Portakallı Labneli Damla Çikolatalı Kek
Malzemeler:
2 cup* un
1+1/2 cay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
1+1/2 cup şeker
2 yemek kaşığı portakal kabuğu (Ben 2 orta boy portakalın kabuğunu rendeleyip kullandım)
200 gr. (1 küçük paket) labne peyniri
150 gr. tereyağı
4 büyük boy yumurta
1 pk vanilya
3/4 cup damla çikolata
2 yemek kaşığı portakal kabuğu (Ben 2 orta boy portakalın kabuğunu rendeleyip kullandım)
200 gr. (1 küçük paket) labne peyniri
150 gr. tereyağı
4 büyük boy yumurta
1 pk vanilya
3/4 cup damla çikolata
*1 cup=200 ml'lik su bardağı
Yapılışı:
1. Fırını önceden 160 derecede ısıtın.
2. Geniş bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu eleyin.
3. Ayrı bir kaseye portakalların kabuğunu rendeleyin. Toz şekerini de ekeyip bir yemek kaşığının tersiyle portakal rendelerini iyice şekere yedirin. Bu işlem şekere ve kekinize çok daha yoğun bir portakal aroması katacak. ;-)
4. Başka bir geniş kasede labne peyniri ve oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını mikserle iyice çırpın (Kasenin kenarında çırpılmamış tereyağı veya peynir kalmamasına özen gösterin). Bu karışıma portakallı şekeri de ilave edip 3 dk daha çırpın.
5. Her defasında bir yumurta olmak üzere, yumurtaları karışıma ekleyin. Her yumurta ekleyişinizden sonra orta hızda 1 dakika çırpın. Ardından vanilyayı ekleyip bir daha çırpın.
6. Hamur karışımına daha önceden elemiş olduğunuz un karışımıı ekleyip, bu kez düşük hızda malzemeler karışıncaya değin çırpın. Ardından bir spatula/tahta kaşık yardımıyla damla çikolataları ekleyip alt üst edin.
7. Hamur karışımını yağlamış olduğunuz kalıba dökün. Ben orjinal tarifteki gibi dikdörtgen 10 ×22 cm bir kalıp kullandım. Ama kek o kadar kabardı ki kabına sığmadı.
Size tavsiyem daha büyük kalıp kullanmanız. Orjinal tarifte 50-60 dk pişirilmesi önerilmiş. Ama bu süre kesinlikle yeterli değil. Benimki 160 derecede 1,5 saatte pişti. Fırına göre değişebileceğinden, bu keki kontrollü pişirin. Pişirme konusunda bir tavsiyem daha olacak. Orjinal tarifte, kekin üzerinin fazla esmerleşmesini ve de ortasının fazla kabarmasını önlemek için, fırına koyduktan 45 dk sonra hamurun üzerinin alüminyum folyoyla kapatılması önerilmiş. Ama ben bun sağlıklı bulmadığım için bu şekilde yapmadım. Belki de bu yüzden uzun sürede pişti, ortası çok kabardı ve üzeri esmerleşti. Orjinal tarifteki bu uygulamayı sizin tercihinize bırakıyorum. Ama ben bu keki bir daha denediğimde muhakkak daha büyük bir kalıpta pişireceğim.
Yapılışı:
1. Fırını önceden 160 derecede ısıtın.
2. Geniş bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu eleyin.
3. Ayrı bir kaseye portakalların kabuğunu rendeleyin. Toz şekerini de ekeyip bir yemek kaşığının tersiyle portakal rendelerini iyice şekere yedirin. Bu işlem şekere ve kekinize çok daha yoğun bir portakal aroması katacak. ;-)
4. Başka bir geniş kasede labne peyniri ve oda sıcaklığındaki yumuşamış tereyağını mikserle iyice çırpın (Kasenin kenarında çırpılmamış tereyağı veya peynir kalmamasına özen gösterin). Bu karışıma portakallı şekeri de ilave edip 3 dk daha çırpın.
5. Her defasında bir yumurta olmak üzere, yumurtaları karışıma ekleyin. Her yumurta ekleyişinizden sonra orta hızda 1 dakika çırpın. Ardından vanilyayı ekleyip bir daha çırpın.
6. Hamur karışımına daha önceden elemiş olduğunuz un karışımıı ekleyip, bu kez düşük hızda malzemeler karışıncaya değin çırpın. Ardından bir spatula/tahta kaşık yardımıyla damla çikolataları ekleyip alt üst edin.
7. Hamur karışımını yağlamış olduğunuz kalıba dökün. Ben orjinal tarifteki gibi dikdörtgen 10 ×22 cm bir kalıp kullandım. Ama kek o kadar kabardı ki kabına sığmadı.
Size tavsiyem daha büyük kalıp kullanmanız. Orjinal tarifte 50-60 dk pişirilmesi önerilmiş. Ama bu süre kesinlikle yeterli değil. Benimki 160 derecede 1,5 saatte pişti. Fırına göre değişebileceğinden, bu keki kontrollü pişirin. Pişirme konusunda bir tavsiyem daha olacak. Orjinal tarifte, kekin üzerinin fazla esmerleşmesini ve de ortasının fazla kabarmasını önlemek için, fırına koyduktan 45 dk sonra hamurun üzerinin alüminyum folyoyla kapatılması önerilmiş. Ama ben bun sağlıklı bulmadığım için bu şekilde yapmadım. Belki de bu yüzden uzun sürede pişti, ortası çok kabardı ve üzeri esmerleşti. Orjinal tarifteki bu uygulamayı sizin tercihinize bırakıyorum. Ama ben bu keki bir daha denediğimde muhakkak daha büyük bir kalıpta pişireceğim.
Deneyenlere afiyet olsun!
Ohohoooo, çok mu güzel bir şey bu böyle !!! Bayıldım.
YanıtlaSilBiz de yerken bayildik! :)) tesekkurler!
SilMutlaka deneyeceğim Feyza hanım.Teşekkür ederim tarif için.
YanıtlaSilRica ederim! :)
SilYarın deneyeyim ben bunu çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık...
YanıtlaSilTesekkurler! Yorumlari bekliyorum.
SilPortakalla çikolatayı görünce dün vaktim olmayınca sadece selam verdim bugün tarifi bir güzel okuyorum. Küçük kızım bu ikilinin hayranı. Ellerine sağlık Feyza'cım.
YanıtlaSilSen, bu keki kizin icin yap o zaman ;-) tesekkurler!
SilNasılda tontiş olmuş ve eminim çok lezzetlidir.Ellerine sağlık canım
YanıtlaSilEvet, cok kabardi. Tesekkurler! :)
SilPofuduk kek ya .enfes eline sağlık feyzacım
YanıtlaSilTesekkurler!
SilKek nefis gozukuyor ellerinize saglik..
YanıtlaSil