Beyaz İtalyan Ekmeği



Lezzetlibişeyler adlı blogun sahibi sevgili Senem beni Somun Somun Ekmek Tarifleri Etkinliğine davet ettiğinde, ne yalan söyleyeyim, çok heyecanlandım :)) Çünkü iki yıldır bir blog yazarı olmama rağmen biraz kendi yağımda kavrulup, diğer blogları sessiz sessiz takip ettim. İlk kez bir blog etkinliğine de çağırılınca, mutlu oldum ve başladım değişik bir ekmek tarifi aramaya... İlk etkinliğim olduğu için de, açıkçası özel bir şey olmasını istedim. Şu sıralar da peynir yapımına merak saldığım için de, hellim peyniri yaptığımda ortaya çıkan peynir altı suyunu kullanmak istedim, bu ekmek yapımında. Nette araştırırken, yabancı bir blogda bu ekmek tarifini buldum. Peynir altı suyu sayesinde, oldukça sağlıklı ve besleyici bir ekmek yaptım. Özellikle, normalde pek ekmek yemeyen kızım bu ekmeğe bayıldı :) Soğumasını bile beklemeden, en küçük somunu 5-10 dk içerisinde bitirdi.

Bu ekmek tarifini, etkinliğin ev sahibesine Senem'e gönderiyorum ve böyle etkinliklerin devamını diliyorum :)

Malzemeler:

5 cup* beyaz un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
4 çay kaşığı instant maya
3/4 cup* sıcak peynir altı suyu (Eğer peynir altı suyunu nasıl elde ettiğimi merak ediyorsanız, Ev Yapımı Hellim Peyniri adlı kaydıma bakabilirsiniz.)
1 cup* ılık su
5 yemek kaşığı tereyağı

Tepsiye serpmek için:
Mısır unu

Arzuya göre üzerine:
Yumurta akı ve susam

*1 cup= 250ml'lik su bardağı

Yapılışı:

1. Tüm kuru malzemeyi kaseye koyup karıştırın.

2. Eğer kullanacağınız peynir altı suyu soğuksa, ısıtıp üzerine suyu ekleyin. Tereyağını dilimleyip erimesi için bu karışıma ekleyin.

3. Sıvı malzemeleri kuru malzemelerin içinde bulunduğu kaseye aktarın. Kasedeki tüm malzemeyi iyice karıştırıp hamur özleşinceye kadar yoğurun.

4. Biraz cıvık bir hamur olduğu için şekil vermeden önce hamurun üzerine biraz un serpip ellerinizi una bulayın. Kaç tane ekmek istiyorsanız, hamuru o kadar parçaya ayırın (Ben iki büyük, iki tane de nispeten küçük ekmek elde ettim). Ayırdığınız parçaları silindir haline getirip uçlarını daha sivri hale getirip ekmek şekli verin. Ya da hayalinizdeki şekli... :)

5. Fırın tepsinize yağlı kağıt serip her yerine mısır unu serpiştirin. Şekil verdiğiniz hamurları tepsiye koyup üzerini temiz bir bezle örtün. Ilık bir ortamda 1 saat kadar mayalanmasını sağlayın.

6. Hamurlar mayalandıktan sonra, dilerseniz üstlerine yumurta akı sürüp susam serpiştirin (Ben iki ekmeği sade, iki ekmeği de susamlı yaptım).

7. Daha önceden ısıtılmış, 220 derece fırında 25-30 dk kadar pişirin.




Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. vavvvv diyorum . Ne kadar harika bir ekmek olmuş. Blogunda şahane artık hep takipteyim. teşekkür ederim tarifin için hemen yayımlıyorum. Ayrıca bende bu aralar peynir yapımını araştırıyorum her türlü bilgiye açığım. hellime bayılırım :))

    YanıtlaSil
  2. Senemciğim,
    Beğenmene sevindim :) Etkinliğine layık bir şey yapmak istedim.
    Diğer peynir yapma deneyimlerimi de yakında yayınlayacağım. Takipte ol :)
    Ziyaretin için teşekkürler!

    YanıtlaSil
  3. Bu ekmek mükemmel görünüyor.Denemek üzere not aldım.Ellerine sağlık.Sadesi de çok güzel susamlısı da fırının içindeki görüntülerden sonucun başarılı olacağı belli imiş.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Pembe Kekik,
      Begenmene sevindim :) Evet, dedigin gibi, firin icindeki kabarma goruntuleri bile beni heyecanlandirdi ve muhtesem lezzet de mutlu etti.
      Sevgiler...

      Sil
  4. Daha şimid yayımlayabildim internette sorun oldu. Çok sağol tatlım peybir bilgilerinide takip edeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senemciğim, gördüm yayınladığın kaydı. Teşekkürler!

      Sil
  5. nefis bir blog emeğinize sağlık,evde ekmek yapmayı bende çok severim bu tarif de denenecek sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Cafe Portakal,
    Çok teşekkürler güzel sözlerin için :) Denediğinde tarifi, sonuçtan haberdar et, olur mu?
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ellerine sağlık canım nefis olmuş ekmeğin
    sevgilerimle
    seval

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Seval,
    Ziyaretin ve guzel sozlerin icin tesekkurler!

    YanıtlaSil
  9. bence de vavvv yani ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  10. Bir gördüm hemen denedim müthiş güzel oldu teşekkürler bu tarif için

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Sema,
    Beğendiğine çok sevindim; afiyet olsun!

    YanıtlaSil
  12. Bizim soframizda bugün beyaz ıtalyan ekmeği vardı. eşim çok begendi:) tesekkuru borç biliriz. sevgiler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar