Pektin Yapımı (Elma Pektini Tarifi)
Pektin, doğal olarak meyvelerde bulunan bir madde. Kanserini riskini azaltan, kolesterolü düşüren ve özellikle de, diyabet hastaları için vücuttaki şeker seviyesini dengeleyen mucizevi bir madde... Bazı meyvelerde-elma gibi- yoğun miktarda pektin bulunuyor. Bazılarında ise-çilek gibi- az miktarda pektin var. Piyasada, kimyasal koruyucularla, yani katkı maddeleri ile üretilmiş hazır pektinler de mevcut, ama ben onları doğal bulmadığım için, elma pektinini evde yapmaya karar verdim. Peki bu ev yapımı pektini niçin yapıyoruz ya da bu kadar zahmete niye katlanıyoruz? Sebebi, şekeri azaltılmış reçel üretebilmek ve de reçel için daha güzel bir kıvam elde edebilmek. Aslında, birçok meyve pektin içeriyor, fakat reçel yapımında jel oluşturacak kadar yeterli pektin içermiyor; bu nedenle, reçelin kalitesini arttırmak amacıyla pektin ilave edilmesi gerekiyor. Vişne ve çilek gibi bazı meyvelerin reçelleri için, pektin neredeyse olmazsa olmaz bir madde (Bundan sonraki yazımda da, "hangi meyve ne kadar pektin içeriyor" konusunda yazacağım). Yurtdışında yapılan o yoğun kıvamlı reçellerde hep pektin malzemesi kullanılıyor. Gerçi, bizim reçellerimiz daha sıvı. Belki, yoğun kıvamlı reçel sevmeyeniniz vardır ama şekeri azaltılmış reçel yapabilmek için bile değer bunca uğraş. ;-)
Peki pektini nasıl elde edebiliriz? Pektini özellikle, elma ve turunçgillerden yapabillirsiniz. Ben, tam da şu an tezgahlarda bol bulunan yerli, yeşil yaz elmasını görünce, bir de tam kış hazırlıklıkları yaparken, hemen elma pektini yapmaya karar verdim. Kış gelince turunçgillerden de pektin yapmayı deneyeceğim.
Elma pektini, için ideal olan elma türü yeşil ve taze elma. Bir meyve ne kadar olgunlaşmışsa, içerisindeki pektin miktarı o kadar az. O yüzden, mümkün olduğunca, sert, sulu yeşil elmalardan tercih edin, pektin yapmak isterseniz. Peki kırmızı elmadan pektin elde edilemez mi? Tabii ki yapılır, taze ve sert olanı tercih ederek. Ama ideal olanı yeşil elma kullanmak.
Peki pektin, nerede/ne için kullanılır? Reçel ve jöle yapımında ve özellikle de, hazır meyve sularında kullanılıyor pektin, kıvam arttırıcı olarak. Ben ise, 2 çeşit reçel yaptım pektinle. Bu tariften sonra da, pektinli, şekeri azaltılmış çilek ve mürdüm eriği reçellerinin tariflerini yayınlayacağım.
Şimdi gelelim pektinin malzemelerine ve yapılışına...
Malzemeler:
1 kg (5-6 adet) tercihen taze yeşil elma
1 cup (1 su bardağı) su
Yapılışı:
1. Elmaları iyice yıkayın. Saplarını koparıp, kabuklarını soymadan ve çekirdeklerini çıkarmadan, küçük parçalar halinde kesin (Elmanın kabukları ve çekirdekleri, pektin yapımında gerekli, çünkü jelleşmeyi sağlıyor). Fotoğrafta gördüğünüz gibi, ben elma kabuklarını soydum ve o şekilde tencereye ekledim. Bunun sebebi, piştiğinde elma posasını kabuksuz elde edebilmek. Bu elma posasını, daha sonra keklerde kullanmayı planlıyorum. Siz, eğer posayı atacaksanız, elmaların kabuklarını soymanıza gerek yok. 1 su bardağı su ekleyip orta ateşteki ocağa alın.
2. Kaynamaya başlayınca, ocağın altını iyice kısın ve tencerenin kapağını kapatın. Arada sırada, dibinin tutmaması için karıştırın ve elmalar iyice yumuşayana dek, yani yaklaşık 30 dk pişirin. Sürenin sonunda, elmalar, aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi iyice yumuşayacak.
3. Pişen elma suyunu süzmek için, temiz bir tencere içine süzgeç yerleştirin. Süzgecin içine de, temiz ve deterjanla yıkanmamış bir bez süzme torbasını ya da beyaz bez tülbenti yerleştirin. Elma sosunu, bu bez süzme torbasına koyun.
4. İyi kıvamda bir pektin elde etmek için, torbanın üzerine baskı yapmamaya özen gösterin (Elma suyu, yavaşça süzülsün bez torbadan); sadece fotoğraftaki gibi, süzme torbanın ağzını kapatın. Bu şekilde 1 gece bekletin ve elma suyunun süzülmesini sağlayın.
5. Süzülmüş elma suyunu bir tencereye alın ve 5 dakika kaynatın. Jöle kıvamındaki pektininiz hazır (Ben 1 kg elmadan 130 ml pektin elde ettim). Eğer, pektini hemen kullanmayacaksanız, aynı konserve yapar gibi, daha sıcakken cam bir kavanoza yerleştirin ve hemen kapağını kapatın. Pektini, bu şekilde uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Bir sonraki yazımda da, pektinle nasıl reçel yaptığımı anlatacağım.
Görüşmek üzere...
Elimde bu elmalardan var hemen yapacağım daha nasıl kullanabiliriz bu ürünü bilgilendirirseniz sevinirim
YanıtlaSilBen reçel ve marmelat yapımında kullandım, sevgili Özgen. Yarın pektinle yapılmış bir reçel tarifi paylaşacağım blogumda.
SilSüzülen elmaları değerlendirmek için ne yapabiliriz? Fikirlerinizi bekliyorum :)
YanıtlaSilPinterest diye bir site var oradan reçel yapımı izlerken pektin diye bir ürünün keşfettim ve sizin tarife ulastim. Çok teşekkür ederim
YanıtlaSiljelatin gibi etkisi oluyor mu
YanıtlaSilMerhaba Unknown,
SilKivam arttırıcı etkisi var. Ama jelatin kadar da diyemem.
Merhaba Unknown,
SilKivam arttırıcı etkisi var. Ama jelatin kadar da diyemem.
Merhaba. Elmalari suzerken disardami yoksa buzdolabindami tutmayiyiz?
YanıtlaSilSaygilar,
Samar
Sevgili Neyzenane,
YanıtlaSilSüzülen elmalarla kek yapabilirsiniz. Yağ yerine bu süzülmüş elma posasını kullandığım bir çikolatalı kek yaptım. Yakında yayınlayacağım, inşallah.
Sevgili Ayşe,
YanıtlaSilZiyaretin için teşekkürler.
Rica ederim. :)
Sevgiler...
Sevgili Samar,
YanıtlaSilEğer süzmek için kullandığın bez kalın ise, pektini süzmek biraz uzun sürebilir. Hava sıcaksa, oda sıcaklığından ziyade, buzdolabında bekletmek daha iyi olur.
Sevgiler...
Merhaba. Ayşe ben! Öncelikle yararlı paylaşımına teşekkürü borç bilirim.
YanıtlaSilBende bir kilo yeşil elmadan yapiyorum tamda şu an. Sanırım Süzme işini aceleye getirdim. 5. 10 dakika suzulmesini bekledim ve kaynatmaya devam ediyorum. Bir kaşık limon tuzu kattim. Başka tariften aldim. Umarim güzel bir şey çıkartırım:-)))
2 dönüm (400 ağaç) grany smit elma bahçem var.Pazar değri çok düştü.Pektin yapsam nerelere satabilirim.İlginize şimdiden teşekkürler.(İsmailHoca)
YanıtlaSilMerhaba Feyza Hanim, kullandığınız elma hangi yeşil elmadan ekşi olanımı yoksa tatlı olandanml???
YanıtlaSilaz şekerli reçel tarifi ararken sizin sayfanıza rastlamak beni çok mutlu etti size binlerce kez teşekkür ederim. Bu güzel tarif ve bilgilerinizi bizlerle paylaştınız için. Benim Can'ım Babam diyabetik ve kalp hastası ama reçel ve meyve yemeyi çok seviyor. Lakin ona çok zararı var ve bizler birtürlü vaz geçiremiyoruz onu reçel yemekten. Tekrar çok ama çok teşekkür ederim.
İyi Akşamlar toz şeker kullanmadan recel yapmak mümkün yapıyor ve severek yiyorum
YanıtlaSilBu güzel ve sağlıklı bilgiler için teşekkürler
YanıtlaSilFeyza hanım, çok çok teşekkür ederim bu tarif için. Daha önce diabetik babam için yapmaya çalıştığım sıfır şekerli reçel denemelerimin hepsi hüsranla sonuçlanıyordu. Ya da hile yapıp elma ya da elma suyu koymam gerekiyordu. Pektinle mükemmel kıvamda reçeller yapabildim hem de hiç şeker veya elma suyu eklemeden.
YanıtlaSilBen sizin önerdiğinizden biraz daha fazla kaynattım pektini (30 dk kaynatıp hafif soğutup 3-5 dk daha kaynattım) böylece daha jel kıvamında oldu
2 kilo olgun anjelik eriğe 200ml pektin, 200ml su, yarım limon ekledim. 20 dk orta ateşte kaynatıp hafif soğutup 20 dk daha kısık ateşte kaynattım. Eriklerin sadece çekirdeklerini çıkartıp kuşbaşı büyüklükte doğramıştım. Başka hiçbir şey yapmama gerek kalmadı. Kıvamı, rengi ve dokusu harika bir marmelat oldu.
Bu denemeden aldığım cesaretle 2 kilo olgun şeftalinin kabuklarını soyup yine kuşbaşı büyüklükte doğradım. Yine 200ml su, 200ml pektin yarım limon ekledim. Erikle aynı şekilde kaynattım. Taneler dağılmadı, cam berraklığında harika bir reçel oldu. Babam buna şeker eklemediğine inanamadım dedi.
Şimdi portakal, çilek, frambuaz deneyeceğim. Sonuçlarını yazarım.
Tekrar teşekkürler.