Tam Buğday ve Yulaf Unlu Ekmek
Son günlerde yaptığım peynir denemelerinde elde ettiğim besleyici ve sağlıklı olan peynir altı suyunu ziyan etmemek adına yeni ekmek tarifleri arayışına girdim. Geçenlerde yaptığım Beyaz İtalyan Ekmeğim oldukça ilgi gördü. Bu yüzden yine peynir altı suyunu kullanıldığı tarifleri araştırmaya başladım nette. Ama bu kez, sadece beyaz un kullanmak yerine ekmeği daha da sağlıklı hale getirip bir de tam buğday unu ve yulaf unu da ekledim. Orjinal tarif yabancı bir blogdan.
Malzemeler:
1 yemek kaşığı kuru maya
Yarım cup* ılık su
1 cup peynir altı suyu
1+ 1/2 çay kaşığı toz şeker
1-2 çay kaşığı tuz
1 cup tam buğday unu
2 cup beyaz un
1 cup yulaf unu
*1 cup= 200ml'lik su bardağı
Yapılışı:
1. Öncelikle yarım su bardağı ılık suyun içinde kuru mayayı ve şekeri eritip, mayalanması için 10-15 dk ılık bir ortamda bekletin.
2. Eğer peynir altı suyunuz soğuksa ısıtıp ılıtın.
3. Tuz, tam buğday, beyaz ve yulaf ununu geniş bir kasede karıştırın. Kuru karışımın üzerine ılık peynir altı suyunu ve kabarmış mayanızı ekleyin. Bütün malzemeyi iyice yoğurup pürüzsüz bir hamur haline getirin. Ilık bir ortamda hamurun kabarmasını sağlamak için 1-2 saat(hamurunuz 2 katı kadar kabarana dek) bekletin.
4. Kabarmış ekmek hamurunuzdan parçalar kopartıp ekmek şekli verin (Ben bu hamurdan 4 küçük ekmek elde ettim).
5. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dk pişirin. Piştikten yarım saat sonra dilimleyip servis yapın.
Afiyet olsun!
Looks good! :)
YanıtlaSilI'm happy that you liked it :) Thanks again for visiting my blog and for the recipe! I'm going to visit your blog more often and try your other recipes :)
YanıtlaSilFeyza'cım, dün yaptığım hellim peynirinden kalan peynir altı suyuyla tarifini denedim, harika bi ekmeğim oldu :) Süper bi tarif.
YanıtlaSilÇağla.
Ellerine sağlık canım
YanıtlaSililk fırsatta denicem tarifini..
Ailecek ekmeği çok tüketiyoruz:)
Tüketmişken böylesi sağlıklı olanları tüketmek çok daha akıllıca..
Sevgilerimle..
Caglacigim, ekmegi begenmene sevinndim :) Basar'a ve sana afiyet olsun!
YanıtlaSilSevgili ZEL,
YanıtlaSilHaklisin, saglikli ekmek tuketimi onemli. Hem saglikli hem de lezzetli bir ekmek tarifi bu. Denediginde, sonuctan haberdar et, olur mu? Ziyaretin icin tesekkurler!
çok güzel görünüyorlar canım ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgili Senem,
YanıtlaSilcok tesekkurler!
Kızıma ekmek yapmak istiyordum değişik tarifler ararken bloğunuzu buldum ekmekler enfes gözüküyor ellerinize sağlık bende deneyeceğim.
YanıtlaSilSevgili Bal Yanağın Hikayesi,
YanıtlaSilBeğenmenize sevindim; tarifi denediğinizde, sonuçtan haberdar edin, olur mu?
Feyzacigim ekmegi bugun denedim,guzel bir ekmek oldu.Elimde hala peyniralti suyu var.Baska ekmek tariflerin varsa bekliyorum :) Ellerine saglik.
YanıtlaSilGulzadecigim, begenmene sevindim :) bir tarifim daha var, peynir alti suyuyla yapilan: http://feyzainthekitchen.blogspot.com/2012/03/beyaz-italyan-ekmegi.html
YanıtlaSilOnu da dene. Cok lezzetli!
merhaba feyza peynir altı suyunu nasıl elde edeceğim...bu arada ekmekler muhteşem görünüyor hemen deneyeceğim.
YanıtlaSilsevgiler
Merhaba Elif,
YanıtlaSilTesekkurler! :)
Peynir alti suyunu nasil elde ettigimi "Ev yapimi hellim peyniri" adli tarifimde anlatmistim. Oraya bak istersen: http://feyzainthekitchen.blogspot.com/2012/03/ev-yapm-hellim-peyniri.html