Mürdüm Erikli Cobbler
Cobbler (kablır diye okunur), daha çok şeftali veya elma ile yapılan bir hamur tatlısı. Hamur tatlısı dediğime de bakmayın aslında. Hamuru az, meyvesi bol bir tatlı. Bundan önce şeftalili cobbler'lar yemiştim. Ama bu tariften sonra, cobbler'ın kesinlikle mürdüm erikli yapılmasını öneriyorum. Gerçekten muhteşem bir lezzet oldu. Mürdüm eriğinin bol olduğu şu günlerde, bu hafif ekşimsi tatlıyı şiddetle öneririm. ;-)
Benim birkaç değişiklik yaptığım orjinal İngilizce tarif, Table for 2.... and More'da.
Malzemeler:
125 gr un
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1/4 çay kaşığı tuz
50 gr toz şeker
70 gr soğuk tereyağı
65 gr yoğurt
Mürdüm Erikli İç Malzeme:
Yarım kilo çekirdekleri çıkartılmış, iri küp şeklinde kesilmiş mürdüm eriği (Ben biraz İtalyan eriği de ekledim)- Orjinal tarifte nektarin ve erik beraber kullanılmış
60 gr kahverengi toz şeker
1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu (Ben koymadım)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 yemek kaşığı mısır nişastası
Servis için:
Kaymaklı dondurma
Yapılışı:
1. Mürdüm eriklerinin çekirdeklerini temizleyip iri küpler halinde kesin. Üzerine esmer şekeri ekleyip yarım saat bir kenarda bekletin. Bu sürede erikler, suyunu salacak.
2. Fırını 180 derecede ısıtın.
3. Un, kabartma tozu ve karbonatı geniş bir kaba eleyin. Şeker ve tuzu da ekleyip karıştırın.
4. Soğuk tereyağını ekleyip bu karışıma ellerinizle yedirin (Toparlanması zor bir hamur olacak).
5. Karışıma yoğurdu ekleyip, hamur, yumuşak ve yapışkan hale gelene dek yavaşça elinizle karıştırın.
6. Eriklerin olduğu kaba limon suyu ve rendesini ve nişastayı ekleyip alt üst edin.
7. Kullanacağınız küçük bir fırın kabını 1 tatlı kaşığı tereyağı ile yağlayın (Yalnız kabın biraz derin bir fırın kabı olması gerekiyor. Fotoğraflarda da göreceğiniz üzere, erikli karışım biraz taşıyor). İsterseniz birer kişilik sufle kapları da kullanabilirsiniz.
8. Yağlanmış kabın içine erikleri döküp yayın. Hamuru da bir kaşık yardımıyla alıp eriklerin üzerine yayın. Düzgün bir hamur olması gerekmiyor. Yaklaşık 30-35 dk, hamur altın sarısı renk alıncaya kadar pişirin.
9. Muhakkak sıcak-ılık arası, kaymaklı dondurma ile servis edin.
Afiyet olsun!
tam da mürdüm erikli farkı bir tarif arıyordum ellerine sağlık mutlaka denenecek
YanıtlaSilsevgiler
Sevgili Bahar,
YanıtlaSilBeğeneceğine eminim. Mutlaka dene!
Sevgiler...
Görüntüler çok fena iştah açıcı! Çok güzel görünüyor ellerine sağlık :)
YanıtlaSilcok nefis gorunuyor ellerinize saglik
YanıtlaSil