Ev Yapımı Bebe Bisküvisi
Daha önce, oğlum Selim'in 6 ay beslenme programını yayınlamıştım ve sabah kahvaltısı için yaptığım bebe bisküvisinin tarifini vereceğimi açıklamıştım.
Diyetisyenimiz 1 yaşına kadar hazır bebe bisküvilerini yasaklayınca, iş başa düştü ve internette bisküvi tarifi arayışına girdim. Ve de, istediğim gibi yumurta içermeyen bir tarif buldum. Orjinal tarifte kayısı püresi kullanılmış, ama ben kullanmadım; bunun yerine, hamuru yumuşatmak için sütü tercih ettim.
İşte bebekleri olanlara ev yapımı bebe bisküvisi tarifi.. Bebişlere afiyet, şifa olsun :)
Malzemeler(Mümkünse organik tercih edin):
2 çay bardağı tam buğday unu
1/2 çay bardağı irmik
2 çay bardağı pirinç unu
4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
2 yemek kaşığı pekmez
1/4 çay bardağı süt(Hamurun kati olmasi durumunda daha fazla sut eklenebilir)
Yapılışı:
1- Tereyağı, un, pirinç unu, irmik, pekmez ve sütü karıştırıp kulak memesi kıvamında hamur elde edin.
2- Bir küçük ceviz büyüklüğünde hamurdan parçalar koparıp, silindir haline getirin ve üzerine çatalla bastırarak şekil verin.
3- Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında 20-25 dakika(Cok pismesine izin vermeden, altin sarisi rengini alana kadar) pişirin.
Kullanım kolaylığı açısından(Özellikle de, kahvaltılarda papatya cayı/ıhlamur veya anne sütü ıslatmak için) ben bebe bisküvilerini rondayla çekip bu hale getirdim:
Not: Bu ev yapim biskuvinin, piyasada satilanlar gibi sekerli bir tada sahip olmasini beklemeyin. Biraz tatsiz, tutsuz :) Ama buna ragmen oglum severek yiyor :)
ben bunu yaptım(orjinal tariften) ama dediği süreden daha az tuttuğum halde yandılar yani baya esmer oldular..zaten Eren de yiye yiye ölmedi gerçi:(
YanıtlaSilSevgili Mahmure, biskuvilerin yanmasina ve Eren'in begenmemesine uzuldum. Firindan firina da farkli.ik gosterebilir , firinda tutma suresi.
YanıtlaSilEren'in aksine, Selim bayilarak yiyor, masallah!
Ben de tarifi gorunce hemen denedim.Ben ve abiler begendik.Biskuvilerin sahibi henuz denemedi:) insaallah o da begenir.paylasimlarinin devamini bekliyorum.ellerine saglik canim.
YanıtlaSilDenedigine ve begendiginize cok sevindim, canim. İnsallah sahibi de begenir :)
YanıtlaSilFeyza ben de yaptım hem de üç defa ama fırından kaynaklı zannedersem ilkinde kupkuru oldu diğerlerinde de yanmasın diye erken çıkardım içi hamur oldu .bir türlü tutturamadım yoksa el yapımı daha güzel oluyor eline sağlık
YanıtlaSilBurcucuğum,
YanıtlaSilKurabiyenin bir türlü istediğin kıvamda olmamasına üzüldüm. Frından fırına değişiyor aslında fırında yapılan yemekler.. sana tavsiyem daha düşük sıcaklıkta, daha uzun sürede pişirmen :)
zeytin yağı ile yapsak olurmu?? (lütfen acele cevap verirseniz sevinirim çünkü bugün yapmayı düşünüyorum)
YanıtlaSilSevgili asimelek,
YanıtlaSilZeytinyagi, ozellile,de sizma zeytinyagi, cok yuksek isiya maruz kalmamasi gereken bir yag turu. Riviera tipi zeytinyaglari kizartmada da kullaniliyor diye biliyorum. O tur bir zeytinyaginizi varsa, olabilir belki. Ama bebege yedirilecegi icin, yerinizde olsam, tereyagi ile yapardim.
saolun teşşekkürler dün denemekten vazgeçtim bugün tereyağı ile denicem ve izniniz olursa bugün bloguma koyucam. eğer tabi güzel olursa :/
YanıtlaSil@asimelek, umarim guzel olur ;)
YanıtlaSilyarın tatil günümüz yarın deneyeceğim bu kurabiyeyi ve egemenimin beğeneceğini düşünüyorum. paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilSevgili Adsiz,
YanıtlaSilKeske adinizi yazsaydiniz. :( Rica ederim. Umarim Egemen begenir biskuvileri. :)
Bugün bu tarifi deneyeceğim, umarım paşam beğenir:)) teşekkürler paylaşım için..
YanıtlaSil
YanıtlaSilMerhaba tarifin benzerini ben de yaptım. Sizin tarifte malzemeler arasında pekmez var gerçi yapılış aşamasına yazmamışsınız ama pekmezin yüksek ısıda zararlı olduğuyla ilgili bir yazı okudum. Paylaşmak istedim ayrıca paylaşımınız için teşekkürler.
Sevgili Bahar,
YanıtlaSilUmarim oglun biskuvilerin tadini begenmistir. ;-) afiyet olsun minige!
Sevgili Aysen, Rica ederim. Pekmezin yuksek isiya maruz kalmasi ve zararli olmasi ile iddialari ben de arastirdim. Pekmezin yuksek isiya maruz kalmasindansa, uretim sekli daha onemli. Yuksek isida kisa surede uretilen pekmez kanserojen etkiye sahip. Bu yuzden dusuk isida uzun surede pisirilen ve uretilen pekmezleri tercih etmemiz gerekiyor. Yani kek, kurabiyede kullanmasaniz bile, dogru sekilde uretilmemis pekmez kanserojen olabilir. :( Bir de, pekmez gibi urunler eger yuksek sicaklarda pisen kek ve kurabiyelerde kullanirsa, akrilamid denilen bilesiklerin orataya ciktigini iddia edenler var, ama Prof. Dr. Semih Otles'e gore, "Kurabiye ve keklerde akrilamide yol açan sadece pekmezin oluşu değil, unda da karbonhidratlar var. Pekmez kullanmamak çözüm değil. Pekmezin kendisiyle ilgili sorun, doğru üretim kullanılmasıyla ortadan kalkmaktadır.” Yani akrilamid gibi zararli maddelerden kacmak istiyorsak, unla yapilan tum hamur islerine "Hayir" demek lazim. Pekmez kullanmamak sorunu ortadan kaldirmiyor. :( yine de paylasimin icin tesekkurler!
YanıtlaSiltarif için teşekkürler... peki ne kadar süre dayanabiliyor bunun hakkında bilgi verebilir misiniz? Tesekkurler
YanıtlaSilSevgili ahmetkumru,
YanıtlaSilBir sey degil... ;-) teneke kutularda 2-3 sakliyabiliyorum ben.
yaptım yedim güzel oldu. azcık fazla süt koydum. teneke kutuda ne kadar durur acaba? bir de bu ölçüden siz yaptığınızda kaç adet bisküvi oluyor? bende 35 kadar oldu. büyüklüğü iyi mi diye soruyorum. hande
YanıtlaSiloğlum için bunu denemem lazım mutlaka, takibe aldım sizi banada beklerim
YanıtlaSilKullanım süresi nedir acaba? Duygu Karahan
YanıtlaSil