Avunya Mantısı
Avunya, Çanakkale'nin Yenice ilçesinden Balıkesir'in Gönen ilçesine kadar olan ve Kazdağları’nın arkasındaki bölgeye verilen isim. Yörenin Avunya Mantısı ünlüdür. Bildiğim kadarıyla, özellikle de Ayvalık'ta da sık pişirilen bir mantı çeşidi. Balıkesirli birisi olarak bu yemeği de bloguma eklemek istedim. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Hamur işi olmasına rağmen, diğer mantı çeşitlerinden çok daha hafif bir lezzet. ;-)
Malzemeler:
1 tavuğun göğsü (Dilerseniz, tavuk miktarını arttırabilirsiniz. Ya da lezzetini arttırmak için, biraz da kemikli tavuk eti haşlayıp, onun da etli kısmını kullanabilirsiniz.)
3 su bardağı erişte
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet soğan
3 çorba kaşığı domates püresi veya 1 çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı yoğurt
3 diş sarımsak
Tuz, pulbiber ve karabiber
Yapılışı:
1. Tavuk etini haşlayın. Soğumasını sağlamak için bir yerde bekletin. Soğumuş tavuk etini büyük parçalar halinde didin.
2. Erişteyi içine zeytinyağ damlatılmış tuzlu suda haşlayın. Suyunu süzdükten sonra fırına dayanıklı bir kabın içerisine erişteyi yayın. Fırını 200 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
3. Bir tavada, 2 çorba kaşığı zeytinyağında küçük doğranmış soğanı kavurun. Domates püresini ekleyin. Tavuk etini ve haşlanmış nohudu da ekleyin. Bu karışımın içine yarım bardak erişteyi haşladığınız sudan, yarım bardak da tavuğu haşladığınız sudan katın. Yaklaşık 2-3 dakika da bu sosu pişirin. Tuz, pul biber ve karabiberle tatlandırın.
4. Fırın kabının içindeki eriştenin üzerine yaptığınız sosu dökün. Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 20 dakika daha pişirin.
5. Dövülmüş sarımsaklarla yoğurdu karıştırın. Servis yaparken mantının üzerine yoğurt sosunu dökün.
Afiyet olsun!
Feyzacigim siten hayirli olsun..Ben de Balikesirliyim ama bu mantidan hic haberim yok.Bir gun kismet olursa senin elinden yeriz.Her gun takipte olacagim,mutfagin bereketli olsun.
YanıtlaSilGulzade
Gulzadeciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Bloguma ilk yorumu gönderen sen oldun. Bu beni daha da mutlu etti:)
Gel, şekerim. Beraber pişirip beraber yiyelim.
Feyza
Feyzacım buradan da bloğun hayırlı olsun demek istiyorum :) takipte olacağım.En çok hoşuma giden de ilk kez duyduğum lezzetlerle karşılaşmak oldu.Örneğin bu mantı..eLLERİNE sağlık..deneyeceğim.
YanıtlaSilTeşekkür ederim, Denizciğim. Umarım daha fazla ve değişik tariflerle tanıştırabilirim ziyaretçilerimi:) Amacım olabildiğince duyulmamış, az denenmiş tarifleri tanıtmak.
YanıtlaSilFeyzacığım emeğine ve ellerine sağlık,, keşke ankarada olsaydım da denemelerinin tadına bakabilseydim, özledim yurt mutfağında yaptığımız yemekleri,, tarifler orjinal gerçekten,, devamını bekliyoruzzzz:)))
YanıtlaSilAyşeciğim, en son yorumu sen yazdın galiba. Ben de çok özledim o yılları. Keşke yine beraber olsak da yemek pişirsek:)
YanıtlaSilBu arada bir daha yorum yazarsan, adını eklemyi unutma:)
Feyzacım,yarı Çanakkaleli olarak bu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim.Ayrıca blogun yeni dizaynına bayıldım.Hergün muhakkak bi kere girip yeni ne var die bakıyorum.Sevgiler!Öznur
YanıtlaSilÖznurcuğum, herhalde eşin Çanakkaleli. Oralarda da yapıyorlar sanırım bu mantıyı; çünkü Avunya, Çanakkale'nin bir kısmını da kapsıyor.
YanıtlaSilBu arada, yeni formatı beğendiğine sevindim. Sen her gün bloga girip bakmaya devam et. Ayrıca tariflerimi de dene, lütfen:) Senin yemek pişirmede maharetli olduğunu biliyorum. Yorumlarını bekliyorum..
Feyzacım, o adsız bendim canım Özlem (Bursa'dan) öpüyorummm
YanıtlaSilMerhaba;
YanıtlaSilBlog gerçekten çok güzel olmuş... en kısa sürede tadı damağımdan gitmeyen perde pilavınında tarifini bekliyorum.
sevgiler
nesibe
Özlemciğim, Ben seni Ayşe zannettim. Çünkü Ayşe daha önce nasıl yorum yapabileceği hakkında bana bir e-posta göndermişti. "Yurt mutfağı deyince ben de Ayşe gönderdi yorumu diye düşündüm. Kusuruma bakma:(
YanıtlaSilYorumların için çok teşekkür ediyorum.
Nesibeciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum. Perde pilavını da en yakın zamanda yayınlayacağım.
Canim benim hersey cok güzel görünüyor.Öncelikle hayirli ugurlu ve mutfagin bereketli olsun.Emin olabilirsin ki bende zevkle hepsini deneyecegim.bundan böyle bende takipteyim.Ellerine ve gönlüne saglik....Nefise Agamola
YanıtlaSilNefiseciğim, çok teşekkür ederim. Tarifleri deneyip, yorum yazarsan çok sevinirim. Kendine çok iyi bak!
YanıtlaSilPirasa Corbasini denedim, cok begendik. Özellikle kizim Esra icin yapmistim. Iki porsiyon yedi. Hem cabuk hem basit bir tarif! Tesekkür ederiz....kolaygelsin....
YanıtlaSilBir şey değil efendim:) Afiyet olsun, Esra'ya! Yesin de büyüsün:)
YanıtlaSilMehmet likes this:) Eline sağlık karıcım...
YanıtlaSilFeyzacığım,bloğunu sık sık ziyaret ediyorum,ama hayırlı olsun demek şimdi nasip oldu,gerçekten farklı, orjinal tarifler var,ellerine sağlık,sevgiler Şerife
YanıtlaSilSerifecigim, cok tesekkurler! Blogumu takip etmeye devam et! Yorumlarini bekliyorum!
YanıtlaSilÇok güzel ve farklı bir tarife benziyor ilk fırsatta deneyeceğim:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler, Fatmacığım :)
YanıtlaSilcok leziz oldugu muhakkak, ekledim deneneceklere...
YanıtlaSilSevgili Lama,
YanıtlaSilŞimdiden afiyet olsun, o zaman. ;-)
Sevgili Feyza Hanım, öğrenecek ne çok şey var hayatta. Bu tarifin adını ilk defa duyuyorum. İnşallah ilk fırsatta deneyeceğim. Bu ve mutfaklarımıza kattığınız pekçok güzellik için teşekkürler. Başarılarınız daim olsun inşallah
YanıtlaSilMısır'dan sevgiler, selamlar...
Sevgili Müfi,
YanıtlaSilDenediğinizde, bloguma yorum da beklerim ;-) Teşekkürler, güzel dilekleriniz için.
Sevgiler...
Feyza Hanım erişteleri takribi kaç dakika haşlamak gerekir? Fırında da pişeceği için sormak istedim. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilSevgili Erdem'in Annesi,
YanıtlaSilKullanılan erişteye göre değişir. Normal erişte haşlar gibi yapabilirsiniz. Çok yumuşak olmamasına özen gösterin. Sevgiler...
Daha önce hiç tatmamıştım denemek istiyorum, güzel görünüyor.
YanıtlaSilZiyaretiniz için teşekkürler. :)
YanıtlaSilSevgiler,