Fesleğenli, Sarımsaklı, Domatesli Tart



Her Kasım ayının başında, çok sevdiğim yaz-güz sebzesi olan domates ayrılmam çok güç oluyor. Kışın yetişen domatesi doğal bulmadığım için, Mayıs ayına kadar tüketmiyorum.

Bu tarif de, bu sonbaharda domatese veda etmek için yaptığım nefis bir aromaya sahip olan, hamurunda fesleğen ve sarımsak olan bir tarta ait. Eğer benim gibi, fesleğen, sarımsak ve domates üçlüsünün yarattığı lezzet bombasını sevenlerdenseniz, "Muhakkak bu tarifi deneyin" derim.

Benim birkaç değişiklik yaptığım orjinal tarif ise, Ezra Pound Cake'de. 

Oradaki tarif ise, Jack Bishop'ın "Vejateryan İtalyan Yemek Kitabı"ndan alınmış.

Malzemeler:
Tart Hamuru için:
1/3 cup (4-5 dal) taze fesleğen
1 orta diş sarımsak
1+ 1/4 cup (1 su bardağı + çeyrek su bardağı) un
1/2 (Yarım) çay kaşığı tuz
115gr soğuk tereyağ (küp küp kesilmiş)
Gerekirse, 1-2 yemek kaşığı buz gibi soğuk su
Tartın iç malzemesi için: 
200 gr ince dilimler halinde kesilmiş kaşar peyniri
15 adet ortadan ikiye kesilmiş kiraz domates 
Tuz ve karabiber
1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1. Öncelikle tart hamurunu hazırlayın. Fesleğen yaprakları ve sarımsağı bir mutfak robotuna veya rondoya koyun ve iyice kıyılmasını sağlayın. Üzerine un ve tuzu ekleyip robot veya rondoyu yeniden çalıştırın. Tereyağını da ekleyin ve robotu/rondoyu yeniden çalıştırın (Rondonun düğmesine, aralıklı bir şekilde 10 kez basmanız yeterli olacaktır). Eğer kırıntılı bir hamur elde ederseniz, birkaç kaşık soğuk su ekleyip rondoyu yeniden çalıştırabilirsiniz. Hamuru düz bir zemine alıp top haline getirin. Streç filmle sarıp, buzdolabında en az 1 saat bekletin. Sürenin sonunda, hamuru buzdolabından çıkartıp, hafif unlanmış bir zemine alın ve bir merdane yardımıyla, 25-26 cm'lik kalıba göre açın. Açılmış olan hamuru, dikkatlice tart kalıbına yerleştirin. Fazla gelen kısımlarını/kenarlarını bir bıçak yardımıyla alın. 

  • 2. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Tart hamurunun üzerine önce ince dilimlenmiş kaşar peynirlerini, 


  • sonra da ortadan ikiye kesilmiş kiraz domatesleri yerleştirin. Üzerine tuz ve karabiber serpin ve zeytinyağı gezdirin. 

  • 3. Önceden ısıtılmış fırında, tart hamuru altın sarısı renk alana dek, 40-45 dakika pişirin. 



  • 4. Tartı fırından aldıktan sonra 5 dakika bekletip sıcak-ılık şekilde servis edebilirsiniz. 
  • Afiyet olsun. 







Yorumlar

  1. Harika görünüyor! Hem tarti hem feslegeni hemde domatesi tabiki cok severiz!Tarifinizi denemk isterim birgün,elinize saglik Feyza hanim...Serpil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Serpil Hanim,
      Begenmenize sevindim. Umarim begenirsiniz, denediginizde. :)

      Sevgiler,

      Sil
  2. Merhaba,
    Tart kalıbınızın ebatı nedir acaba?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Hasibe,

    Tart kalıbımı 26cm'lik.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar