Örgü Ekmek


Küçüklüğümden mayalı hamurlarla uğraşmayı pek bir severim. Bence, mayalı hamurlarda başarının sırrı "sabır". Tabii ki, doğru ısı ve ortam gibi ön koşullar da önemli ama... Acele etmemek en önemli koşul. Muhakkak, hamur iki kat kabarıncaya dek sabırla beklemeli. Bir de, hamura şekil verdikten sonra ikinci kez tepsi mayasının da gelmesi için yine sabırla beklemeli. 


Bu tarif de, yine sabırla yapılması gereken, sadece biraz vakit alan bir tarif. Ama sabırla beklemeye kesinlikle değer. Çünkü müthiş bir dokuya, kokuya ve tada sahip.


Malzemeler:

4,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı instant maya
1/2 (Yarım su bardağı) süt
1/2 (Yarım su bardağı) su
2 yemek kaşığı tereyağ
3 yumurta (1 yumurtanın sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
2 çay kaşığı tuz

Üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 kaç damla süt

Yapılışı: 

1. Öncelikle bir sütlük içerisine su, süt ve tereyağını alıp ılıyana dek ısıtın.

2. 2 su bardağı un, toz şeker ve mayayı derin bir kaba alıp el çırpıcısı ile karıştırın. Üzerine ılık tereyağ, su, süt karışımını ilave edip mikserle karıştırın. Oda sıcaklığında 15 dakika mayalanmaya bırakın. 

3. Yumurtaların bir tanesinin sarısını, sonra üzerine sürmek için ayırın. Geri kalan yumurtayı çatalla hafifçe çırpın ve hamura ilave edip mikserle bir miktar çırpın. Geri kalan unun 2 su bardağını da ekleyip mikserle karıştırmaya devam edin (Dilerseniz ellerinizle de yoğurabilirsiniz). Yapışkan bir hamur elde edeceksiniz. Geri kalan yarım su bardağı unu kontrollü bir şekide hamura ilave edin (Amaç, hamurun çok yapışkan olmasını önlemek). Yumuşak ve ele çok yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. 

4. Hazırladığınız hamuru, kasenin üzeri bir bez veya stres filmle kaplayıp, 1 saat kadar mayalanmaya bırakın (Sürenin sonunda, hamur iki katına çıkacak). 

5. Ellerinizi sıvı yağ ile yağlayın. Tepsiye yağlı kağıt serin. İki kat kabaran hamuru, 3 eşit parçaya bölün. Parçaları 20 cm uzunluğunda rulolar haline getirin. Ruloları bir uçtan birleştirin. 


Saç örgüsü yapar gibi rulolara şekil verin. 






6. Tepsi mayasının gelmesi için, örgü haline getirilmiş hamuru, üzerini stres filmle kaplayıp oda sıcaklığında yarım saat bekletin.


 Sürenin sonunda, yumurta sarısı ve birkaç damla sütü hafif çırpın ve hamurun üzerine sürün. 



7. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında üzeri nar gibi kızarana dek 25-30 dakika pişirin. 


Afiyet olsun! 















Yorumlar

Popüler Yayınlar