Yulaflı Mamalar


3-4 aydır yazmayı planlayıp, bir türlü bilgisayar başına geçemeyip yazamadığım bir kayıt bu... Daha önce, oğlumun beslenme programını ve de oğlum için hazırladığım mamaları paylaşmıştım blogumda. Mümkün olduğunca doğal mamalarla ve yiyeceklerle beslemek istedim oğlumu. Bu yüzden de değişik doğal ve besleyici tarifler arayışına girdim. Yulaflı tarifler de bu arayışımın sonucunda elde ettiklerimden.

Aslında, yulaf biz Türklerin çok da tüketmediği bir tahıl. Dünyada, yulaf ezmesini ve ununu, özellikle İngilizler ve İskoçlar porridge (yulaf lapası) olarak tüketiyor. Biz Türkler ise, yulafa çok yakın olmadığımız için daha çok kurabiye yapımında falan kullanıyoruz. Özellikle Türk anneleri muhallebi yapmak istediğinde pirinç ununa sarılıyorlar. Ama geleneksel beyaz pirinç unu, boş kalori maalesef. Yaptığım araştırmalara göre, annelerin beyaz pirinç unu yerine tam yulaf unu veya tam pirinç ununu tercih etmeleri gerekiyor, muhallebi ya da mama yapımında.  İşte bu sebeptendir ki oğluma mama hazırlarken, farklı  tahılları dönüşümlü olarak vermeye karar verdim. Ve bu kararımın neticesinde yulaflı tariflere ulaştım.

Tariflere geçmeden önce, mucizevi bir tahıl olan yulaf ve faydaları hakkında biraz bilgi vermek istiyorum:

*Yulaf besini karbonhidrat kaynağıdır ve enerji deposudur; aynı gramajda olan makarna, beyaz pirinç gibi ürünlerden çok daha yüksek kalorisi vardır. 100 gramı 390 kaloridir. Oleik asit içerigindeki madde ile temel insan vücudundaki yağların ve sinir sistemini çalışmasını rahatlatır, destek verir. Sinirleri düzenler ve kasları onaran, tazeleyen lisina isimli proteini barındırır. İçinde B vitamini bulunur. Sağlığa çok faydalı olan içindeki vitamin ve mineraller şöyledir: kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, magnezyum.

*Kaynak:  http://yulaf.blogspot.com/2010/06/yulafin-ozellikleri.html

*Yulafın Faydaları
Bağışıklık sitemini Kuvvetlendirme: Yulaf bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Kalp Hastalıkları Riskini Azaltma: Lif açısından yüksek bir değere sahip olan yulaf kalp hastalığı riskini azaltıyor.
Diyabet/Şeker Hastalığını Önleme: Yulafın yüksek miktarda insülin isteğini kestiğini böylece diyabeti engellediği biliniyor.
Depresyon Riskini engelleme: B6 vitamini bakımından zengin olan yulafın seratonin düzeyini yüksek tutmasıyla depresyonu engelleyici bir özelliği var.
Form Tumaya Yardımcı Olma: Lifler sayesinde tok tutan yulaf kilo almayı engelliyor
Kolesterolü düşürme: Yulaf aynı zamanda kolesterolü de düşürüyor…
Sindirim sistemini Düzenleme: Lif açısından zengin yulaf kabızlığa iyi geliyor
Kemik Erimesini Önleme: Sütle karıştırılan yulaf, müthiş bir kalsiyum kaynağı. Uzmanlar, bu şekilde yenen yulafın osteoporozu engellediğini savunuyor
Kansere Karşı Koruma: Serbest radikallerin kansere yolaçmasını engelliyor. E vitamini açısından çok zengin. Yüksek Tansiyonu Düşürme: Günde bir kâse yulaf ile kan basıncını kontrol altına alabilirsiniz.
Uzun Yaşamayı Sağlama: Yulafta bulunan bitkisel yağlar uzun ve sağlıklı bir ömür yaşamayı sağlar…
Sigara İçme ve Nikotin İsteğini Azaltma: Yulaf, sinir sistemini dengeliyor buna bağlı olarak nikotin krizlerini engelliyor.
*Kaynak: http://www.dogadansifaya.com/yulaf-ve-yulafin-faydalari.html

Nette okuduklarima gore, yulaf, bebekler icin en ideal tahillardan biri. Ozellikle de gluten alerjisi olan bebekler icin. Yulaf gluten icermiyor. Bir de, yulaf, icerisinde cok yuksek oranda bulunan protein nedeniyle cocuklarda boy uzamasina yardimci oluyor.

Tabii, bu kadar faydası olan yulafın, dezavantajları da yok değil, maalesef. Üye olduğum bir anne grubunda, yulafın içeriğinde phytic acid (fitik asit) oranının, yani faydalı kalsiyum, fosfor, potasyum gibi mineralleri bağlayan maddesinin, çok yüksek ve diş çürüklerine yol açan bir besin olduğunu okudum. Bu yüzden, bu konuyla ilgili küçük bir araştırma yaptım. Bulduklarımı sizinle de paylaşayım. Yaptığım araştırmalara göre, phytic acid(fitik asit) sadece yulafta değil, çavdar, pirinç vb. gibi başka tahıllarda, baklagillerde de var. Bu asitin, hem yararları hem de zararları var. Hem antioksidan, hem de antikanserojenik, ama aynı zamanda vücut için önemli bazı minerallerin (Kalsiyum, demir, magnezyum, çinko) emilimini azaltıyor. Eğer bu konuda bilimsel bulguları okumak isterseniz, size Ankara Üniversitesi'nde Pınar Çay tarafından 2008'te yazılmış bir tezin literatür bölümünden bir alıntı yapayım:

Fitik asit tahıllar başta olmak üzere baklagiller, kabuklu meyveler, bazı kök ve yumru bitkilerde bulunan, bitkideki fosforun depo formu olan bir bileşiktir (Lasztity and Lasztity 1990). Bitki fizyolojisi bakımından önemi ortaya konulmuş olan bu bileşiğin insan sağlığı açısından da olumlu ve olumsuz etkileri tartışılmaya başlanmıştır. Fitik asidin dogal bir antioksidan olması yanında çelat etkisi ile vücuttaki aşırı Fe yükünü azaltmak suretiyle kolon kanserine yakalanma riskini azalttığı (Harland and Morris 1995, Talamond et al. 1998) ayrıca vücuttaki kalsiyumun fazlasını bağlayarak da böbrek taşı oluşumunu engelledigi iddia edilmektedir (Ohkawa et al. 1984, Zhou and Erdman 1995, March et al. 1998, Grases et al. 2000, March et al. 2001, Grases et al. 2004). Buna karşılık fitik asit Fe, Zn, Mn gibi bazı esansiyel minerallerle kompleks oluşturarak, ayrıca protein ve amino asitlerle interaksiyona girerek bir takım beslenme bozukluklarına da yol açabilmektedir (Zhou and Erdman 1995, Egli et al. 2002, Hurrell 2004).

Peki yulaftaki fitik asit oranı ne kadar? Bir hayli yüksek, maalesef. Bakmak isterseniz buyrun (Bu arada,yulaf hakkındaki kaynakların çoğu İngilizce-mümkün olduğunca bilgileri özet geçmeye çalıştım) :

 http://www.phyticacid.org/grains/grains-and-phytic-acid/

Fitik asit oranını düşürmek, bir çözüm veya önlem okuduklarıma göre. 2003'ye yapılan bir çalışmaya göre, demir emilimi, fitik asit oranı düşürülmüş buğdayda 12 kat, yulafta da 8 kat artıyor:

http://www.phyticacid.org/

Fitik asit oranını da düşürmek için, tahıllarda ve baklagillerde mayalama, çimlendirme ve ıslama gibi yöntemler kullanılıyor. Özellikle ıslama yöntemi,  tahıllarda ve baklagillerde fitik asit oranını düşürmek ve de fitik asiti parçalayan fitaz enzimini harekete geçirmek için etkili bir yöntem ama yulaf/yulaf ezmesini ıslatmak, sadece pişirmeyi hızlandırıyor; fitik asiti oranını düşürmeye pek de yaramıyor :( Yulaf beraberinde çavdar, karabuğday gibi farklı tahıllarla ıslatılırsa, içindeki fitik asit oranın düşeceğinden bahsediliyor: 

http://www.rebuild-from-depression.com/blog/2010/02/oatmeal_phytic_ac...

Fitik asit ve diş çürüğünü arttırdığına dair bir sürü site var, bakmak isterseniz:

http://wellnessmama.com/1756/how-toreverse-tooth-decay-and-avoid-brac...

Demek ki, fitik asit içeren bir yiyecekten sonra diş bakımına da özen göstermek gerekli. Eveeeet, anneler! Peki biz ne yapalım? Gördüğünüz gibi, hem yararları hem de zararları var, yulafın da içerdiği fitik asitin. Açıkçası ben dengeli bir şekilde tüketildiğinde, yulafın zararlı olmayacağı kanısına vardım, verdiğim linklerdeki ve diğer okuduğum sitelerdeki bilgilerden. Ama ben her gün yulaf ezmesi ve yulaf unuyla yapılmış besinleri vermeyi de düşünmüyorum çocuklarıma. Ama yararlarından dolayı da beslenme listemizde de olacak. Diğer tahıllarla dönüşümlü olarak vereceğim. Bence her şeyin çoğu zarar, azı karar.

Şimdi gelelim, merak ettiğiniz tariflere...

Yulaf Ezmeli Meyveli Mama

1 silme yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 su bardağı içme suyu
Mevsimine göre dilediğiniz meyve püresi (Şeftali, kayısı, elma, muz, vb...)

1. Su ve yulaf ezmesini bir sos tenceresi veya sütlüğe alın. Yulaflar yumuşasıya değin pişirin.
2. Dilediğiniz meyve püresini soğumuş olan yulaf lapasına ekleyin. Dilerseniz, bebeğinizin damak tadına göre, pekmez, ceviz rendesi ile de tatlandırabilirsiniz.

Yukarıda, gördüğünüz tarif, çoğu zaman, benim kurtarıcım oldu :) Oğlum iştahsız bir bebek ama nedense yulaf ezmesine "Hayır" demiyor. :) Ben bu tarifi, pişirmeye başlangıç aşamasında hurma ve kuru kayısı koyarak da denedim. O şekilde de, lezzetli ve besleyici oluyor.

Bunlar da, yulaf ezmeli mamaların fotoları...

Elma Püreli Yulaf Ezmesi:


Kayısı Püreli Yulaf Ezmesi:



Bu da, pişmiş yulaf ezmesini yoğurtla karıştırarak yaptığım mama:


Bu tarif de en son denedigim yulaf ezmeli mama:


Sütlü, Muzlu, Yulaf Ezmeli Mama

Yarim su bardagi süt
Yarim su bardagi icme suyu
1 silme yemek kasigi yulaf ezmesi
Yarim muz

1- Süt ve suyu bir sütlügün icine akip, uzerine yulaf ezmesini ekleyin.

2- Yulaflar iyice yumusasiya degin kisik ateste pisirin (Aman ocagin altini cok acmayin ve de piserken hep basinda durun. Aksu takdirde, sut tasacagindan, ocaginiz batabilir).

3- Muzu catalla iyice ezip, sogumus olan yulaf ezmesine katin ve bebeginize afiyetle yedirin. :)

Bir de, Gurme Bebek'ten aldığım bir tarif var:


Yulaf Unundan Cevizli-Pekmezli  veya Meyve Püreli Muhallebi


2 silme yemek kaşığı tam yulaf unu*
Yarım su bardağı içme suyu
Ceviz rendesi+ pekmez veya dilediğiniz mevsim meyvesinin püresi

1- Bir sütlüğün içerine oda sıcaklığındaki içme suyunu ve yulaf ununu ekleyin. Sürekli karıştırarak koyu kıvama gelesiye değin (bir-iki taşım kaynayana kadar) pişirin.

2-Ilımış muhallebiye pekmez+ceviz rendesi veya meyve püresini ekleyip bebeğinize afiyetle yedirin. Bebeğiniz bu tada alıştıktan sonra meyve püresine ilave olarak, azıcık tarçın da ekleyebilirsiniz.

*Gurme Bebek'ten bir not: Tam yulaf ununun, taze olduğundan emin olun. Yulaf ve yulaf ununda kolaylıkla mantar üreyebiliyor. Pişerken ağır bir koku hissederseniz, yulaf unu bayat olabilir. Bu mamayı bebeğinize vermeyin.


Daha önce oğlum için yulaf unundan yaptığım ıspanaklı mama ve ekmek için de tarif adlarının üstüne tıklamanız yeterli. :)

Sevgiler ve hepimizin bebeklerine/çocuklarına bol iştahlı, sağlıklı günler... :)

Yorumlar

  1. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Sadece bebekler için değil bizler için de çok yararlı.Ben de bugünlerde doktor kontrolünde bir beslenme programı uyguluyorum. Her öğün yoğurt veya çorbamın içine birer çorba kaşığı yulaf ezmesi koyuyorum özellikle çorbanın içinde çok güzel oluyor.Belki siz de bebeğinizin sebze çorbasına ilave edebilirsiniz. yazınız çok güzel olmuş.Artık yulafı zevkle yiyeceğim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Pembe Kekik,
    Guzel sozlerin icin tesekkurler! Dogru soyluyorsun, sadece bebekler icin besleyici degil yulaf. Hepimizin yulafli tarifleri denemesi lazim.. Sebze corbasinin icine yulaf koyma onerini de deneyecegim; sagolasin! Sevgiler!

    YanıtlaSil
  3. feyza meraba tariflerine bayildi. yulaf ezmesini ve ununu nereden almami tavsiye ederson ?

    YanıtlaSil
  4. Sevgii Denizanası, mümkünse organik olanlarını bulmaya caliş. Marketlerde veya yerel üreticilerden bulabilirsin diye umuyorum. ;-)

    YanıtlaSil
  5. Sevgili feyza hanım paylasiminiz cok öğretici ve bilgilendirici olmuş gerçekten tsk ederim ek gıdaya yeni başladım sayenizde cok bilgilendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Eda Hanim,
      Rica ederim. Begenmenize sevindim.

      Sil
  6. Sevgili feyza hanım ek gıdaya yeni başladım paylasiminiz cok öğretici ve bilgilendirici olmuş gerçekten cok tsk ederim

    YanıtlaSil
  7. Sevgili feyza hanım paylasiminiz cok öğretici ve bilgilendirici olmuş gerçekten tsk ederim ek gıdaya yeni başladım sayenizde cok bilgilendim

    YanıtlaSil
  8. Mrb bende bebegime vermek istiyorum oglusum çok istahsiz sizce vermelimiyim. Yavas yavaş ek gıdaya geçtik sizce uygunmudur. Oglusum 5 + 10 Günlük.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Nursel Hanim,

      Bence 5 aylik bir bebek icin henuz bu tur mama vermeniz erken olabilir. Lutfen, doktorunuza danisarak bu tur mamalardan veriniz.

      Sevgiler,

      Sil
  9. Bebegime yulafli mama yapayim dedim ama canan jaratay da zârarli diyor.arada kaldim

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Süheyla,

    O zaman, bir uzmana, diyetisyene veya doktorunuza danışın, isterseniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar