Sihirli Kakaolu Muhallebi Keki/ Chocolate Magic Custard Cake



Yabancı bloglarda, fenomen olmuş bu kekin orjinal adı "Chocolate Magic Custard Cake". Yani, "Çikolatalı Sihirli Muhallebi Keki" diyebiliriz. "Custard", İngilizce'de, süt ve yumurta ile yapılan tatlı anlamına geliyor. Bu tarif de aslında, bildiğimiz keklerden farkli olarak çok cıvık, deyim yerindeyse muhallebi kıvamında, bir hamurla hazirlanan bir kek tarifi. Adının "sihirli" olması da sanırım, piştiğinde, üst kısmının daha çok kek dokusunu almasından, alt kısmının da muhallebi gibi nemli kalmasından geliyor. Ben ise, çikolata içermeyip, sadece kakao içerdiği için, bu keke, "Kakaolu Sihirli Muhallebi Keki" ismini uygun gördüm. Benim biraz değiştirip adapte ettiğim orjinal tarif ise, "White on Rice Couple" adlı blogdan. Peki tadı mı nasıl? Tadı sufleye benziyor. Ama, çikolata ile değil de, kakao ile yapıldığından, sufle kadar ağır değil, daha hafif. Fırında pişirilmiş muhallebi gibi... ;-)
Malzemeler:
113 gr (1/2 cup*) tuzsuz tereyağı
600 ml (2 cup + 1/2 cup) süt
115 gr (1 cup) un 
43 gr (1/2 cup) kakao
4 yumurta (Sarıları ve akları ayrılmış)
1/4 çay kaşığı elma veya üzüm sirkesi
210 gr (1 cup + 3/4 cup)  pudra şekeri
1/2 paket vanilya
*1 cup= 250 ml'lik su bardağı
Süslemek için: 
1-2 çorba kaşığı pudra şekeri
Donmuş veya taze Frambuaz
Yapılışı: 
1. Fırını önceden 160 derecede ısıtın. 
2. Tereyağını eritin ve bir kenara alıp soğumasını sağlayın. Sütü alıp biraz ısıtın ama sakın kaynamasına izin vermeyin. Onu da bir kenara alıp ılımasını sağlayın.
3. Derin bir kasenin içerisine un ve kakaoyu birlikte eleyin. 
4. Yumurta akları ve sirkeyi bir kaba alıp bir blender yardımıyla iyice çırpın (Kabı ters çevirdiğinizde yumurta akları kesinlikle akmamalı-aynı beze (mereng) hamuru yapar gibi). 
5. Yumurta sarıları ve şekeri açık sarı renk alana dek ayrı bir kapta mikserle çırpın. Bu karışıma tereyağı ve vanilyayı da ekleyip 2 dakika daha çırpın
6. Bu karışıma sütü katıp yine çırpın. Ardından un-kakao karışımını da ekleyip karışımı bir el çırpıcısı yardımıyla çırpın  (Orjinal tarifte, yumurta karışımına ilkönce un-kakao karışımı eklenip bu karışım çırpıldıktan sonra süt ekleniyordu. Ben de bu şekilde yaptım ama böyle yapınca, çok katı bir karışım oldu ve sütü o katı karışıma yedirmek çok zor oldu. Bu yüzden, ben bu tarifi bir daha denediğimde, aynen bu tarifte yazdığım gibi ilkönce yumurta karışımına sütü ekleyip karıştıracağım sonra un-kakao karışımını ekleyip karıştıracağım. Tercih size kalmış. Her iki yöntemi de deneyebilirsiniz). 
7. Çıptığınız yumurta aklarının ilkönce 1/3'ini karışıma ekleyip bir spatula yardımıyla alt üst edin. Daha sonra diğer 1/3'ini de ekleyip yine alt üst edin. Son 1/3 yumurta akına da aynı işlemi uygulayın. Burada hamur karışımını mikser kullanmayıp alt-üst etmemizin sebebi yumurta aklarını söndürmemek ve daha sonra kekin kabarmasını sağlamak. 
8. Bir fırın kabını, tercihen kare bir kabı tereyağı ile yağlayın (Ben 20cm'e 30 cm bir fırın kabı kullandım; kek piştiğinde biraz ince oldu. Bir daha yaptığımda, orjinal tarifteki gibi, daha küçük ve kare bir fırın kabı kullancağım). Önceden ısıtılmış fırında 50-60 dk pişirin. Sürenin sonunda kekin üstü kabarmalı. Alt kısmı daha muhallebi kıvamında olabilir. Zaten bu kekin özelliği üst kısmının kek gibi kabarması alt kısmının da muhallebi veya sufle gibi daha yumuşak dokulu kalması. 
9. Keki dilimlemeden önce iyice soğumasını sağlayın. Hatta, bir gece buzdolabında bekletirseniz kesimi daha kolay olacaktır; ertesi gün dilimleyip üzerine pudra şekeri serpin ve frambuaz taneleri ile süsleyin. 

Afiyet olsun! 




Yorumlar

  1. Feyzacim bu harika bir kek... mutlaka yapacagim :) ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim, Sehrinazcigim. Umarim begenirsin.

      Sil
  2. merhaba harika gözüküyor akşam eve gidince hemen yapacağım. Ama aklıma takılan bir şey ölçüleri verirken cup derken tam olarak neden bahsediyorsunuz? mutfakta acemi olan benim için biraz daha açar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Burcu,
      1 cup 250 ml'lik su bardagina esit. Ama malzemelerin gr olcusunu de yazdim. İsterseniz, tartarak da kullanabilirsiniz.
      Sevgiler...

      Sil
  3. Cok tesekkürler,süper bir tarif,kekin yumusacik olmasi yaspasta tadinda oldugu icin cok sevilir emin olun,mutlaka denicem!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar