Kaymaklı Dızmana Çöreği
Bulgaristan Macırlar'ına ait bu pufidik, kaymaklı çörekleri kahvaltı ve çay saatleri için öneriyorum.
Malzemeler:
Hamuru için:
5
su bardağı un
1
su bardağı ılık süt
1
su bardağı oda sıcaklığında su
Yarım
su bardağı sıvı yağ
1
paket (11 gr) instant maya
1
çorba kaşığı şeker
1
tatlı kaşığı tuz
İçi için:
Rendelenmiş
beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz
Veya
kavrulmuş soğan ve kıyma
Üstü için:
3
tepeleme yemek kaşık kaymak
3-4
tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1
yumurta
1
çay kaşığı karbonat
3-4
kaşık sıvı yağ
Süslemek için:
Arzuya
göre susam veya çörekotu
Yapılışı:
- Hamur için olan tüm malzemeleri geniş ve çukur bir kaba alıp, iyice yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Mümkünse ılık ortamda veya oda sıcaklığında, kabın üstü bir bezle örtülü şekilde 2 saat kadar mayalanmasını sağlayın. Sürenin sonunda hamur iki katına çıkacak.
- Çörekleri pişireceğiniz fırın kabını sıvı yağ ile hafif yağlayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde açın. İçine istediğiniz içten bir tatlı kaşığı koyup hamuru kapatıp yuvarlayın ve ters bir şekilde, yani hamuru kapattığınız kısım altta kalacak şekilde kabın içine hafif aralıklı (En az yarım cm aralıklarla) dizin (Aralıklı dizmemizin sebebi, hamurların 2. kez mayalanacak olması ve daha çok kabaracaklarından, daha fazla alan ihtiyaç duyulması).
- Tüm çörek hamurlarını fırın kabına yerleştirdikten sonra, tepsi mayasının gelmesi için, yarım saat daha oda sıcaklığında bekletin. Sürenin sonunda, çörek hamurları daha da kabaracak.
Pufidik ve leziz olan dızmana çöreklerini, taze demlenmiş çay ile sıcak veya ılık olarak servis etmenizi tavsiye ederim.
Akşamdan yapıp sabaha kadar mayalanmasını bekleyebilir miyim? Buzdolabında mı bekletmeli ya da oda sıcaklığında da kalabilir mi?
YanıtlaSil