Mürdüm Erikli Tart

Mürdüm eriği, yazın son demlerinde yüzünü gösterip sonbahar boyunca bizi yalnız bırakmayan bir meyve. Mora çalan kırmızılığından dolayı, bir renge bile adını vermiş. Bence pişirildiğinde daha da bir güzelleştiğinden cazibesini daha da artırıyor. Ben çiğ tüketmenin yanında, reçel ve tart üzerinde yemeyi de seviyorum. Bu tarif, kızımın Doğum Günü Menüsü'nden. Orjinal tarif için Peçete'den Notlar'a teşekkürler!

 Malzemeler:

14-16 adet mürdüm eriği
1 adet yumurta
1 cup* un + 1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yemek kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
60 gr tereyağ (Soğuk ve küp halinde kesilmiş)
6 yemek kaşığı süt
1/2 çay kaşığı vanilya

Üzeri için:

40 gr tereyağ (Eritilmiş halde)
1/2 cup toz şeker**
1/2 çay kaşığı tarçın
*1 cup= 250 ml'lik su bardağı

Yapılışı:

1- Fırını 200 derecede, fanlı olarak ısıtın. Kullanacağınız tart kalıbının içi yağlı kağıt ile kaplayın(Ben 20'ye 35 boyutlarında borcam kullandım).

2- Un, toz şeker, tuz ve soğuk olarak küp halindeki tereyağı, rondoda ekmek kırıntısı görüntüsünde oluncaya kadar karıştırın.

3- Başka bir kabın içinde süt, yumurta ve vanilyayı karıştırın. Hazırlanan bu karışımı, unlu karışıma ekleyin ve tahta kaşık yardımı ile birbirlerine yedirin. Yağlı kağıt kaplı kalıba dökün. Üzerine çekirdeği çıkarılmış, iki parça halinde olan mürdüm eriklerini dik olarak yerleştirin.


4- Üzeri için kullanılacak şeker ve tarçın, farklı bir kabın içinde karıştırın ve mürdüm eriklerinin üzerine serpin. Diğer tarafta eritilmiş olan tereyağı, özellikle mürdüm eriklerinin üzerine gelecek şekilde serpin.


5-Ön ısıtma yapılmış fırında 40 dakika pişirin. Ilıkken servise alın.


** Bu tartı bu yıl (2013'te) yeniden denedim. Bu kez üzerindeki tereyağlı sosa 1/2 cup şeker yerine 4 silme yemek kaşığı şeker koydum. Bence bu miktar yeterli. Yani orjinal tarifteki şeker miktarını azaltabilirsiniz. 2. denememde dikdörtgen cam kalıp yerine silikon tart kalıbını kullandım:










Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Blogunuzu ve tariflerinizi takibe aldım. Sevgler..


    EsEr - Vakit Buldukça

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize sağlık ben de çok severim mürdüm eriğini hele de rengi marmelatı,reçeli,kompostosu her bir şeyi çok güzel oluyor.Bahçemizdeki mürdüm eriğimiz sağolsun bizlere mevsimi geldiğinde meyvelerini bahşediyor.Buzluğumdan kullansam olur mu acaba tartım? Bir denemekte fayda vardır diyorum ve yapacağım tarifinizi.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Canan, cok tesekkurler!
    Sevgili Eser, tesekkur ederim. Ben de sizin blogunuzu takibe aldim. Sizinki de hos bir blog :)
    Sevgli visnap, ne kadar sanslisiniz! Bahcenizde murdum erigi var. Kiskandim, vallahi! ;-) bu tarifte tazesi daha iyi olur ama denemekte fayda var.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine saglik Betul'cugum, hersey harika..

    Sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Feyza,

    Galiba bir once ki yorumda ismin yanlis oldu, kusura bakma. Betul'un blogundan cikip senin kine gelince isimler karisti. Ama gene yazayim, gercekten hersey harika :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Aybike,
    İsimlerin karistigini anladim, canim. Onemli degil ;-) cok tesekkur ederim ziyaretin ve guzel sozlerin icin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar