Krokanlı Kabak Tatlısı


Refika Birgül'ü bir süredir takip ediyorum. Bayılıyorum kendisine, tarzına, doğallığına ve tabii ki tariflerine :) Bu Pazar NTV'deki Mucize Lezzetler programını izleyince, oradaki balkabağı tatlısını yapmaya karar verdim. Aslında balkabağı tatlısı, zaten dolabımda bitirilmeyi bekliyordu; ben de bu tatlıyı Refika Hanım'ın yaptığı tatlıya dönüştürmeye karar verdim (Kendisi de, bu tatlının çıkış noktasının, misafirlerin geleceğini duyduğunda, evde duran balkabağı tatlısını değerlendirme olduğunu söyleyince, açıkçası bana da ilham verdi :)) ). Ben balkabağı tatlısını kendi tarifimle yaptım. Ama siz orjinal tarife bakmak isterseniz, işte burada.

Malzemeler:

Kabak tatlısı için:

Temizlenmiş yarım kg balkabağı
1,5 su bardağı şeker
1 çubuk tarçın

Krokanlar için:

1 avuç ceviz
1 çorba kaşığı esmer şeker

Süsleme için:
1 çorba kaşığı krema
Muskat rendesi


Yapılışı:

1- Temizlenmiş balkabağının yeşil taraflarını iyice temizleyerek, dilim dilim doğrayın ve yayvan bir tencereye yerleştirin. Şekeri, tencereye değmeyecek şekilde kabakların üzerine dökün. Bu dizme şekli çok önemli çünkü tencerenin altı yanınca daha kabak suyunu bırakmış olmadığından şekerler yanıp, karamelize olmaya başlar. Kabaklar suyunu bırakmaya başlayacak ve ardından üzerindeki şeker de eriyip bu suya karışacak. Balkabaklarını orta ateşte, önce tencerenin kapağı yarım kapalı sonra tamamen açık şekilde pişirin. Suyuna 1 çubuk tarçın atın.

2- 1 çorba kaşığı esmer şekeri bir tavada 1 çorba kaşığı su ile karıştırın iyice ve sonra da ocağın altını kısık ateşte yakın. Şeker suda iyice eriyince de içine kabaca kırdığınız 1 avuç cevizi atın. Ceviz krokanları yağlı kağıt üzerine serin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra pırıl pırıl parlayan cevizleri birbirlerinden ayırmak için gelişigüzel bir şekilde kırın.

3- Kabakların tüm parçalarını çukur bir kapta çatal veya patates ezeceğiyle ile ezin. Sonra bunları yuvarlak ya da kare kelepçeli kek kalıbına pürüzsüz olacak şekilde yerleştirin(Ya da benim yaptığım gibi, tek kişilik bir sufle kabına da yapabilirsiniz). Üstüne ceviz krokanları, kremayı dilediğiniz şekilde yerleştirin. Bir de, lezzet katmak için muskatı rendeleyin.

Afiyet olsun!

Yorumlar

  1. Eline sağlık Feyza:)
    Refika'yı da seni de severek takip ediyorum, bu tatlı da damak tadıma çok yakın geldi, kısa zamanda denemek isterim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ziyaretin icin tesekkurler, Kitana :) Denediginde, sonuctan da haberdar et, lutfen.

      Sil
  2. Bu tarifi hemen not aldım, en kısa zamanda denemek istiyorum. Paylaşım için çok teşekkürler. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Benden Bizden,
    Denediğinde sonuçtan haberdar et, olur mu? Umarım Ziyaretin için teşekkürler!
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Beyaz sekerle yapsak olmazmiii

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Sümeyra,
    Esmer şeker daha iyi karamelize olduğu için, daha iyi sonuç alırsın. ;-)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar