Ali Paşa Pilavı


Malzemeler: 

300 kıyma
1 dilim su ile ıslatılmış ekmek içi
Karabiber, kimyon, toz kırmızı biber ve tuz
Un (tepsiyi bulamak için)

Köfteyi kızartmak için: 

2 yemek kaşığı sıvıyağ (Ben fındık yağı kullandım)

Pilav için:

2 su bardağı pirinç
2,5-3 su bardağı sıcak su ( Bir kısmını tavuk suyu olarak da kullanabilirsiniz)
2 tepeleme kaşığı tereyağ
Tuz

Sos için: 

2 adet orta boy olgun rendelenmiş domates
2-3 diş kıyılmış sarımsak
Taze veya kuru fesleğen 
Karabiber ve tuz

Yapılışı: 

1. Öncelikle köfteyi hazırlayın. Kıyma, ıslatılmış, suyu sıkılmış ve ufalanmış ekmek içi, tuz ve baharatları karıştırıp iyice yoğurun (İyi bir köftenin sırrı, uzun süre iyice yoğrulmasıdır). Köfte hamurundan fındıktan biraz daha büyük parçalar kopartıp yuvarlayın. Yuvarladığınız köfteleri un serpilmiş bir tepsiye koyun. Arada bir tepsiyi sallayıp köftelerin iyice una bulanmasını sağlayın. Tepsiyi buzdolabına kaldırıp yarım saat kadar köftelerin dinlenmesini sağlayın. 

2. Pirinci sıcak su ile ıslayıp yarım saat kadar bekletin. Suyunu süzüp iyice yıkayın. Pirinçleri bir süzgece alıp sularının iyice süzülmesini sağlayın. 

3. Bir pilav tenceresinde tereyağını eritip pirinçleri ilave edin. Pirinçleri iyice kavurun (İyi bir pilavın sırrı da, pirinçlerin yeterince kavrulmasıdır- Oktay Usta'nın deyimiyle pirinçler tıkırdayana dek ;-) ). Kavururken tuzunu da ilave edin (Bu işlem, pirinçlerin kırılmasını önler). Sıcak suyu ilave edip bir taşım kaynayana dek orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısıp pilavınızı pişirn. Suyunu çektiğinde, ocağın altını kapatıp tencerenin ağzına kağıt havlu yerleştirin ve tencerenin ağzını kapatın. En az yarım saat demlendikten sonra pilavı servis edebilirsiniz. 

4. Kızartma tavasının içine sıvıyağı alıp kızdırın. Buzdolabında dinlenmiş köfteleri tavaya alıp her tarafının kızarmasını sağlayın. 

5. Köfteler kızarırken, başka bir tava içerisine zeytinyağı ve sarımsağı alıp soteleyin. Ardından rendelenmiş domatesi ilave edin. Domatesler suyunu çekene dek pişirin. Ocağın altını kapatmaya yakın baharatları ve tuzu da ilave edip karıştırın. 

6. Demlenmiş pilavı bir kek kalıbına yerleştirip bir tepsiye ters çevirin. Pilavın ortasına, kızarmış olan sıcak köfteleri dizin. Köftelerin üzerine de, fesleğenli, sarımsaklı domates sosunu döküp sıcak servis yapın. 

Afiyet olsun! 

















Yorumlar

Popüler Yayınlar