Ekşi Mayalı Panini Ekmeği



"Pane" İtalyanca'da ekmek demek. Panino ise küçük ekmek somunu anlamında kullanılıyor. "Panini" ise, panino ile yapılan küçük sandviçlere verilen ad. Yani, küçük ve uzunca bir ekmeğin içine ızgarada pişirilmiş et, sebze veya şarküteri malzemeleri, sos kullanarak sandviç yapılıyor; ardından, tost makinesinde bu ekmekler bastırılıyor. Anavatanı İtalya olan bu sandviçlerle, hangi ülkeye gitsem herhangi bir köşebaşındaki cafede karşılaşıyorum. Bu sıralarda da, ülkemizde, bir pastaneye veya cafeye gittiğimde tost söylesem panini ekmeğiyle yapıldığını görüyorum. Bu özel ekmek çeşidiyle burada da karşılaştığım için mutluyum, açıkçası. 
Bu ekmeği geçen yıl, instant maya ile denemiştim. Ama bu kez daha sağlıklı olması için ekşi maya ve tam buğday unu ile denedim. Sonuç muhteşem oldu. Özellikle eşim bayıldı bu ekmekçiklere. Eğer sizin de evinizde ekşi maya varsa, hemen başlayın bu tarife. Eğer ekşi mayanız yoksa da, 1/2 su bardağı ve 1 tatlı kaşığı instant maya da kullanabilirsiniz. 

Malzemeler: 

*1 cup= 240 ml'lik su bardağı
  
3/4 cup (3/4 su bardağı*) yeni beslenmiş ekşi maya 
1 cup (1 su bardağı) içme suyu
1 cup (1 su bardağı) tam buğday unu
3 cup  (3 su bardağı) beyaz un
2 çay kaşığı dolusu tuz 
1/4 cup  (1/4 su bardağı) zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
15 adet siyah zeytin
Şekil vermek için ekstra un


Yapılışı: 

1. Ekşi maya, toz şeker, zeytinyağ ve içme suyunu derin bir kapta karıştırın. 

2. Tam buğday, beyaz un ve tuzu da ekleyip özdeşlesiye kadar yoğurmaya devam edin (Ele yapışan bir hamur olabilir. Ekmek hamurununun cıvık olması, yumuşak bir ekmek olmasını sağlayacaktır).

3. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp etli kısımlarını küçük parçalar halinde doğrayın. Bu parçaları ekmek hamuruna ilave edip bir kez daha yoğurun. 

4. Yoğurma kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve hamurun ılık bir ortamda 4-5 saat mayalanmasını sağlayın. İlk 3 saatte her yarım saatte bir bir spatula yardımıyla hamuru alt üst edin (Bu işlem daha güzel mayalanmasını sağlayacak). 

5. Mayalanmış hamurunuzu bolca un serpilmiş bir zemine alıp nazik hareketlerle bir kaç kez alt üst edin. 
Yeniden zemine un serpip, aşağıdaki fotoda gördüğünüz gibi uzun ve küçük olacak şekilde parçalara ayırın. Bu şekilde yarım saat bekletip bir daha mayalanmasını sağlayın. 



6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirin. 



7. Panini ekmeklerinizi ılıyınca ve soğuyunca sandviç olarak tüketebilirsiniz. 


Ben fotoğraf çekerken, elektrikler kesik olduğu için, tost makinesinde ısıtıp şekil veremedim. Ama dilerseniz, o şekilde de yapabilirsiniz. 


Afiyet olsun! 



















Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar