Snickerdoodles (Tarçınlı Şekerli Kurabiye)


Snickersdoodles, esasen Almanya veya Hollanda doğuşlu, ama Avrupalıların Amerika'ya göç etmesiyle birlikte özellikle Yeni İngiltere (Amerika'nın kuzeydoğusu) denilen bölgede, 19. yüzyıldan bu yana yaygın şekilde yapılan, tarçınlı şekerli bir kurabiye. Özelliği, kabuk kısmının nispeten çıtır, içinin de yumuşak olması. Bu özelliklere sahip olmasının nedeni de, içerisinde krem tartar kullanılması. Krem tartar, özellikle yumurta aklarını köpürtmekte kullanılan bir kıvam arttrırıcı. Bu kıvam arttırıcıyı, büyük aktarlarda bulabilirsiniz. Ben, mahalle aktarında bulamadım. Bir alışveriş merkezindeki aktardan satın alabildim. Peki bu kurabiye krem tartarsız olmaz mı? Huffington Post'ta okuduğum bir makaleye göre, krem tartar kullanmadan yapılan bu kurabiye "sıradan" bir tarçınlı şekerli kurabiye olur. Gerçek bir Snickerdoodles yapmak istiyorsanız, krem tartar kullanmanız şart. Ben Huffington Post'un elçisiyim. Elçiye zeval olmazmış. Şaka bu yana, eğer krem tartar bulamazsanız, onun yerine kabartma tozu kullanabilirsiniz. 

Benim birçok yabancı blogu gezerek kendimce uyarladığım tarif ise şöyle: 


Malzemeler: 
*1 cup=240 ml'lik su bardağı

113 gr (1/2 cup= Yarım su bardağı*) oda ısısında yumuşak tereyağ
150 gr (3/4 cup= 1 su bardağından bir parmak eksik) toz şeker
1 yumurta
1/4 vanilya çubuğu
180 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu 
2 çay kaşığı krem tartar (Aktarlarda bulabilirsiniz)
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı tuz

Kurabiyeleri mantolamak için: 
1/4 cup toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tarçın



Yapılışı: 

1. Oda ısısındaki yumuşak tereyağı mikser ile çırpın. 
2. Toz şekeri ilave edip çırpmaya devam edin. 
3. Yumurtayı ekleyip krema kıvamını alana dek çırpın.
4. Vanilya çubuğunun içindeki vanilya özünü kaşıkla sıyırın ve hamura ilave edin. 
5. Kalan tüm kuru malzemeleri de ekleyip mikserle iyice çırpın. 
6. Hamurun sertleşmesi için buzdolabında yarım saat bekletin. 
7. Fırını 175 derecede ısıtın. 
8. Bir tabağın içine, mantolama için, toz şekeri ve tarçını döküp karıştırın.
9. Buzdolabından aldığının hamurdan ceviz büyüklüğünde hamurlar kopartıp elinizde yuvarlayın. Yuvarladığınız topları şeker-tarçın karışımına bulayıp içine yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin. 


Sonrasında da bir bardağın alt kısmıyla kurabiyenin üzerine hafifçe bastırın. 



10. Önceden ısıtılmış fırında 10-12 dakika pişirin. 



Not: Bu kurabiyeyi, ağzı kapalı teneke kutu içerisinde 10 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Tabii ki, kalırsa... ;-)









Yorumlar

  1. Merhabalar :) Öncelikle şunu söylemeliyim, Amerika'ya yeni taşınmış biri olarak, cup ölçüsü kullanarak türkçe tarif paylaşan birini bulmak beni çok mutlu etti :) bu tarifinize bayıldım! Ama krem tartarı çok merak ettim. Olmazsa olmaz bir malzeme midir? Onsuz yapabilir miyim diye sormak istedim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar