Limonlu Kek (Limon Soslu)



Geçen günlerde, liselere geçiş sınavına girecek olan kızıma biraz moral olsun diye Abant'a pikniğe gittik ailecek. Ben de, bir gün öncesinden, piknikte çayımızın yanına ikram olsun diye bu nefis limonlu keki yaptım. Ferah tatları çok sevdiğim için, ben limonu keklerde ve tatlılarda kullanmayı çok seviyorum. Eğer siz de benim damak tadıma sahipseniz, bu kek tarifini kesinlikle öneriyorum. Benim birçok değişiklik yaptığım orjinal tarif, My Baking Addiction'da. 





Diğer limonlu tariflerim:


1 cup= 250 ml'lik su bardağı
Malzemeler: 
1 cup şeker
1/8 cup rendelenmiş limon kabuğu (3 limonun kabuğu)
115 gr oda sıcaklığında tereyağ

2 büyük boy yumurta

1,5 cup un

1/4 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 cup taze sıkılmış limon suyu 
1/3 cup buttermilk (Buttermilk'i hazırlamak için sütün içerisine 1 çay kaşığı limon suyunu ekleyip bir kenarda 5 dakika bekletin) 
1 paket vanilya ya da yarım vanilya çubuğunun içi

Süslemek ve servis etmek için sos malzemeleri: 



100 gr oda sıcaklığında labne peyniri


1 cup pudra şekeri (Yoksa, toz şekeri robotta çekip kullanabilirsiniz)

1 yemek kaşığı süt

Yarım yemek kaşığı limon suyu





Yapılışı: 

1. Fırını önceden 175 derecede ısıtın. Kalıbınızı yağlayıp unlayın ve altına boyutlarına uygun bir şekilde yağlı kağıt kesip yerleştirin. 

2. Bir kasede toz şeker ve rendelenmiş limon kabuğunu parmaklarınızla birbirine yedirin (Bu işlem limon aromasının daha da ön plana çıkmasını sağlayacak). 

3. Geniş bir kasede tereyağı ve limon-şeker karışımını 4-5 dakika mikser ile çırpın. Çırpmaya devam ederek yumurtaları birer birer ekleyin ve mikserle karıştırmaya devam edin. 

4. Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu bir kaseye eleyin. 

5. Başka bir kasede limon suyu, buttermilk ve vanilyayı karıştırın. Bu karışımı daha önceki yumurta karışımına ekleyip mikserle 1-2 dakika daha çırpın. Un karışımını ekleyip bir spatula veya tahta kaşık yardımıyla kek hamurunu alt üst edin. 

6. Kek hamurunu yağlanmış unlanmış kek kalıbına döküp önceden ısıtılmış fırında 45 dk pişirin. Sürenin sonunda kürdan testi uygulayın. Eğer kek batırdığınız kürdan temiz çıkmıyorsa, biraz daha pişirebilirsiniz. Fırından aldığınız kekin tamamen soğumasını sağlayın. 







Kalıptan çıkarttığınız kekin altındaki yağlı kağıdı sıyırın. 



7. Kekin üzerine dökeceğiniz sos için, labne peyniri ve şekeri çırpın. Ardından limon suyu ve sütü ekleyip bir daha çırpın. Bu sosu soğumuş olan kekin üzerine dilediğinizce dökün.




Afiyet olsun! 

Sizlere de biraz piknik masamızdaki kek fotolarını göstereyim: 



Tabii bir de Abant Gölü'nün muhteşem doğasını... Şu ana kadar bu göle hiç gitmediyseniz, muhakkak bir tatil gününüzü burada geçirin. ;-)




Bir de oğluşumla oynayan küçük bir kızın bana, ona yaptığım kek ikramından sonra hediye ettiği çiçekleri... 
















Yorumlar

  1. Limonlu tatlari bende cook severim ve eminim harika olmustur..ellerine saglik feyzacigim.

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel görünüyor, ben de denemek isterim...ellerinize sağlık...Abant da süper görünüyor...kızınıza başarı dileklerimle...

    YanıtlaSil
  3. narenciyeyi çok yakıştırırım keke ama görüntülerde çok güzel eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. Limonlu bir kekin eve yaydığı aromanın vazgeçilmez tutkunuyum. Bu tarifiniz de çok değişik görünüyor. Denemek için sabırsızlanıyorum. Kızınızla aynı yaşta oğlum var ve yaşadıkları stresli sürece hep beraber ortak oluyoruz. Haklarında hayırlısı olur inşallah. Tüm yaz sürecek yerleşme stresi bizleri bekliyor...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar