ORJİNAL AVUNYA MANTISI




Daha önce, erişteyle yapılan pratik Avunya Mantısını defalarca denemiştim. Gerçek/orjinal Avunya Mantısını işin ustası annemden alıp denemeye karar verdim. Tüm ev ahalisinin beğendiği enfes bir lezzet elde ettim.

Peki nedir bu Avunya? Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nı da içine alan bölgeye verilen isim. Bu yörenin mantısı çok ünlüdür. Özellikle de Ayvalık'ta da sık pişirilir. Balıkesirli birisi olarak, bu mantının orjinal tarifini araştırmaya karar verdim. İşin ustası anneme sordum ve tarifi yine işin ustası Yörsan lezzetleriyle denemeye karar verdim. Üstelik, Yörsan ürünleri, memleketim Balıkesir'e ait. Tabii böyle olunca, iki ustanın gücü birleşince tam bir lezzet patlaması yaşandı evde. Memleketime ait bir lezzeti memleketimde üretilen, işin ustası Yörsan lezzetleriyle yapma fırsatım oldu. Sonuç muhteşem! Evdekilerden tam not aldı, Avunya Mantısı. 

Sizlere de, denemenizi tavsiye ederim. Hamur işi olmasına rağmen, diğer mantı çeşitlerinden çok daha hafif bir lezzet. ;-)

Peki ya sizler? Annem gibi, Yörsan gibi işin ustası mısınız? Ustalıkla yaparım dediğiniz lezzetler var mı? "Evet!" diyorsanız, Yörsan'ın www.birustasivar.com adlı sitesini ziyaret edin. Ustası olduğunuz lezzetleri siteye yükleyin; birbirinden güzel hediyeleri kazanma şansını yakalayın. 

Gelelim Avunya Mantısı'nın malzemelerine ve yapılışına...


Malzemeler (5-6 kişilik): 

1 yarım tavuk
1 su bardağı yarı haşlanmış nohut
Su

Mantı hamuru için: 

500 gr un
6 adet iri yumurta
1 çay kaşığı tuz

Mantıyı fırında pişirmek için: 

100 gr Yörsan tereyağ

Servis etmek için: 

Yörsan kaymaksız yoğurt
Sarımsak ve tuz
50 gr Yörsan tereyağ
1 silme yemek kaşığı domates salçası
Arzuya göre, pul biber ve kuru nane

Yapılışı: 

1. Öncelikle, tavuğu tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Tavuk, iyice yumuşayana ve etleri kemiklerden ayrılana dek pişirin. 

2. Mantı hamurunu hazırlamak için, unu havuz haline getirin ve içine yumurtaları kırın. Tuzu da ekleyip, tüm malzeme özdeşleşene dek, 5-7 dakika, yoğurun. Hamuru dinlenmesi için, üzeri bir bezle örtülü şekilde, oda sıcaklığında yarım saat bekletin. 



3. Bu arada, pişmiş olan tavuğu tavuk suyunun içerisinden çıkarıp, suyun içerisine, önceden yarı haşlanmış nohutları ekleyin. Nohutlar iyice yumuşayana dek pişirin ve tencereyi ağzı kapalı bir şekilde bir kenara alın. 

4. Dinlenmiş olan hamuru, 3 bezeye bölün. 



Her bir bezeyi unlanmış bir zemine alıp börek yufkası inceliğinde açın.



 Hamurun üzerine biraz un serpin ve avuç içinizle unu yayın (Bu işlem, hamuru kesme sırasında, hamur parçalarının birbirine yapışmasını önleyecek). 




Her bir bezeyi 15 dk dinlendirip fotoğrafta gördüğünüz gibi rulo hale getirin. 1 parmak inceliğinde parçalar kesin. Sonrasında, hiç vakit geçirmeden, bir ucundan tutup parmaklarınızla makarna rulolarını açın.


5. Kesilmiş makarnaları ısıya dayanaklı bir kaba alıp yayın.


 Üzerine tereyağ parçaları kesip, 



önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri kızarana dek, 15-20 dk pişirin. 


Makarnalar çıkar çıkmaz, sıcak tavuk suyunu makarnaların üzerini hemen geçecek kadar, bir kepçe yardımıyla dökün. Fırın tepsisinin, üzerini bir tepsiyle kapatın ve makarnalar tavuk suyunu çekene dek, 15-20 dakika bekletin. 

6. Bu arada, tavuk etini küçük parçalara ayırıp ditin. 

7. Tavuk suyunu çeken makarnaların üzerine ilk önce suyu süzülmüş nohutları yerleştirin. Ardından tavuk etlerini yerleştirin. 




8. Sarımsakları ezip Yörsan yoğurtla karıştırın. 

9. Yörsan tereyağını bir sosluğa alıp eritin ve salçayı ekleyin ve kavurmaya başlayın. 2-3 dakika kavurup ocağın altını söndürün. Dilerseniz, bu sosun içerisine arzuya göre, biraz pul biberi de ekleyebilirsiniz. 

10. Mantının üzerine ilk önce sarımsaklı yoğurdu döküp üzerine salçalı tereyağı gezdirin. Arzuya göre, kuru nane ile süsleyip servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun!







Yorumlar

Popüler Yayınlar