Norveç Ekmeği (Lefse- Patatesli Ekmek)






Bu pratik ekmek tarifini, Flipboard'da gezerken bu sitede buldum. Aslında ekmek de dediğime bakmayın. Ben tadını daha çok pankek'e benzettim. Daha çok Norveç'te yapılan, ama diğer İskandinav ülkelerinde de bilinen bir ekmekmiş. Kalan haşlanmış patatesleri değerlendirmek için yapılırmış. Sıcak, soğuk, her şekilde tüketilirmiş.

Özellikle krem peynir, fıstık ezmesi, nutella veya reçel ile tüketilen bu ekmeği biz de çayın yanında peynir ve reçel ile yedik. Nefis oldu. Evdekiler bayıldı. Hemen de tükendi, tabii ki. Tavsiyem, tüm ailenin evde olduğu haftasonu kahvaltılarında yapmanız, bu pratik lezzeti. 

Malzemeler (12 küçük ekmek için): 

*1 cup= 240 ml'lik su bardağı 

450 gr (4 orta boy) haşlanmış, kabukları soyulmuş patates
1/4 cup (60 ml) süt kreması
1/4 cup (55 gr) oda ısısında yumuşamış tereyağ
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 cup + 1/2 cup un

Yapılışı: 

1. Haşlanmış patatesleri, daha sıcakken rendeleyip, bir patates ezeceği ile ezip mümkün olduğunca pürüzsüz hale getirin. Süt kreması, tereyağ ve tuzu da ekleyip iyice yoğurun. Kabın üzerini streç filmle örtüp, tercihen bir gece buzdolabında bekletin (Ben buzdolabında 1,5 saat bekletebildim. Ama internette gördüğüm tüm Norveç ekmeği tariflerinde bir gece buzdolabında bekletilmiş patates kullanılmış). 

2. Buzdolabında bekletilmiş patates karışımına 1 cup unu ekleyip yoğurun. Geri kalan unu, hamurları açmakta kullanacaksınız. 

3. Hamuru açabileceğiniz bir zemine geri kalan undan biraz alıp serpin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp üzerini unlayın ve küçük tabak büyüklüğünde merdane ile açın. 


4. Yanmaz yapışmaz krep tavasını ocağa alın. Ocağın altını orta ateşe getirin. Isınmış olan tavaya açtığınız hamurları tek tek aktarıp her iki yanını da pişirin ( Hamur göz göz kızardığında, diğer tarafını da pişirin ve daha sıcakken rulo yapıp sarın). 

Afiyet olsun! 
















Yorumlar

  1. Nefis bir tarif,kalan patatesler icinde ideal,cok tesekkürler!

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle! Rica ederim ;-)

    YanıtlaSil
  3. Hamura 1cup un yeterlimi acaba acmakta zorlaniriz gibi geldi cunku ben bunun karna baharlisini denedim cok zordu acmasi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, yeterli. Daha sonra zemini unlayip acacaksiniz bezeleri. Eger cok yapiskansa, zemini bol unlarsiniz.

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar