Yoğurtlu Kolay Kek (Anne Keki)


 
Bu kekin hamurunu çırparken, aklıma çocukluğumda annemin hızlıca yaptığı kekler geldi. Ne güzeldi o günler... İnsanlar, misafirliğe giderken, aynı gün içerisinde geleceğini bildirirdi ev sahibine. Haber geldikten sonra hemen en kolayından yoğurtlu bir kek çırpılır, börek veya poğaça yapılırdı. Belki günümüzdeki süslü misafir sofraları yoktu. Tabakları şık sunumlu pastalar veya cheesecake'ler süslemiyordu. Hatta bazen zaman olmadığında, çayın yanına bisküvi veya mahalle simitçisinden alınan simit ikram edilirdi. Keşke o günlere dönebilsek... Keşke, hepimi o günlerdeki içtenliğe sahip olabilsek... O güzel komşulukları yaşayabilsek yeniden... 


İşte bana duyguları yaşatan, o eski günlere götüren bu yoğurlu kolay kek tarifi oldu... Canınız kek istediğinde, "çat kapı" misafir geldiğinde pişirmesiyle beraber en fazla 1-1,5 saatinizi alacak bir tarif. 



Malzemeler: 

1 su bardağı* (250 gr) yoğurt
3 yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ 
1 su bardağı (225 gr) şeker
1, 5 su bardağı (180 gr) un
1 paket kabartma tozu
1 adet rendelenmiş limon veya portakalın kabuğu

Üstüne serpmek ve süslemek için: 
Pudra Şekeri
 ve mevsim meyveleri

*1 su bardağı= 240 ml 
Yapılışı: 

1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Kelepçeli kek kalıbını tereyağı ile yağlayın (Ben 16 cm çapında 2 adet kek kalıbı kullandım). Kekin kalıptan daha kolay çıkmasını isterseniz, kalıbın zemine yağlı kağıt da yerleştirebilirsiniz. 
2. Derin bir kasede yumurtaları mikser yardımıyla 1 dakika çırpın. Sıvı yağ, şeker ve yoğurdu da ekleyip 1 dakika daha çırpın. 
3. Un ve kabartma tozunu da ekleyip 1 dakika daha çırpın.
4. Yağlanmış kek kalıbına kek hamurunu döküp 40-45 dakika pişirin (Pişirme süresi kek kalıbının ebatlarına göre değişkenlik gösterebilir (Pişip pişmediğini anlamak için kürdan testini uygulayabilirsiniz. Eğer 40 dakikanın sonunda kek hamuruna batırdığınız kürdan temiz çıkıyorsa, kekiniz pişmiş demektir. Kürdan bulaşık çıkıyorsa, biraz daha pişirebilirsiniz. 
5. Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarıp üzerine pudra şekeri serpin. Dilerseniz, mevsim meyveleri ile süsleyip servis edebilirsiniz. 


Yorumlar

Popüler Yayınlar