Balayı Kurabiyesi



Ve sonunda başardım! :) Deneysel çalışmalarım ve de Ovalette firmasının blogundan aldığım yardım sonucu Ankara Liva Pastanesi'nde satılan "Balayı Kurabiyesi"ni yapabildim. Daha önceki denemelerimde un kullanmıştım ama aynı tada ulaşamamıştım. Hatta bir keresinde cesaret edip, Liva Pastanesi çalışanlara nasıl yapıldığını sorduğumda, alabildiğim tek cevap fındık tozundan yapıldığıydı. İçinde un olduğunu da düşündüğüm ama nişastayla yapılan ağızda dağılan bir kurabiye bu. Benim her Liva Pastanesi'ne gidişimde mutlaka aldığım müdavimi olduğum bir kurabiyeydi. Ama artık kendi kurabiyeyimi kendim yapacağım evimde. Henüz bu tadı tatmamış olanlara da mutlaka önerdiğim bir lezzet. İki çeşidi var. Birisi bitter çikolata ile, diğeri de beyaz çikolata ile yapılıyor. Her ikisi de ayrı guzel...

Bu arada, bu kurabiyeyi ideal kivamda yapmak için hassas mutfak tartısı kullanmanız önemli. Ben özellikle pasta ve kurabiyelerde, gram miktarına uyulması gerektiğine inaniyorum, ideal lezzete ulaşmak için. Belki içinizden geçiyordur, "82 gr nişasta, 331 gram fındık tozu ne? 80 gr ya da 330 gr kullansak olmaz mı?" diye. Olur, tabii ki... Ama ben mutfakta, pasta ve kurabiye yapmayi biraz kimya laboratuvarinda çalışmaya benzetiyorum. Bu yüzden, bu kurabiyeyi yaparken Ovalette firmasının verdiği malzeme miktarına uydum. 

Malzemeler:

1 cup= 240 ml'lik su bardağı

82 gr (Yaklaşık 2/3 cup) mısır nişastası (Buğday nişastası ile de denedim. Sonuç yine iyi oldu.)
50 gr (Yaklaşık 1/3 cup) pudra şekeri
331 gr (2 cup + 1/4 cup) fındık tozu (yani çok ince, robotta/ rondoda çekilmiş fındık)
180 gr bitter çikolata (Sadece bitter çikolata ile yapacaksanız, 215-220 gr bitter çikolata kullanabilirsiniz)
35 gr beyaz çikolata (Sadece beyaz çikolata ile yapacaksanız, 215-220 gr beyaz çikolata kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

1. Her iki çikolatayı benmari usulü eritip soğuması için bekletin (Yani, içerisine çikolata koyduğunuz ısıya dayanaklı bir kabı, içerisine su eklediğiniz bir sütlüğün üzerine yerleştirin. Sütlüğü ocağa alıp suyu kaynatmaya başlatın. Su kaynadıkça, çikolata ısıdan dolayı eriyecektir). 

2. Diğer taraftan mısır nişastası, pudra şekeri ve fındık tozunu iyice karıştırın. 75 gr'ını ayırıp bu karışımın içine erimiş beyaz çikolatayı koyun ve yoğurun. Şekil verilemeyecek kadar cıvık bir hamur olduysa, daha fazla nişasta ekleyebilirsiniz (Kullandığınız çikolata fazla yağlıysa, hamur fazla cıvık olup, toparlanmayabilir). Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar ayıp yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin.

3. Geri kalan nişasta, pudra şekeri ve fındık tozu karışımının içine erimiş bitter çikolatayı koyup iyice yoğurun. Şekil verilemeyecek kadar cıvık bir hamur olduysa, daha fazla nişasta ekleyebilirsiniz (Kullandığınız çikolata fazla yağlıysa, hamur fazla cıvık olup, toparlanmayabilir. Yalnız, çok da fazla nişasta eklemeyin. İdeal lezzette değişik olabilir). Hamura şekil vermekte zorlandığınızda, bu tür kurabiyeler için bir püf noktası daha var. Hamuru yoğurduktan sonra buzdolabında yarım saat bekletin. Çikolata, katılaşacağından şekil vermek daha kolay olacak. Buzdolabında bekletip şekil verirseniz, pişirme süresini 5 dakika daha arttırın. Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar ayırıp yuvarlayin ve yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine dizin.



