Beignets (Benye) Tarifi


Beignets (Benye diye okunur), bir Fransız hamur tatlısı. Fransız kaynaklı olmasına rağmen, Amerika'da New Orleans'ta ün kazanmış. New Orleans'a 18. yüzyılda Fransız kolonistler tarafından getirilmiş. Özellikle de bu ünü kazanmasında Cafe Du Monde'un çok büyük katkısı olmuş. Şehrin merkezinde bulunan bu cafe, kendilerine ait özel bir kahve ile ikram edermiş bu hamur tatlısını.

Bizim evdekiler pek bir beğendi bu nefis Fransız tatlısını. Aslında, bizim yağda kızarttığımız kahvaltılık hamurlara benziyor tadı. Ama üzerine pudra şekeri serpince, değişik bir tatlı olmuş. Çok da yağ çekmiyor. Bence küçük büyük herkesin seveceği bir lezzet.

Benim uyarlayarak Türkçe'ye çevirdiğim orjinal tarif ise, Half Baked Harvest'ta. 


Malzemeler: 

1+1/4 (1 çay kaşığı ve çeyrek) çay kaşığı insant maya
1/4 cup (Çeyrek su bardağı) şeker
3/4 cup (1 su bardağından 1-2 parmak eksik) ılık su
1 yumurta
1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
1/2 cup (Yarım su bardağı) süt kreması
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağ (Eritilmiş)
4-4,5 cup (4 veya 4,5 su bardağı) un


Kızartmak için:

Ayçiçek veya fındık yağı

Üzerine serpmek için:

Pudra şekeri

Yapılışı:

1. 2,5 cup un ve hamur için diğer tüm malzemeleri derin bir yoğurma kabına alıp karıştırın ve yoğurmaya başlayın. Geri kalan unu kontrollü bir şekilde yavaş yavaş ekleyin. Başta hamur yapış yapış olacak ama un ekledikçe kendine gelecek. Hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması yeterli. Lütfen daha fazla un eklemeyin. 10 dakika hamuru yoğurun.



2. Hamuru ılık bir ortamda, kasenin üzeri streç film kaplı bir şekilde, 1,5-2 saat bekletin. Bu süre zarfında, hamur mayalanacak ve 2 katına çıkacak.



3. Mayalanmış hamuru 4-5 parçaya ayırıp, hafif bir zeminde merdane yardımıyla yarım santimetre kalınlığında açın. 


Bir kurabiye veya pizza kesicisi yardımıyla 4-5 cm'lik kare veya dikdörtgen parçalar kesin.



4. Bir tavaya, 2 cm yüksekliğinde olacak şekilde sıvıyağ dökün. Yağı iyice kızdırın ve hamur parçalarını altın sarısı renk alıncaya dek alt üst edip kızartın.

5. Kızarttığınız hamur parçalarını kağıt havlu üzerine alın. Tercihen, ılık şekilde üzerine pudra şekeri serpip servis edin. Yanına çay-kahve ikram etmeyi de un unutmayın. :)


Yorumlar

Popüler Yayınlar