Ekşi Mayalı Yumurtalı Ramazan Pidesi






Ekşi mayanın nasıl yapıldığına dair deneyimlerimi ve ekşi mayalı tariflerimi uzun süredir bloguma yazmak istiyorum ama bir türlü nasip olmadı. Açıkçası ekşi maya yapımı zahmetli ama bir o kadar da heyecan verici bir şey. Ekşi mayayı yapmaya başladıktan sonra insan her gün gidip mayanın olup olmadığını kontrol ediyor, gelişimini görüyor ve maya olduktan sonra da gerçekten çok seviniyor. :) Peki neden mi ekşi maya ya da neden mi bu kadar zahmet? Ekşi maya, endüstriyel mayalara göre daha sağlıklı. İşlenmiş bir gıda değil. Örnegin, işlenmiş, endüstriyel mayayla yapılmış hamur işleri eşimin midesini rahatsız ediyor, ama ekşi mayayla yapılmış olanlar hiçbir rahatsızlık vermiyor kendisine. Belki yapımı zor, mayalaması uzun sürüyor ama çok daha lezzetli. Sağlıklı ve daha lezzetli ekmek arayışında olanlara bu mayayı kesinlikle öneriyorum.

Peki ben ekşi mayamı nasıl mı yaptım? Yaklaşık 7-8 gün süren bir serüven. Bu uzun hikayeyi ayrıntıları ile anlatmayacağım. Sizi Cafe Fernando'nun sitesine yönlendireceğim. Zira, maya yapımında, en başarılı sitenin Cenk Bey'e ait olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilk önce beyaz unla yaptığım ekşi maya başarısızlıkla sonuçlandı. Ama sonra Cafe Fernado'nun tarifini uygulayınca başarıya ulaştım. Bu yüzden, ekşi maya yapmaya niyetlenenler için bu siteyi ve de özellikle de organik tam buğday unu kullanmalarını öneriyorum. 
Aşağıdaki pide tarifine gelince, bu pideyi Instagram'da takip ettiğim Merve'de  görmüştüm. Hemen denemeye karar verdim, ama Merve'nin tarifindeki, su miktarı bana az geldi. O yüzden su miktarını fazlalaştırdım. Aslında su miktarı biraz daha bile fazla olsa, olacakmış. Çünkü bildiğim kadarıyla pide hamuru cıvık yumuşak bir hamuru olması gerekiyor. Ama şekil vermek zor olacağından, ben su miktarını daha da fazla artırmadım. 

Malzemeler(1 pide icin): 

100 gr eksi maya 
450 gr ılık içme suyu 
Yarım tatlı kaşığı tuz 
250 gr tam buğday unu 
250 gr beyaz un 


Üzerine:

1 yumurta sarısı
Susam 
Çörekotu


Yapılışı:


Ekşi maya ve suyu derin bir kapta karıştırın. Maya eriyince, unları ve tuzu da katıp iyice yoğurun. Pide hamuru olduğu için ele yapışan bir kıvamı olması gerekiyor. Ardından kabın üzerini bir bezle örtüp fırının içine yerleştirin ve mayalanmaya bırakın. (Yalnız fırını çalıştırmayın. Hamur kabının yanına 1 bardak kaynar su koyun. Bu su, fırının içini ılık tutup hamurun mayalanmasını sağlayacak. Ben bu suyu 1,5-2 saatte bir yenisiyle değiştirip fırın ısısının aynı kalmasını sağlamaya çalışıyorum. Ardından saatte bir hamurun bir spatula yardımıyla alt üst edin. Ben bu pide hamurunun yaklaşık 7 saat mayalanmasını bekledim). Mayalanmış hamuru unlanmış bir tezgaha alıp merdane yardımıyla açın. Ardından fotoğrafta gördüğünüz gibi ister çatalla ister parmaklarınızla pideye şekil verin. 







En son üzerine yumurta sarısı sürüp çörekotu ve susam ile süsleyin.






 Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 25-30 dk pişirin. Sıcak servis edin. 



























Peki ekşi maya ile daha neler mi yaptım? 




Demir döküm tencerede pişirdiğim ekşi mayalı köy ekmeği 
Ekmek makinesinde pişirdiğim ekşi mayalı ekmek


Tarifini Cafe Fernando'dan aldığım ekşi mayalı simit 



Ekşi mayalı pankek

Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar