Aşure
Aşure, en sevdiğim tatlıdır benim. Bana küçüklüğümü, akrabalarımı ve komşularımızı hatırlatır. Ben, çocukken, tüm akrabalar bir araya gelip imece usulu aşure yaparlardı. Tabii komşulara gidip dağıtma görevi de biz çocuklara kalırdı. Yıllardır, annesine güvenip, hiç aşure yapmayı denemeyen, ve bu durumdan utanan bir yemek bloggerı olarak, aşure yapmaya karar verdim. Aslında, malzemenin çokluğuyla göz korkutan bir tarif ama tarifi uygulayınca, o kadar da zor olmadığını görüyorsunuz. Bundan sonra, daha sık aşure yapacağımı düşünüyorum.
Muharrem ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde aşureyi yapıp sevdiklerinizle ve komşularınızla paylaşın. Toplumca paylaşmayı unuttuğumuz şu günlerde, aşure yapmak ve tatmak hepimize iyi gelecek (Açıkçası, aşureyi yapıp apartmanızdaki dairelere dağıttığımda, insanların gözündeki şaşkınlığı paylaşmadan geçemeyeceğim. Sanırım, insanlar, bu tür paylaşımların yapıldığı eski günleri unutmuş. Paylaşalım ki, o eski komşuluklara geri dönelim).
Malzemeler:
1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı kuru nohut
Yarım su bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı kuru kayısı
Yarım su bardağı kuru incir
3 yemek kaşığı kuş üzümü
1 çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
1 küçük portakalın rendelenmiş kabuğu
1 çimdik tuz
1 elma
Yarım kilo (500 gr) toz şeker
1 su bardağı sıcak süt
Su (Belli bir miktar vermiyorum çünkü herkesin damak tadına göre aşurenin yoğunluğu fark edecektir)
Süslemek için:
1 nar
1 küçük kase bütün fındık
Dilerseniz ceviz kırığı ve bütün yer fıstığı
2-3 yemek kaşığı çam fıstığı
Toz Antep fıstığı
1. Buğdayı iyice yıkayıp bir tencereye alın. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su doldurup bir taşım kaynatın. Tencerenin ağzını kapatıp buğdayın şişmesi için 1 gece bekletin.
2. Fasulye ve nohudu bir gece önceden ıslatın. Ertesi sabah her biri ayrı tencerede olmak üzere nohut ve fasulyeyi haşlayın. Haşlanırken suyun üzerinde oluşan köpükleri de kevgirle almayı ihmal etmeyin. Haşlanmış nohut ve kuru fasulyelerin suyunu süzün.
3. Bir yandan da, şişmiş olan buğday tenceresine, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su doldurup 10 dk daha kaynatın. Sürenin sonunda ocağını altını kapatmayın. Haşlanmış kuru fasulye ve nohudu da ekleyip 10 dk daha kaynatın.
4. Buğday, nohut ve fasulye haşlanırken, kuru kayısı, üzüm, incir (Bazı kişiler, incir, aşureyi kararttığından, kullanmak istemez ama daha sonra ekleyeceğiniz süt aşurenin rengini açacaktır) ve kuş üzümünü ayrı kaplarda üzerini geçecek kadar sıcak su ile 10 dakika ıslatın. Sürenin sonunda sularını süzün ve buğday tenceresine alıp kaynatmaya devam edin. Portakal kabuğu rendesi, çubuk tarçın, karanfil ve tuzu eklemeyi unutmayın. Bir 10-15 dk daha, kuru meyveler yumuşayana dek kısık ateşte kaynatmaya devam edin (Bu aşamada, su miktarını kontrol edin. Eğer su miktarı azaldıysa, biraz daha sıcak su ilave edin).
5. Elmaları, uzun dilimleyin. Sonra dilimleri üçgen şeklinde kesip kaynamakta olan aşureye ilave edin.
6. Şekeri kaynamakta olan aşureye ilave edip karıştırın (Şekeri sonradan, bu kadar geç eklememizin nedeni, kuru meyvelerin sertleşmesine izin vermemek. Kuru meyvelerle beraber eklerseniz, meyveler sertleşebilir). 5 dakika daha kaynatıp sıcak sütü ilave edin (Soğuk süt eklemeyin; süt kesilebilir. Süt eklememizin nedeni de incir ve üzümden dolayı kararan aşurenin rengini açabilmek). Karıştırmaya devam edin. 5 dk daha pişirin.
7. Arzuya göre, sıcak, ılık veya soğuk servis edin (Servis etmeden önce tencerenin içindeki çubuk tarçını çıkarmayı unutmayın). Servis etmeden önce, aşurenin üzerini, fındık, ceviz, fıstık, nar taneleri, toz Antep fıstığı ve kavrulmuş çam fıstıkları ile süslemeyi unutmayın.
Ellerine sağlık. Tattığım en zengin malzemeli ve en lezzetli aşureydi desem mübalağa etmiş olmam.
YanıtlaSilBeğenmene sevindim, Fatma. Teşekkürler.
YanıtlaSil