Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Mart 2012 Cuma

Beyaz İtalyan Ekmeği



Lezzetlibişeyler adlı blogun sahibi sevgili Senem beni Somun Somun Ekmek Tarifleri Etkinliğine davet ettiğinde, ne yalan söyleyeyim, çok heyecanlandım :)) Çünkü iki yıldır bir blog yazarı olmama rağmen biraz kendi yağımda kavrulup, diğer blogları sessiz sessiz takip ettim. İlk kez bir blog etkinliğine de çağırılınca, mutlu oldum ve başladım değişik bir ekmek tarifi aramaya... İlk etkinliğim olduğu için de, açıkçası özel bir şey olmasını istedim. Şu sıralar da peynir yapımına merak saldığım için de, hellim peyniri yaptığımda ortaya çıkan peynir altı suyunu kullanmak istedim, bu ekmek yapımında. Nette araştırırken, yabancı bir blogda bu ekmek tarifini buldum. Peynir altı suyu sayesinde, oldukça sağlıklı ve besleyici bir ekmek yaptım. Özellikle, normalde pek ekmek yemeyen kızım bu ekmeğe bayıldı :) Soğumasını bile beklemeden, en küçük somunu 5-10 dk içerisinde bitirdi.

Bu ekmek tarifini, etkinliğin ev sahibesine Senem'e gönderiyorum ve böyle etkinliklerin devamını diliyorum :)

Malzemeler:

5 cup* beyaz un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
4 çay kaşığı instant maya
3/4 cup* sıcak peynir altı suyu (Eğer peynir altı suyunu nasıl elde ettiğimi merak ediyorsanız, Ev Yapımı Hellim Peyniri adlı kaydıma bakabilirsiniz.)
1 cup* ılık su
5 yemek kaşığı tereyağı

Tepsiye serpmek için:
Mısır unu

Arzuya göre üzerine:
Yumurta akı ve susam

*1 cup= 250ml'lik su bardağı

Yapılışı:

1. Tüm kuru malzemeyi kaseye koyup karıştırın.

2. Eğer kullanacağınız peynir altı suyu soğuksa, ısıtıp üzerine suyu ekleyin. Tereyağını dilimleyip erimesi için bu karışıma ekleyin.

3. Sıvı malzemeleri kuru malzemelerin içinde bulunduğu kaseye aktarın. Kasedeki tüm malzemeyi iyice karıştırıp hamur özleşinceye kadar yoğurun.

4. Biraz cıvık bir hamur olduğu için şekil vermeden önce hamurun üzerine biraz un serpip ellerinizi una bulayın. Kaç tane ekmek istiyorsanız, hamuru o kadar parçaya ayırın (Ben iki büyük, iki tane de nispeten küçük ekmek elde ettim). Ayırdığınız parçaları silindir haline getirip uçlarını daha sivri hale getirip ekmek şekli verin. Ya da hayalinizdeki şekli... :)

5. Fırın tepsinize yağlı kağıt serip her yerine mısır unu serpiştirin. Şekil verdiğiniz hamurları tepsiye koyup üzerini temiz bir bezle örtün. Ilık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmasını sağlayın.

6. Hamurlar mayalandıktan sonra, dilerseniz üstlerine yumurta akı sürüp susam serpiştirin (Ben iki ekmeği sade, iki ekmeği de susamlı yaptım).

7. Daha önceden ısıtılmış, 220 derece fırında 25-30 dk kadar pişirin.




Afiyet olsun!

15 yorum:

Senem dedi ki...

vavvvv diyorum . Ne kadar harika bir ekmek olmuş. Blogunda şahane artık hep takipteyim. teşekkür ederim tarifin için hemen yayımlıyorum. Ayrıca bende bu aralar peynir yapımını araştırıyorum her türlü bilgiye açığım. hellime bayılırım :))

Feyza S. dedi ki...

Senemciğim,
Beğenmene sevindim :) Etkinliğine layık bir şey yapmak istedim.
Diğer peynir yapma deneyimlerimi de yakında yayınlayacağım. Takipte ol :)
Ziyaretin için teşekkürler!

pembe kekik dedi ki...

Bu ekmek mükemmel görünüyor.Denemek üzere not aldım.Ellerine sağlık.Sadesi de çok güzel susamlısı da fırının içindeki görüntülerden sonucun başarılı olacağı belli imiş.Sevgiler:)

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Pembe Kekik,
Begenmene sevindim :) Evet, dedigin gibi, firin icindeki kabarma goruntuleri bile beni heyecanlandirdi ve muhtesem lezzet de mutlu etti.
Sevgiler...

Senem dedi ki...

Daha şimid yayımlayabildim internette sorun oldu. Çok sağol tatlım peybir bilgilerinide takip edeceğim.

Cafe Portakal dedi ki...

nefis bir blog emeğinize sağlık,evde ekmek yapmayı bende çok severim bu tarif de denenecek sevgiler

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Cafe Portakal,
Çok teşekkürler güzel sözlerin için :) Denediğinde tarifi, sonuçtan haberdar et, olur mu?
Sevgiler...

Feyza S. dedi ki...

Senemciğim, gördüm yayınladığın kaydı. Teşekkürler!

yemekbiraşk dedi ki...

ellerine sağlık canım nefis olmuş ekmeğin
sevgilerimle
seval

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Seval,
Ziyaretin ve guzel sozlerin icin tesekkurler!

sarımutfak-hande dedi ki...

bence de vavvv yani ellerine sağlık canım

Feyza S. dedi ki...

Tesekkurler, Hande!

Sema ESGiN dedi ki...

Bir gördüm hemen denedim müthiş güzel oldu teşekkürler bu tarif için

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Sema,
Beğendiğine çok sevindim; afiyet olsun!

songul cetin dedi ki...

Bizim soframizda bugün beyaz ıtalyan ekmeği vardı. eşim çok begendi:) tesekkuru borç biliriz. sevgiler:)

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena