Bayatlamayan Poğaça




Mayalı bir poğaça olmasına rağmen, büyük bir olasılıkla içine konan maden suyu sayesinde bayatlamayan bir poğaça tarifi... Çocuklarin beslenme çantası ve kahvaltılar için ideal... Tarif için Binbircesni'ye çok teşekkürler!

Malzemeler:

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 sişe (200 ml) oda sıcaklığında maden suyu
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
4,5-5 su bardağı un (Su bardağının büyüklüğüne göre 5,5-6 su bardağına da çıkabilir)

Üzeri için:
Yumurta sarısı
Susam ve corekotu


İç malzemesi için:

Maydanoz ve beyaz peynir

Yapılışı:

1. Ekmek makinasında yapıyorsanız, önce sıvı malemeleri sonra kuru malzemeleri ekleyip hamur programında hazırlayın(Ben hamurun hazırlanma işlemini, ekmek yapma makinesinde hazırladım. Hamur mükemmel oldu.)

2. Hamuru kendiniz elde yapıyorsanız, ılık süt, sıvıyağ, maden suyu, tuz, şeker, maya ve 1-2 bardak un ukoyup yoğurun, azar azar un ilavesiyle, hamur ele yapışmayacak (Çok cıvık olmayacak) kıvama gelen kadar yoğurun. Hamuru, 45 dk -1 saat kadar 2-3 katına çıkasıya değin mayalandırın.

3. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp açın, ortasına iç malzemeyi koyup yuvarlak veya poğaça seklinde kapatın. Poğaçaları yağlı fırın tepsisine dizin ve yarım saat kadar tepside mayalanması için ılık bir ortamda bekletin.

4. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin.
Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirin.

Afiyet olsun!


Yorumlar

  1. Feyzacım,
    Mayayı nasıl,ne zaman kullanıyoruz? Benim standart bir mayalı poğaça tarifim var, onda yaş maya kullanılıyor ve en başta ılık süte katılıyor..toz maya olunca bunda da öyle mi?
    Deniz Y.

    YanıtlaSil
  2. Denizciğim, 2 çeşit toz maya var. Benim burada kullandığım, ön mayalama gerektirmeyen, direkt olarak unla karıştırılan "instant maya". Ama sen yaş maya ve diğer çeşit toz maya(ön mayalama gerektiren) ile de yapabilirsin bu tarifi. Eğer yaş maya ve diğer çeşit toz maya kullanacaksan öncelikle bu mayaları ılık süte veya suya koyup bekletmelisin. Kolay gelsin!

    YanıtlaSil
  3. Bu tarifi de denedim bugün..muhteşem oldu..içine zeytin+kaşar rendesi koydumm..çok teşekkürler canım..Blogunun sıkı bir takipçisiyim :)

    YanıtlaSil
  4. Beğendiğine sevindim, canım. Zeytinli ve kaşarlısı da güzel olmuştur, eminim.

    YanıtlaSil
  5. Feyza ablacım gecenin 5'inde yaptım ablamla poğaçayı, ama ekşimsi bir koku ve tadı oldu biraz. Nedendir ki?

    YanıtlaSil
  6. Cihancığım, üzüldüm öyle olmasına... :( Sütün veya mayanın tarihi geçmiş olabilir mi acaba? Daha önce böyle bir sorunla karşılaşmadım ben. :(

    YanıtlaSil
  7. Merhaba feyza hanım tarifinizdeki maden suyunun miktarı acaba ne kadar ben yurt dışında yaşadıgim için öyle şişelerde burada bulamıyoruz

    YanıtlaSil
  8. Merhaba feyza hanım ben yurt dışında yaşiyorum burada küçük şişe maden suyu yok büyük şişeden kullansam acaba miktar olarak kaç ml olacak tsk

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Asli Hanim,
    Az once benim kullandigim maden suyunun miktarina baktim. 200 ml, yani TR'de kullandigimiz su bardaklarinin alacagi kadar. Size kolay gelsin! :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar