Baklava Yufkasında Fırınlanmış Tavuk-1




Orjinal tarifi, Zamane Kahvesi'nin ödüllü Executive Şefi Gökhan Tufan'a ait olan bu davet yemeği, geçen hafta yayınladığım Akşam Yemeği Menüsü'nde yer alıyordu. Tarifi ilk olarak Cake in Life adlı blogda gördüğümde "En yakın zamanda denemeliyim!" dedim kendi kendime. Ama biraz uğraştırıcı olduğu için de dostlarla yiyeceğimiz özel bir akşam yemeğine kadar denemeyi geciktirdim. Arkadaşlarım, değişik ve lezzetli buldu bu yemeği.
Şu ana kadar 2 kez denedim bu tarifi. Ama ilkinde orjinal tarifteki yapım aşamalarına tamı tamına uyarak yaptım. Kasaptan kalçalı butun kemiklerini tamamen temizleyip, eti fileto haline getirip dövmesini rica ettim. Açıkçası tavuk butları her ne kadar kemiklerinden temizlenmiş olsa da, yerken bazı kısımlarında küçük kemikler ya da kıkırdak doku dişe geliyordu. O yüzden bu yemeği ikinci kez deneyişimde, malzemeyi ve tarifi biraz değiştirdim. Kalçalı but yerine kasaptan tavuğun kemiksiz, nispeten yağlı bir kısmını kuşbaşı doğramasını istedim. İlk denememde yaptığım gibi, kuşbaşı etleri önceden marine ettim. Sonrasında tavukları fırınlamak yerine tavada kavurdum ve üzerine diğer iç malzemeyi de ekleyip yeniden kavurdum. Daha sonra da yine orjinal tarifteki gibi baklava hamuruna sarıp fırında pişirdim. Yani 2. denememde ön pişirme işlemini fırında değil, tavada kavurarak yaptım. Hangisi daha lezzetli ve sunumu kolay oldu derseniz, ikincisi diyeceğim. İlkinde tavuk parçaları daha bütün/büyük olduğu için kesmesi zordu. Ayrıca kemikler de ağza geliyordu. Denemek isteyenlere, 2. denediğim tarifi tavsiye ederim. :)



Malzemeler:

4 adet baklava yufkası
2 adet tavuk budu (kemiksiz ve derisiz- Orjinal tarifte derisi ile pişirilmiş, ama ben tercih etmedim)
1 adet küp küp doğranmış kırmızı biber
1 adet küp küp doğranmış sarı dolmalık biber
1 adet kuru soğan
4-5 dal taze fesleğen (doğranmış)
2-3 diş ezilmiş sarımsak
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1-2 yemek kaşığı erimiş tereyağı
Tuz ve karabiber


Yapılışı:

1- Tavuk butlarını marine etmek için, derin bir kabın içine ezilmiş sarımsakları, 1 yemek kaşığı zeytinyağını, doğranmış fesleğenleri, tuz ve karabiberi koyup karıştırın. Tavuk butlarını, bu karışımla yoğurup en az 15-20 dakika bekletip marine edin.



2- 1 yemek kaşığı zeytinyağında piyazlık(yarım ay şeklinde) doğranmış kuru soğanı, renkli biberleri ve dolmalık fıstıkları kavurun. Biraz tuz ve karabiber de, iç malzemeye ekleyin.



3- Hazırladığınız bu iç harcı tavuk butlarınızın içine koyup rulo yapın ve yağlanmış fırın tepsisine dizin.





4- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Fırından çıkarıp iyice soğutun.



5- İlk baklava yufkasını düz bir zemine yayıp erimiş tereyağını her yanına sürün. İkinci yufkayı da üzerine kapatıp uzunlamasına dikdörtgenler elde edecek şekilde kesin.
Soğuttuğunuz tavuk rulolarını yufkanın üstüne koyup sıkıca rulo yapın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.




Sıcak servis yapın.

Bu da, 2. denemem:


Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. 2. denemenin yemesi daha kolay olacak gibi, yufkalat çıtır çıtır mı oluyor ?

    YanıtlaSil
  2. Evet, 2.denememdeki tavugun yemesi daha kolaydi. Yufkalar her 2 denemede de citir citir oldu. :)

    YanıtlaSil
  3. Baklava hamuru satılıyor mu? Normal yufka olmaz mı acaba? Bayağı zahmetli bir yemek, elinize sağlok.

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ilhan,
    Baklava hamuru hemen hemen her markette yufkalarin yaninda satiliyor. Artik bulmak zor degil :) Normal yufkayla yapilirsa, bu citirlikta olmaz diye dusunuyorum. Ama yine de denemek lazim, tabii ki. :)

    YanıtlaSil
  5. hımmmmmmm nefis nefisss, resimler harika, hemen yapmalıyım bunu, ellerine sağlık.
    Blogun da tariflerin de çok güzel, seni takibe aldım.
    sevgiler, bana da beklerim.
    http://benozlemsahsenbizzatkendim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Ozax,
    Guzel sozlerin icin tesekkurler! Yine bekliyorum ziyaretime :)
    Ben de gelecegim bloguna...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar