Ekşi Mayalı Ciabatta Ekmeği


Ciabatta'yı çok severim. Ankara'da birçok yerde bu yumuşak ve lezzetli İtalyan ekmeklerini denedim ama Fırıncı Orhan'daki kadar lezzetlisini de yemedim. Sıklıkla bu fırına gider ve leziz ekmekçiklerden alırım. Tabii bu kadar sıklıkla tüketince, tarifi ve malzemelerini de öğrenmek şart oldu ve bu fırında çalışanlara işin sırrını sordum ve lezzet sırrının "ekşi maya" olduğunu öğrendim. Ben de hemen evdeki ekşi maya ile ciabatta yapmaya karar verdim. Nette araştırma yaptım. Sadece ekşi maya ile yapılan tarifler de buldum, ekşi maya + instant maya ile yapılanları da. Ciabatta, kabarmış ve iri kabarcıkları olan yumuşak bir ekmek. Ayrıca ekşi mayam, bana biraz küstüğü için, onun gönlünü almaya çalışıyorum şu sıralar (Bu gönül alma çalışmalarını da başka bir yazıda aktaracağım). Bu yüzden, kabarma işini riske atamadım ve az miktar instant maya da kullanılmış bu tarif ortaya çıktı.

Malzemeler: 

7 su bardağı un (Ekşi mayanızın su oranına göre bu miktar 6-8 bardak olabilir. Bu yüzden, unu kontrollü ekleyin.)
1 su bardağı yeni beslenmiş ekşi maya (Ekşi mayanız yoksa, yarım su bardağı su + 1 çay kaşığı instant maya kullanabilirsiniz)
2 çay kaşığı instant maya
3/4 su bardağı ılık süt
1+ 1/4 su bardağı ılık su
3 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağ

Yapılışı:

1. Tüm malzemeyi karıştırıp yoğurmaya başlayın. Pürüzsüz ve iyice özdeşleşmiş bir hamur elde edene dek, en az 5 dakika yoğurun. Hamur biraz cıvık olmalı, ama akışkan bir hamur da olmamalı. 

2. Hamurun bulunduğu kaseyi streç filmle kaplayıp, iki kat kabarması için ılık bir ortamda 2 saat bekletin. 


3. Sürenin sonunda hamuru hafifçe unlanmış bir zemine alıp rulo haline getirin ve ruloyu 10-11 eşit parçaya bölün. Parçaları üçgen veya dikdörtgen hale getirip yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine alın. Ekmeklerin üzerini bir bezle örtüp yarım saat daha mayalanmasını sağlayın. Ekmek hamurları mayalanırken fırını önceden 210 derecede ısıtın. 


4. Fırının içine ısıya dayanıklı bir kabın içerisine su yerleştirin (Bu su, ekmekler pişerken fırının içinde olması gereken nemi sağlayacak ve ekmeklerin kurumasını önleyecek). 

5. Ekmek hamurlarını fırına alıp ilk 10 dakika 210 derecede, sonraki 20-25 dakikada ise 180 derecede pişirin. 

Afiyet olsun!




Yorumlar

  1. Tam buğday unu ile yaptım süper oldu tşkler tarif için... daha evelde mayalı pide tarifinizi denemistim oda çok başarılıydı.. hale beyza

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hale Beyza Hanim,

      Tarifleri begenmenize cok sevindim.

      Ziyaretiniz ve yorumlariniz icin tesekkurler.

      Sevgiler,

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar