Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 Kasım 2015 Cuma

Ekşi Mayalı Focaccia





En sevdiğim İtalyan lezzetlerinden biridir focaccia. Bu enfes lezzetle, ilginçtir ki, ilk İngiltere'de eğitim görürken tanışmıştım ve çok hoşuma gitmişti. Daha sonra focaccia'nın anavatanı olan İtalya'ya gittiğimde, orjinal İtalyan focaccia'sını tatma fırsatı buldum. Ne yalan söyleyeyim, İngiltere'deki daha lezzetli geldi bana. İtalya'dakiler ise çok tuzluydu. Üzerindeki deniz tuzu, benim damak tadıma göre çok fazlaydı.

Sonrasında, focaccia'yu defalarca denedim evde. O denemelerim instant maya ile yapılanlardı. O Focaccia denemelerimi görmek için bir tık. ;-)

Aşağıdaki tarif ise, ekşi maya ile yapılanı. Tabii daha sağlıklı olanı. :)

Benim değişiklik yaparak uyguladığım orjinal tarif ise, Flour on my Face'te. 

Malzemeler: 


Sponge hamuru için: 

1 cup yeni beslenmiş ekşi maya 
1 cup oda sıcaklığında içme suyu
1 yemek kaşığı bal
1/4 cup zeytinyağ
1 cup un

Hamur için: 

3 cup un
1/4 cup zeytinyağ
2 çay kaşığı deniz tuzu

Hamuru yağlamak için: 

1/4 cup zeytinyağ

Üzeri için:

Yarım ay şeklinde doğranmış mor soğan halkaları
Çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin
İkiye kesilmiş kiraz domates
Kuru veya taze biberiye


yapılışı:
  1. Sponge hamuru hazırlamak için, ekşi maya, su, bal, zeytinyağ ve unu bir kapta karıştırın. 


2. Ağzı kapalı bir şekilde ılık bir ortamda bir saat mayalanmasını sağlayın. Sürenin sonunda, sponge hamurunun üzerinde küçük baloncuklar oluşacak.

3. Sponge hamuru, unu zeytinyağ ve tuzu karıştırın ve 5-7 dakika yoğurun. Ekşi mayanızadaki su oranına bağlı olarak, biraz daha un eklemek zorunda kalabilirsiniz. Elde edeceğiniz hamur yumuşak ve nemli bir hamur olmalı.

4. Hamuru top haline getirin ve zeytinyağı ile yağlanmış bir kaseye alıp üzerini streç filmle kaplayın. 



Ilık bir ortamda,  1,5-2 saat mayalanmasını sağlayın. 



5. Sürenin sonunda, kabarmış hamuru fırın tepsine alın ve avuç içlerinizle hamura bastırarak hamuru iyice yayın. 1/4 cup zeytinyağını hamurun üzerine dökün ve hamuru mayalanmaya bırakın.

6. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp iki kat kabarıncaya kadar, yaklaşık 1 saat, ılık ortamda bekletin. 

7. Fırını önceden 220 derecede ısıtın.

8. Sürenin sonunda, hamur kabardığında, parmaklarınızla hamurun üzerine bastırın.

 

Eğer hamurun üzeri kuruysa, biraz daha zeytinyağı dökebilirsiniz. Üzerine de, yarım ay şeklinde doğranmış mor soğan, siyah zeytin, kiraz domates ile süsleyin. Dilerseniz de, üzerine biraz deniz tuzu serpin.




9. Fırına tepsiyi (Mümkünse alt raflarına) yerleştirip, focaccia'yu yaklaşık 20 dakika pişirin. 

Afiyet olsun! 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena