Çikolatalı Portakallı Kek


Portakal ile çikolatayı birbirine çok yakıştırırım lezzet olarak. Kışın da portakallı lezzetleri çok denerim. Artık tezgahlarda son portakalları  şu günlerde bu keki yapmaya karar verdimn. Sonuç muhteşem.


Malzemeler:
*1 cup= 240 ml'lik su bardağı

100 ml süt kreması
6 yemek kaşığı portakal suyu
130 gr bitter çikolata
1+ ¾ cup* (=220 gr) un
1/3 cup (35 gr) kakao 
1+ ¼ çay kaşığı kabartma tozu
½ çay kaşığı karbonat
Çay kaşığının ucu ile tuz
200 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
240 gr (1 + ¼ cup) şeker
4 küçük portakalın rendelenmiş kabuğu
3 büyük boy yumurta (Oda sıcaklığında)

Çikolata- portakal sosu için:

115 gr bitter çikolata
100 ml süt kreması
¼ cup portakal suyu

Yapılışı:
  1. Krema ve portakal suyunu bir sütlüğe alıp kaynama noktasına kadar ısıtın. Kaynamasına izin vermeden ocaktan alın ve içerisine küçük parçalara parçalanmış çikolatayı ekleyin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Sırası gelene kadar soğuması için bekletin.
  2. Geniş bir kasede un, kakao, kabartma tozu, karbonat ve tuzu karıştırın ve hepsini beraberce başka bir kaseye eleyin.
  3. Fırını önceden 180 derecede ısıtın.
  4. Tereyağı ayrı bir kaseye alıp yüksek hızda 2-3 dk çırpın.
  5. Şeker ve portakal kabuğunu da ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
  6. Yumurtaları teker teker ekleyip, en az 2'şer dk daha çırpın.
  7. Daha önce hazırlamış olduğunuz un karışımının üçte birini ekleyip düşük hızda çırpın. Ardından çikolata karışımının yarısını ekleyip çırpın. Her iki karışım bitesiye değin, sırasıyla biraz unlu karışımdan biraz da çikolatalı karışımdan döküp çırpın.
  8.  Kek karışımını tereyağı ile yağlanmış kek kalıbına dökün. 
  9. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dk pişirin. Sürenin sonunda kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmedi ise, biraz daha pişirebilirsiniz. Ama aşırı derecede pişmesine izin vermeyin. Nemli bir kek olması ideal olanı.
  10. Çikolata-portakal sosu için, çeyrek su bardağı portakal suyunu bir sütlüğe alıp ısıtmaya başlayın. 1 yemek kaşığı kalana dek kaynatıp suyun uçmasını sağlayın. 
  11. Kremayı temiz bir sütlüğe alıp kaynama noktasına kadar ısıtın. Kaynamasına izin vermeden ocaktan alın ve içerisine küçük parçalara parçalanmış çikolatayı ekleyin. Çikolata eriyene kadar karıştırın. Suyunu uçurduğunuz portakal karışımını da ekleyin ve iyice karışına kadar çırpın.
  12. Soğumuş olan kekin üzerine sıcak olan çikolata-portakal karışımı eşit şekilde dökün.
Afiyet olsun!









Yorumlar

Popüler Yayınlar