Kahvaltı Ekmeği


 


Biz ailecek, kahvaltı etmeyi çok seviyoruz. Hele ki, haftasonu kahvaltıları bizim için çok özel. Bu yüzden, bu tür kahvaltılara daha da özeniyorum. Bu tarif de, haftasonu kahvaltısı için hazırladığım bir ekmek. İki kez denediğim bu tarifte, ilk ekmek denememi, ekşi maya+instant, ikinci denmemi de sadece instant maya kullanarak yaptım. Eğer siz ekşi maya ile yapacaksanız, "retarding" yöntemiyle mayalamanızı öneririm. Peki nedir bu "retarding" yöntemi? Bu terim, ekşi maya ekmeği yapan profesyonel ekmekçiler tarafından kullanılıyor. Ekşi mayalı ekmek hamurunu ılık ortamda değil de, buzdolabında uzun sürede mayalıyorsunuz. Bu yöntemin kullanılmasının nedeni de, bu yöntemle mayalanan ekşi mayalı ekmeklerin daha lezzetli olması. Eğer ekmeği, sizler de, benim gibi haftasonu kahvaltısı için yapacaksanız, akşamdan hazırlayıp, aşağıdaki 3. aşamadan sonra buzdolabında bekletip, sabah kalktığınızda da, buzdolabından alıp, direkt fırında pişirebilirsiniz. Aksi takdirde, bu ekmeği yapmak için, sabah oldukça erken bir vakitte kalkmanız gerekebilir. 

Gelelim şimdi malzemelere ve yapılışına... 

Malzemeler:

Yarım cup (yarım su bardağı) ekşi maya (yeni beslenmiş)
3/4 cup ( 3/4 su bardağı) içme suyu (Eğer ekşi maya kullanmayıp, instant maya ile yapacaksanız, 1 cup, yani 1 su bardağı su kullanın)
1 yemek kaşığı zeytinyağı 
2 tatlı kaşığı instant maya (Eğer ekşi maya kullanmayacaksanız, 1 tatlı kaşığı daha instant maya kullanın) 
Yarım yemek kaşığı (silme) tuz 
1 yemek kaşığı toz şeker
2 cup (2 su bardağı) un

Yapılışı: 

1. Bu ekmeği, ekşi maya ile yapacaksanız, ekşi maya, zeytinyağı ve içme suyu bir tahta kaşık yardımıyla karıştırın.

2. Ardından 1 bardağı un, şeker, instant maya ve tuzu ekleyip yoğurmaya başlayın. Kalan 1 su bardağı unu da ekleyip yoğurmaya devam edin. Biraz cıvık bir hamur olacak. Bu hamuru ılık bir ortamda, hamur 2 kat olana dek, kabarmaya bırakın. 

3. Ellerinizi hafif unlayıp, hamurdan aşağıdaki fotoda gördüğünüz büyüklükte hamurlar koparıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş, 10cm'ye 20 cm olan bir fırın kabına alın. 


4. Hamurlar 2 kat olana dek kabarmaya bırakın. 


5. Önceden ıstılmış 175 derece fırında, 20 dk pişirin. 


Afiyet olsun! 


Özellikle de bal-kaymak veya tereyağı ve reçelle servis edin. 

 

Aşağıda gördüğünüz ekmekler de, ikinci denememden. Bu kez, ekşi maya kullanmayıp, sadece instant maya kullanarak yaptım ve üzerine de, yumurta akı sürüp, çekirdek içi ve mavi haşhaş tohumları ile süsledim. 











Yorumlar

  1. Ne güzel detaylı tarif etmişsiniz. Ekmek de böyle küçük formlarda çok daha leziz ve cazibeli görünüyor, elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. bu ekmeği direk fırın kabının içinde yoğurup mayalayıp sonra tekrar yuvarlamadan ve iki kat olana kadar tekrar beklemeden yapsak?? acaip ele yapışıo çünkü..ayrıca iki katına kadar kabarması için bir saat geçmesi gerekiyorr?? nedersiniz feyza hanım??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Mehtap, yuvarlamadan nasil kucuk ekmekler edeceksiniz, anlayamadim. Evet, civik bir hamur ama ellerinizi unlayarak daha kolay sekil verebilirsiniz. Civik olmasi lazim ki, ekmsk guzel olsun. Mayalanma suresi, 2 kat kabarma suresi maya cesidine gore degisir.

      Sil
    2. Küçük ekmek olmak zorunda diilki.. bütün olsun güzel olsun ben bıçakla keserim kek gibi..:)yani iki sefer mayalanıp iki katına çıkmasına gerek var mı? Yoksa bir kere mayalanması güzel olması için yeterlimi onu öğrenmek istemiştim teşekkürler...

      Sil
    3. Tabi bu arada harika oldu... onuda belirtim... ilk defa yuva maya kullandım süper kabartıo..çok memnun kaldım..dr otker e göre daha başarılı

      Sil
  3. Çok iştah açıcı ve güzel gözüküyorlar...

    YanıtlaSil
  4. Çok güzel görünüyorlar..ekşi maya değil de sadece instant maya kullanmak istersek 3 tatlı kaşığı mı maya kullanacağız bu tarifte?teyit etmek istedim. ..

    YanıtlaSil
  5. Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık. Fırın kabına dizip direkt dolaba atarsak sabaha kadar iki katına çıkıyorlar mı, soğukta sanki kabarmaz gibi düşündüm de o yüzden sormak istedim.

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler, Mide Mühendisi. :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Özge,
    Teşekkürler!
    Buzdolabında, uzun sürede mayalandırma işlemi, yani "retarding" yöntemi, ekmekçiler tarafından kullanılan bir yöntem. Evet, ilginç ama sabaha kadar çok güzel kabarıyorlar.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. Bayıldım bu bloga evinde yanlız yaşayan benim gibi insanlar için böyle bir şeye kesinlikle ihtiyaç var...

    YanıtlaSil
  9. Şahane olmuş elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar