Kaymaklı Dızmana Çöreği



Bulgaristan Macırlar'ına ait bu pufidik, kaymaklı çörekleri kahvaltı ve çay saatleri için öneriyorum. 

Malzemeler:

Hamuru için:
5 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı oda sıcaklığında su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket (11 gr) instant maya
1 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:
Rendelenmiş beyaz peynir ve kıyılmış maydanoz
Veya kavrulmuş soğan ve kıyma

Üstü için:
3 tepeleme yemek kaşık kaymak
3-4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
3-4 kaşık sıvı yağ

Süslemek için:
Arzuya göre susam veya çörekotu

Yapılışı:
  1.  Hamur için olan tüm malzemeleri geniş ve çukur bir kaba alıp, iyice yoğurun. Yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Mümkünse ılık ortamda veya oda sıcaklığında, kabın üstü bir bezle örtülü şekilde 2 saat kadar mayalanmasını sağlayın. Sürenin sonunda hamur iki katına çıkacak.
  2. Çörekleri pişireceğiniz fırın kabını sıvı yağ ile hafif yağlayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartıp avuç içinizde açın. İçine istediğiniz içten bir tatlı kaşığı koyup hamuru kapatıp yuvarlayın ve ters bir şekilde, yani hamuru kapattığınız kısım altta kalacak şekilde kabın içine hafif aralıklı (En az yarım cm aralıklarla) dizin (Aralıklı dizmemizin sebebi, hamurların 2. kez mayalanacak olması ve daha çok kabaracaklarından, daha fazla alan ihtiyaç duyulması).
  3. Tüm çörek hamurlarını fırın kabına yerleştirdikten sonra, tepsi mayasının gelmesi için, yarım saat daha oda sıcaklığında bekletin. Sürenin sonunda, çörek hamurları daha da kabaracak.






4.  Hamurların üzerine sürmek için, kaymak, yoğurt, yumurta, karbonat ve sıvı yağı çırpın ve hamurların üzerine fırça yardımıyla sürün. Dilerseniz, üzerlerine susam ve çörekotu da serpebilirsiniz.


5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, fırının alt pişirme ayarıyla, çörekler kızarana dek pişirin. 


Pufidik ve leziz olan dızmana çöreklerini, taze demlenmiş çay ile sıcak veya ılık olarak servis etmenizi tavsiye ederim. 




Afiyet olsun!















Yorumlar

  1. Akşamdan yapıp sabaha kadar mayalanmasını bekleyebilir miyim? Buzdolabında mı bekletmeli ya da oda sıcaklığında da kalabilir mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar