Parça Çikolatalı Kurabiye







Son zamanlarda, kurabiye yapımına takmış bulunmaktayım.  İnternette, ideal kurabiye pişirmeye dair özellikle Amerikalı şeflerin video’larını seyrettim. Ne kadar da çokk incelik varmış kurabiye yapımına dair. Şaşırdım. Tabii ideal kurabiyeden kastımı da anlatmam gerek bu noktada...   Benim sevdiğim çikolata kurabiyeler, kenarları daha. kıtır içi daha yumuşak olanları. Bu dokuya ulaşabilmek bir çok dikkat edilmesi gereken nokta var. Hamurun yapım aşamalarından tutun da, fırında pişme süresine kadar... Damla çikolata çok iyi sonuç vermiyor, örneğin. Bitter çikolatayı büyük parçalar halinde bıçakla kıymak çok daha güzel bir lezzete ulaştırıyor. Malzeme miktarındaki gramajlara uymak da son derece önemli. “Aman ne olacak, bir kaşık daha az veya fazla olsun” dememeli. Tavsiyem bir mutfak tartısıyla çalışmanız. Bir de, esmer şeker içi yumuşak kurabiyeler için çok önemli. Sadece beyaz şeker kullanmak kurabiyeleri sertleştiriyor. Bunlara ek olarak, hamurun pişmeden önce buzdolabında bekletilmesi de önemli. Seyrettiğim videoların çoğunda hamurun en az 1 gün buzdolabında bekletilmesi tavsiye edilmiş. Hatta 7-8 güne kadar hamuru bekletip daha sonra pişiren şefler de var. Ben, çok bekletmedim ama yine de, 20 dakika da olsa, hamurun toparlamasına ve dokusuna iyi bir etkisi oldu bekletmemin. Bir de, kurabiye hamuruna ellle şekil vermektense bir dondurma kaşığı ile hamurdan iri ve yüksek parçalar kopartılması ve o şekilde tepsiye aktarılması önerilmiş  çoğu kurabiye ustası tarafından.


Malzemeler (10-11 kurabiye için):

100 gr oda ısısında beklemiş yumuşak tereyağı

100 gr beyaz şeker

75 gr esmer şeker

1 büyük boy yumurta

200 gr beyaz un

Yarım tepeleme çay kaşığı karbonat

1 çay kaşığı kabartma tozu

1/4 çay kaşığı tuz 

100 gr bitter çikolata (Ben, bitter pul çikolata kullandım ve her bir pul çikolatayı bıçakla 2-3 parçaya böldüm. Bence, bıçakla iri parçalar halinde kıyılmış 80 gr. kare çikolatalar da iyi sonuç verecektir.) 


Yapılışı:

1. Fırını önceden 180 derece ısıtın ve bir fırın tepsisine yağlı kağıdı serin. 

2. Derin bir kasede yumuşak tereyağı, esmer şeker ve beyaz şekeri homojen bir kıvama gelene dek mikser ile yüksek hızda çırpın. 

3. Yumurtayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. 

4. Un, karbonat, kabartma tozu ve tuzu spatula yardımıyla ya da mikserin en düşük hızıyla un kaybolana dek karıştırın (Çok fazla karıştırmamaya özen gösterin. Un karışımda kaybolduğunda hamur yeterince karışmış demektir). 

5. Bitter çikolatayı küçük küpler veya parçalar halinde doğrayın ve karışıma ekleyip çok az karıştırın.

6. Kurabiye hamurunu 20 dakika kadar buzdolabında bekletin. Bir dondurma kaşığı yardımıyla hamurdan parçalar alıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye aktarın. Hamur parçalarına elinizle şekil vermeyin ya da düzleştirmeyin (Kurabiyeler, pişirme esnasında zaten düzleşecek). Hatta olabildiğince boyu yüksek hamurlar olmasına dikkat edin).

7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırının alttan 3.rafına (fırının orta rafına) tepsiyi yerleştirin 







ve 15 dakika kurabiyelerin kenarları hafif kızarıncaya dek pişirin (Aman süreyi aşmayın. Sürenin sonunda kurabiyelerin içi/ortası yumuşak olacak). Kurabiyeleri soğuyana dek tepsiden almayın. 

Afiyet olsun!

























Yorumlar

Popüler Yayınlar