4. Her iki çeşit kurabiyeyi de önceden ısıtılmış 150 derece fırında 12-15 dakika pişirin (Bazı pastanelerde, balayı kurabiyesi nemli ve yumuşak, yani çabuk dağılabilir bir kıvama sahip oluyor. Eğer böyle bir kıvamı seviyorsanız, 12-15 dakika pişirin. Ama daha kuru bir kıvamı seviyorsanız, pişirme süresini 20 dakikaya da çıkartabilirsiniz) ve dayanılmaz lezzetin tadına varın. 


Afiyet olsun!






















Yorumlar

  1. Feyzacim elinden ne kacan ne ucan kurtuluyor :)Azminden dolayi ve basarili sonuctan dolayi seni kutluyorum.Ellerine saglik canim benim.

    YanıtlaSil
  2. Tesekkur ederim, canim. Keske yanimda olsan da sana da yedirebilsem. Insallah canini cektirmemisimdir:)

    YanıtlaSil
  3. gercekten icindeki malzemelerden belli, cok lezzetlidir o yuzden adi da "balayi" olmus galiba:))

    YanıtlaSil
  4. Sevgili LaMa, Gercekten de "balayi" tadinda:)) Bir yemeye baslayinca, birakamiyorsun. Bu arada, ziyaretin icin tesekkurler!

    YanıtlaSil
  5. Selam Feyza,
    Ben de balayi kurabiyesini Elizinn'den yemistim ve bayilmistim hamile hamile:)
    Senin tarifini gorunce hemen denemeliyim dedim ve giristim. Amma velakin bitter cikolatali kisim balayi degil de 10 yil kurabiyesine benzedi:( beyaz cikolataliyi tutturdum ama oburu felaket niye boyle oldu anlamadim..hamuru hamur gibi olmadi neyi eksik yaptim anlamadim.
    Bu arada seninkiler harika gorunuyor ellerine saglik ve kocaman masallahh:)

    YanıtlaSil
  6. merhaba Hocam ellerinize sağlık, biz ODTÜden iki öğrenciyiz:) balayı kurabiyesini uzun süredir çok seviyoruz ve sizin tarifiniz üzerine denemek istedik ve sonuç berbat oldu :( fındığımız azdı, bir de çok kuru göründüğü, top top olmayacağı için süt kattık azıcık:( yani kısacası, ne tat ne de şekil olarak bir alakası var:( bu tarifte eksik birşey yok değil mi?? sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Sevgili "porcelain things",
    Bitter çikolatalısının niye başarılı olmadığını anlayamadım, açıkçası. Acaba yağ oranı yüksek bir bitter çikolata mı kullandınız? %70 ve daha yüksek kakao oranlı bir bitter çikolata kullanırsanız, belki işe yarar. Daha önce iş yerinden bir arkadaşım bu tarifi uygulamıştı ve başarılı bir sonuç elde etmişti. Tarifte bir problem yok diye düşünüyorum. Üzüldüm, kurabiyelerinizin 10 yıl kurabiyesine benzemesine :((

    YanıtlaSil
  8. Sevgili ODTÜ'lü Zeynep ve arkadaşı :)
    Öncelikle 2 ODTÜ'lünün blogumu ziyaret edip, tarifimi denemesi çok hoşuma gitti :) Ama tarifin tutmamasına üzüldüm. Açıkçası, bu tarif için öncelikle hassas ölçüm yapan iyi bir mutfak tartısına ihtiyaç var. Zira tarifteki gramlar çok hassasiyet gerektiriyor. Siz gramı gramına ölçüm yaptınız mı, malzemeleri hazırlarken? Kurabiye, pasta vb. şeyler biraz da kimya işi :)) Laboratuvar hassasiyeti gerektiriyor :) Bir de, fındık miktarının az olmaması gerekir. Çünkü bu kurabiyede hiç un yok. Un yerine resmen fındık tozu ve nişasta kullanılıyor. Son olarak da süt kullanmamalıydınız :( Bir daha, bir mutfak tartısıyla, doğru ölçülerle ve süt kullanmadan ve fırının pişirme ölçüsüne ve süresine dikkat ederek yapın tarifi.. Bakalım ne olacak?

    YanıtlaSil
  9. yorumunuz için teşekkürler Hocam:) tahmin edeceğiniz gibi, öğrenci evimizde mutfak tartısı yok!:) bu yüzden kıvam tutturamamış olma ihtimalimiz yüksek, yaklaşık olarak yakalayabileceğimizi düşünmüştük ama olmadı... bir dahaki sefere yine güzel tariflerinizden yararlanıp biz de başarılı olabiliriz inşallah..
    not: siz bir de, elde olmayabilecek malzemelere göre bol alternatifli, kolayından "öğrenci tarifleri" bölümü oluşturursanız bloğunuzda, bütün ODTÜnün buraya yığılacağından şüphemiz yok ! :)

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Zeynep ve arkadaşı,
    Daha titizlikle uğraşırsanız, ben bu kurabiyede başarı elde edeceğinize eminim. Zira pastanelerde, bir öğrenci için çok pahalıdır bu kurabiye. "Öğrenci mutfağı" kategori isteğinize de gelince, bunu hiç düşünmemiştim. Beni takip eden bir sürü öğrencim var. Onlar için de bu kategori cazip olabilir :) Peki bu kategori için görmek istediğiniz tarifler var mı? Ya da nasıl tarifler görmek istersiniz? Mesela fırınla yapılabilecek tarifleri öğrenciler de yapabilir mi? Ben öğrenciyken ODTÜ yurtlarında kalmıştım (Yemek yapmayı da yurtta öğrendim ben :) ). Ocak ve mikrodalga fırın vardı, ama normal fırın yoktu. Hala aynı mı? Önerilerinize ve isteklerinize açığım :)

    YanıtlaSil
  11. tekrar merhaba Hocam. Yurtta olmayabilir ama evde kalan da çok öğrenci var ve bunların bazılarında fırın var.Yurtlarda ise yine sadece mikrodalga fırın var. Tarif önerisi olarak da, aklıma direk bir tarif gelmiyor ama işte ucuz ve kolay bulunan malzemelerden, pratik, çok zaman almayan, doyurucu tarifler ilgimizi çeker :) iyi günler

    YanıtlaSil
  12. sadece beyaz cikolata ile yaptim, tam 215 beyaz cikolata eriterek yani:) hem zahmetsiz hem muthis bir lezzet. benim gibi mutfakta cok da hamarat olamayan birinin elinden ciktigi icin herkes cok sasirdi. sizin izninizle web-sitemde yer verecegim:)

    YanıtlaSil
  13. hem zahmetsiz hem de muthis bir lezzet. tebrikler... benim gibi mutfakta hamarat olamayan birinin elinden cikan bu lezzete herkes cok sasirdi, ve tattirdigim herkes bayildi. sizin de izniniz ile web-sitemde yer verecegim:)

    YanıtlaSil
  14. Sevgili Nisan,
    Begendine ve diger insanlarin da tadip begenmesine cok sevindim. Bu benim en sevdigim kurabiye... Yemeye baslayinca birakamiyorum. Siteni de ziyaret ettim. Sen de tarifi yayinlamissin. Ellerine saglik!

    YanıtlaSil
  15. Yıllardır bu kurabiyelerin tarifini arıyorum desem. Her Ankaraya gidişimde alırım. Defalarca deneme yaptım ama olmadı. Ama adını bilmiyordum. Son gittiğimde adını söylediklerinde, internetten bakayım dedim ve siz çıktınız karşıma. Yalnız çalışanlar bana bademli demişlerdi. İlk fırsatta deneyeceğim.
    Fatoş

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Fatoş (Fatoş demeyi tercih ettim çünkü Emziren Anneler'den tanıyorum seni)
    Ben de yıllarca aradım bu kurabiyenin tarifini.. En sonunda da buldum. :) Bademle de denenebilir geldi bana. Denediğinde mutlaka sonuçtan haberdar et, olur mu? ;-)

    YanıtlaSil
  17. Feyza benimde dün bir ara bloğun ismine gözüm takıldı ve emziren annelerdeki Feyza'mı acaba dedim. (Direkt google 'a balayı kurabiyesi yazıp önüme çıkan ilk sayfaya girmiştim çünkü) Ama o saatte hemen yorum yazıp çıkınca tam emin olamadım. Şimdi tarifin çıktısını almak için yeniden girdim ve tamam işte dedim.
    Sorma ne çok aradım ben bu kurabiyeyi. Adını bilmediğimden tadını tarif edip defalarca badem unuyla deneme yaptım. Ama mısır nişastası hiç aklıma gelmemişti. Livaya mail bile atıp tarifini sormuşluğum var , o derece yani :-)
    Şimdi çıktısını alıp haftasonu deneyeceğim. Çoooook sağol tarif için.

    YanıtlaSil
  18. Fatoscugum,
    Burada da bulustuk :)
    Unla denedim ama ben de basarili olamadim. İsin sirri findik tozu ve nisastaymis. Liva'ya sordugumda ser verip sir vermediler. :( dene bakalim; begenecek misin? :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Yarını bekleyemedim. İşten gelir gelmez denedim. Ama malzemem eksikmiş. Fındığa 100 gr ceviz ekledim bende. Bitterimde kalmamış. Bende sütlü kullandım. Öyle oluncada şekeri azalttım. Çok lezzetli bir kurabiye oldu ama tam livadakini tutmadı. Sanırım fındığı rondoda çekmem yetmedi. Ya değirmenden çekip makaron gibi uğraşacağım ya da hazır fındık badem unu kullanacağım ki pürüzsüz olsun. Birde sütlü kullandığım için rengi açık oldu tabi. Ama olacak, hissettim :-) Çok sağol yeniden, kafamdan çok büyük bi sorun kalktı :-)

    YanıtlaSil
  20. Fatoscugum,
    Birkac degisiklik yaparak denemissin tarifi. Ben cevizdense bademin daha uygun olacagini dusunuyorum. Ceviz oldukca yagli. Bir de, kavrulmamis ceviz kullanildiginda kurabiyelerin icinde hissediliyor. Ben kurabiyelerde, cevizi bir ön kavurma islemine tabi tutuyorum. Ayrica sutlu cikolata bittere gore daha yagli oldugu icin daha fazla nisasta gerekebilir. Bence bir dahakine Liva'dakine daha cok benzeyecek; ben de hissediyorum. ;-) Ama bu haliyle de lezzetli olduguna sevindim. Ellerine saglik! Afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  21. ellerinize sağlık ben de bugunlerde duydum bu kurabiyeyi :) ilk işim bunu yapmak olacak eve gidince.sormak istediğim bir kaç yerde buna biskin eklendiğini gördüm tarifte yağ olmaması sorun yaratmıyor mu ? tşkler
    Merve

    YanıtlaSil
  22. Sevgili Merve,
    Yaptiniz mi kurabiyeyi bilemiyorum ama bu kurabiyenin icinde bulunan cikolatanin ve findigin yagi yeterli oluyor. Daha fazla yag koymaniza gerek yok. Biskin koydugunuzda, fazla yagli olup yayilabilir.

    YanıtlaSil
  23. merhaba feyza hanım

    Tarifinizi denedim.Müthiş birşey.Tüm tanıdıklarıma sitenizi öneriyorum.Teşekkürler figen...

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Figen Hanım,
    Beğendiğinize sevindim. :) Benim ev sevdiğim kurabiye bu. Teşekkürler ziyaretiniz ve blogumu tavsiye ettiğiniz için.

    YanıtlaSil
  25. merhabalar, denedim ve sonuç mükemmel. bu güzel kurabiyeleri yapan; tarifi yayınlayan ellerinize sağlık. izninizle günün lezzeti olarak sitemde yayınlayacağım. tekrar tekrar teşekkürler. benide ziyaret ederseniz sevinirim. kelebekbahcesi.com.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba kelebek bahcesi,
    Tarifimi begendiginize sevindim. :) Sitenizde bloguma link vererek yayinlayabilirsiniz tarifimi. Sizin siteniz de hayirli olsun!

    YanıtlaSil
  27. Merhaba Feyza,
    Bir süredir tariflerini deniyorum ve çok memnunum. Bu tarifi de denedim ve eşim bayıldı. Ben takıldığım birkaç noktayı paylaşmak istiyorum. Bu kurabiyenin piştiğine dair gösterdiği bir belirti yok. Ne bileyim kızarması, üzerinin çatlaması, vs... gibi. O yüzden ara ara kürdan testi yaptım ama kürdan testi de yaramadı. Çikolata olarak ülker'in çıkarrtığı %72 kakaolu kek, pasta için kullanılan çikolatasını kullandım. Hafif elime yapışsa da gramı gramına malzemeyi verildiği gibi kullandım, ekstra nişasta katmadım. Kıvamı bozmak, kurabiyeyi sertleştirmek istemedim. Belki biraz daha katsam daha iyi mi olurdu diyorum. Kurabiyenin tadı yoğundu. Çikolataya bayılanlar için birebir ama kurabiye yiyor gibi değil de fındıklı çikolata yiyor gibi hissettim. Bu noktada benim çok çikolata düşkünü olmadığımı ayrıca belirtmek isterim, yani bu yorumum beni bağlar:)

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Unknown,
    Sanirim tanisiyoruz, ama ismini yazmadiginiz icin, bu sekilde hitap ediyorum.
    Bilmiyorum, Ankara'da misiniz ya da Liva Pastanesi'nden alip hic orijinal balayi kurabiyesini yediniz mi? Bu kurabiye, bildigimiz klasik kurabiyelerden degil. Orijinal hali de, dokunur dokunmaz dagilan, hatta kutusunda, eve getirdiginizde parcalanan bir kurabiye. Yani yapisi boyle. Uzeri kizarmiyor ya da catlamiyor. Tadina da gelince, unlu bir kurabiye tadi almiyorsunuz. Aynen soylediginiz gibi, findik ve cikolatanin tadi on planda. Eger size pismemis gibi geldiyse, biraz daha pisirebilursiniz ya da biraz daha klasik bir kurabiye tadi almak istiyorsaniz, nisasta miktarini arttirabilirsiniz. Umarim daha damak tadiniza yakin bir lezzete ulasirsiniz. ;-)

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Feyza,

    Ben İlknur, nam-ı diğer unknown:) Tanışmıyoruz, İzmir'denim ben. Bir süredir instagram'dan takip ediyorum ve tariflerini deniyorum. Liva pastanesi'ni bilmiyorum, benzer bir kurabiyede daha önce yememiştim. O yüzden denediğim tarifin lezzetinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgim yoktu. Ama yaptığın tarife göre benim kurabiyem olmuş. Çabuk dağılan, çikolata ve fındık tadı ön planda olan bir kurabiye yaptım. Zaten ikramlık birşey yaptığımda kendi damak tadıma göre değil, çoğunluğun damak tadına göre yapıyorum. Ve şunu söyleyebilirim ki çikolata her zaman gider. O yüzden şimdiye kadar bu siteden denediğim tarifler hep yoğun kakaolu, çikolatalı tarifler oldu ve herkes hep afiyetle yedi. Bende acımadım ne yaptıysam götürdüm ama bu kurabiyeden bir tane yiyince beni kesiyor:) Tariflerin benim kullandığım malzemelere ve yapış tarzıma çok uyuyor, o yüzden senin tariflerini denemeyi seviyorum. Daha nice tariflere ihşallah...

    YanıtlaSil
  30. Feyza sonunda bademli de denedim. İşte bu :-) Kıvam tam oldu bu sefer. Gerçi fındığı daha çok sevdiğimden fındıklı daha lezzetli ama bu tam livadaki gibi oldu. Çok sağol yeniden :-)
    Şimdi izin verirsen bloğumda da paylaşmak istiyorum. Tabi link vererek :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatoscugum, istedigin lezzeti tutturmana sevindim. Tabii ki, link vererek blogunda yayinlayabilirsin. Sevgiler...

      Sil
  31. Feyzacım yazdım. Çok teşekkür ederim :-) http://birdilimkeyif.wordpress.com/2013/12/11/balayi-kurabiyesi/

    YanıtlaSil
  32. merhabalar bende denemek istiyorum kurabiyeyi ama takıldığım bir şey var bu gramlar çokmu önemli 1 gr bile fark ediyormu

    YanıtlaSil
  33. merhaba feyza hanım bir konuda yardımınıza ihtiyacım var bu gr ları nasıl ayarlayacağım tam olarak nasıl ölçebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler

    YanıtlaSil
  34. Sevgili Hatice ve Gülşah Hanımlar, evet, maalesef gramlar bu kurabiyede önemli. Belki 1-2 gram farketmez ama olabildiğince ölçüsüne yakın yapmanızı tavsiye ederim. Bu gramları tartmak için de hassas mutfak tartısı gerekli.

    YanıtlaSil
  35. tarif için teşekkürler fakat 331 gram ne allahaşkına!! 300 değil 330 değil 331 :))) kaşık bardak ölçüsü yok mu bunun

    YanıtlaSil
  36. Ellerinize sağlık. Bütün yorumları okudum. Kurabiyeyi bende inşallah en kısa zamanda deneyeceğim.Gram konusunda başarılı olurmuyum bilemyorum fakat aynı gramları bardak yada kaşığa koyarak da ölçü almayı deneyeceğim. Umarım başarırım. sevgiler.

    YanıtlaSil
  37. Ben tarifi denemek istiyorum elimde bolca kuvertur çikolata var.acaba onu kullansam olur mu. Siz hangi çikolataya yapıyorsunuz şimdiden çok çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  38. Sultan Hanim,

    Ben de kuvertur cikolata kullaniyorum.

    YanıtlaSil
  39. Yine güzel bir tarif... Balayı kurabiyesini ne duydum ne yedim ama lezzetli olduğu belli ... Notumu aldım... Ellerinize sağlık😊👏

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar