Yoğurtlu Semizotu Yatağında Bulgur Köftesi



Geçen günlerde liseden arkadaşlarım için hazırladığım çay sofrasında, 


yeni öğrendiğim bu tarifi uyguladım. Açıkçası ben, çay menüsüne çok yakıştırdım bu serin lezzeti. Tarifini, Le Cordon Bleu Etkinliği'nde tanıştığım Şef Dilek Akartuna'dan öğrendim. Kendisine teşekkür ediyorum, beni bu lezzetle tanıştırdığı için. 

Malzemeler: 

Bulgur Köftesi için: 

1 bardak köftelik ince bulgur
1 yumurta
4 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası (Orjinal tarifte, 2 yemek kaşığı acı biber salçası vardı; ama ben çocuklar da yiyeceği için 1 yemek kaşığı acı salça kullandım)
Tuz ve karabiber

Kızartmak için: 

Fındık yağı (Aslında, Dilek zeytinyağında kızartılmasını tavsiye etmiş ama ben ağır olacağını düşündüğüm ve de evde sadece sızma zeytinyağı olduğu için fındık yağı kullandım. Riviera tipi zeytinyağı ile de denemek lazım.)

Semizotu için: 

1 bağ semizotu 
1 kase süzme yoğurt
2-3 diş sarımsak
Tuz

Sunum için: 

1-2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı 

Yapılışı: 



1. Bulguru , derin bir tencerede, 1 bardak kaynar su ile ıslatın ve tencerenin ağzı kapalı şekilde bulgur şişene ve ılıyana dek bekletin. Ardından, bulgura, yumurta, un, salça, tuz ve karabiberi ekleyerek iyice yoğurun. Köfte hamurundan fındık büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın ve yağlı bir tepsinin içine koyun.  Dilerseniz, köfteleri bir gün önceden yuvarlayıp buzdolabında bekletip ertesi gün kızartabilirsiniz.  Yağınızı tavaya alıp iyice kızdırın. Köfteler, fotolarda gördüğünüz şekilde kızarınca, fazla yağının süzülmesi için kağıt havlu serilmiş bir kaba alın- gerçi bulgur köftesi çok da yağ çekmiyor. 


2. Semizotunu yıkayıp sadece yapraklarını kullanın. Suyunu iyice süzdükten sonra süzme yoğurt, tuz ve ezilmiş sarımsakla karıştırın. Bu karışımı, servis tabağına alın. Üzerine kızartılmış köfteleri yayın (Köfteleri soğuk veya sıcak servis edebilirsiniz). Servis tabağının kenarlarına da, sunumun daha güzel olması için sızma zeytinyağı gezdirin. 

Afiyet olsun! 




Yorumlar

  1. Bir soru göndermeye çalıştım,ama sanırım olmadı. Yeniden deneyim:
    Semiz otu ile ilgili, semiz otunun sapları kullanılmıyor mu?Bugün aldım,pek bilmediğim bir sebze.
    Şenay

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Senay,

    Bu tarifte, ben semizotunun saplarını kullanmamayı tercih ediyorum. Ama dilerseniz, saplarıyla beraber zeytinyağlı yemeğini de yapabilirsiniz. ;-)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar