Budapeşte Pastası


Takipçilerimden biri bana Facebook'tan ulaştı ve bu, çok da bilinmeyen, "Budapeşte Pastası"nı benden denememi rica etti. Kendisi bana bir de link göndermiş bu tarifi denemem için. Ama, ben tüm Net'i aramayı tercih ettim bu pasta tarifini denemek için. Budapeşte Pastası, özellikle İsveç ve Finlandiya'da yapılan bir pasta türüymüş. Asıl adı, "Budapestrulle". Daha çok mandalinalı yapılıyor ama Net'te çilekli olan tarifler de var. Ben mvsimi olamdığı için mandalina yerine çileği tecih ettim. Tarif için, hem yabancı bloglara hem de YouTube'daki videolara baktım. Ve araştırmalarım neticesinde bu videoyu buldum ve bu videodaki tarifi, adapte ederek uyguladim: 



Açık konuşmak gerekirse, az malzemeli olmasına rağmen, uğraştırıcı bir tarif. Bu tarifi yapmak için güçlü bir elektrikli çırpıcıya ihtiyacınız var. Zira, mereng hamuru gibi bir hamur hazırladığınızdan, yumurta aklarını çırpmak bir hayli zaman alıyor. Ama tüm bu uğraşa değer. Sanırım fındıklı olduğundan, çok hafif bir tarif. Evdekiler bayıldı bu pastaya. Yeniden yapmamı istiyorlar. 

Malzemeler: 

6 yumurta akı
250 gr toz şeker
150 gr robotta/ rondoda çekilmiş fındık
100 gr un

Kreması için:

1 küçük kutu (200 ml) süt kreması
1,5 yemek kaşığı pudra şekeri

Dilimlenmiş çilek veya mandalina

Süslemek için:

Eritilmiş bitter çikolata
Çilek taneleri

Yapılışı:


1. Yumurta aklarını, mereng (beze) hamuru hazırlar gibi, iyice  (10-15 dakika kadar) çırpın (Güçlü bir çırpıcı kullanmanızı öneririm. Yumurta akları sertleşecek ve beyaz kar halini alacak. 10 dakika sonra azar azar şekeri ilave edip çırpmaya devam edin. Kaseyi ters çevirdiğinizde yumurta aklarının akmaması gerekiyor.



2. Un ve çekilmiş fındığı derin bir kasede karıştırın ve çırpılmış yumurta aklarına ilave edip nazik hareketlerle, spatula yardımıyla yumurta akına yedirmeye çalışın.




3. Geniş bir fırın tepsisine yağlı kağıt (Yağlı kağıt yerleştiriyorsanız, kağıdı bir fırça yardımıyla biraz daha yağlayın) veya benim yaptığım gibi, silikon mat yerleştirin. Silikon mat veya yağlı kağıt üzerine hamuru dökün ve spatula yardımıyla iyice düzleştirin.  


Önceden ısıtılmış. 160 derece fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkınca başka bir tepsiye yağlı kağıt yerleştirin ve bu tepsiyi fırından çıkmış olan tepsinin üzerine kapatın. Sonra da, her iki tepsiye beraber tutup ters çevirin. 



Yağlı kağıdı veya matı hamurdan sıyırın. Bunu ılıkken yapın ki, çıkartması kolay olsun.


4. Süt kremasını yine güçlü bir çırpıcı ile sertleşinceye dek çırpın ve pudra şekerini de ilave edip biraz daha çırpın. Kremayı hamurun üzerine iyice yayın 


ve üzerine dilimlenmiş çilekleri yerleştirin. 


Sonra da alt kalan yağlı kağıt yardımıyla, yavaşça rulo haline getirin.





 Bu şekilde buzdolabında 1 gece bekletin.

5. Ertesi gün, bitter çikolatayı benmari usülü eritip pastanın üzerinde gezdirin. 

Çikolata donduktan sonra pastayı çileklerle süsleyin.


Afiyet olsun!



Dilerseniz, çileklerin üzerine pudra şekeri de serpebilirsiniz. 







Yorumlar

  1. Ellerinize sağlık çok güzel anlatmışsınız emeğinize de sağlık

    YanıtlaSil
  2. Anlatımınız ve ortaya çıkan tatlı çok güzel olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Denedim. Mükemmel oldu yarın da mandalinayı deneyeceğim. Ellerinize sağlık. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ben Antalya'dan Özlem .kremayı pandispanya ılıkkenmi süreceğiz yoksa tamamen soguyuncamı? Pandispanya yı sararken hamuru kırılıyor ikidir.bunda soğuk sarmamız etken olurmu. Birde hazır krema cırparken kesiliyor ve katılasmıyor bunun sebebi ne olabilr. İki üç kerede bu basımıza geldi farklı markalarda

    YanıtlaSil
  5. GLUTENSİZ UN İLE YAPILABİLİRMİ ? çok güzel tarif etmişsiniz elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar