Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 Kasım 2014 Cuma

Biberli Ekmek (Hatay Yöresi)


Biberli ekmeği, ilk kez geçen yıl, Ankara'da bulunan, Hattena Hatay Sofrası'nda yemiştim ve çok lezzetli bulmuştum. 
Genellikle restoranlarda yediğim, beğendiğim lezzetleri evde de denemeye çalışırım. Bu tarifi de, nette, Hatay lezzetlerini anlatan birçok blog ve site okuyarak yazdım. Şunu da söylemeden geçmeyeyim. Çeşitlirq bloglarda, iç malzeme olarak kırmızı biber(kapya), nar ekşisi ve ceviz de kullanılmış. Dilerseniz, siz de ekleyebilirsiniz. 


Malzemeler


Hamur için: 
4 su bardağı un 
1,5 su bardağı ılık su 
1 silme yemek kaşığı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tuz 
Yarım paket instant maya
3-4 yemek kaşığı zeytinyağ

Biberli iç için: 
Yarım çay bardağı zeytinyağ
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası 
1 yemek kaşığı domates salçası
1 küçük kase lor veya çöklelek
Tuz 
Pul biber
Karabiber 
Kekik (Aslında bulabilirseniz, Hatay yöresine ait olan, bir kekik çeşidi olan zahter)
Dilerseniz kimyon 
2 yemek kaşığı susam

Yapılışı: 

1. Un, şeker, tuz ve mayayı derin bir kasede karıştırın. Suyu da ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur özdeşleşince yoğurmayı bırakın. Ilık bir ortamda kasenin üzeri kapalı bir şekilde 1 saat mayalanmaya bırakın (Ben fırını 50 derecede ısıttım; hamuru yarım saat bekletmem yeterli oldu). 

2. Hamur mayalanırken, iç malzemeyi hazırlayın. Soğanı çok ince ve küçük kesin. Zeytinyağı koyduğunuz tavaya soğanları aktarıp soğanlar parlayınca dek kavurun. Biber ve domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Lor, tuz ve baharatları da ekleyip  2-3 dakika daha kavurun ve atesten alın. Susamı da ekleyip iyice karıştırın. 

3. Mayalanmış hamura zeytinyağı ekleyip yoğurun. Küçük mandalina büyüklüğünde hamur parçaları alıp avucunuzun içinde yuvarlak bir şekilde açın. Üzerine hazırladığınız içten alıp yayın.





 Dilerseniz, hamuru yağlanmış bir fırın kabının içerisine alıp ellerinizle yassılaştırıp düzleştirebilirsiniz. Aşağıdaki fotoğraftaki gibi.


Tepsi mayasının olması için, fırına koymadan önce en az yarım saat ılık bir ortamda dinlendirin. 

4. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamur kabarıp kızarıncaya dek (yaklaşık yarım saat) pişirin. 









Afiyet olsun! 









4 yorum:

kış güneşi dedi ki...

Çok güzel olmuş yöresel lezzetlere bayılırım eline sağlık canım

Özgür.. dedi ki...

Nefis nefis nefis... Uzun zamandır hiçbirşeyi böyle büyük bir keyifle yediğimi hatırlamıyorum.. Tam benim damak tadıma göre.: çok teşekkürler bu güzel tarif için..:)

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Kış Güneşi,
Güzel sözleriniz ve ziyaretiniz için teşekkürler!

Feyza S. dedi ki...

Özgürcüğüm beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun! Rica ederim. :)

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena