Köz Domates Çorbası


Yaz sebzelerine veda etmek için benim için çok zor, maalesef... Hele de domatese... Çünkü en sevdiğim yaz sebzesidir kendisi... 

Domates, pişirildiğinde çok daha faydalı bir sebze... Çünkü içerisindeki kansere karşı koruyucu olan likopen maddesi daha da ortaya çıkıyor, pişirme işlemine tabi tutulduğunda. Bu gerçeği öğrendiğimden beri, domatesi daha çok pişirerek tüketmeye özen gösteriyorum. 
Domates çorbasını daha önce de denemiştim ama közleyerek yapılan bu halini çok daha beğendim. Eğer o tariflere de ulaşmak isterseniz, aşağıdaki tarif adlarına tıklayabilirsiniz:

Domates Çorbası

Fesleğenli Kremali Domates Çorbası

Bu çorbanın orjinal tarifi ise, Food52'de.




Malzemeler:
1 kg (4-5 adet) olgun kırmızı domates
1 küçük soğan
6 diş sarımsak
5-6 dal (mümkünse taze) kekik
3 yemek kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı tuz
Karabiber
3 cup  ( 3 su bardağı) tavuk suyu
1 tutam toz şeker
Kıyılmış taze fesleğen
Kruton ekmek için:
Üretimi üzerinden bir gün geçmiş ekmek dilimleri
Zeytinyağ
Arzu ederseniz, kekik ve pulbiber
Yapılışı: 
1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. Domatesleri elma dilimi şeklinde dilimleyin ve bir fırın tepsisine yerleştirin. Soğanları dilimleyip sarımsaklarla beraber domateslerin üzerine yerleştirin. Taze kekik yapraklarını da tepsideki malzemelerin üzerine yayın. Zeytinyağını da malzemelerin üzerine gezdirip tuz ve karabiber serpin. Tepsiyi fırına alıp 45 dakika pişirin. Sürenin sonunda domatesler karamelleşip, sarımsaklar da yumuşayacaklar. 
2. Tepsiyi fırından alıp birkaç dakika soğumasını sağlayın. Kekik dallarını közlenmiş sebzelerin üzerinden alıp atın. Domateslerin kabuklarını soyun. 
3. Geri kalan tüm malzemeyi ve kabukları soyulmuş domatesleri, tavuk suyu, pul biberi ve kıyılmış taze fesleğeni tencereye alıp orta ateşte 10 dakika kaynatın. 
4. Bir blender yardımıyla pişmiş malzemeyi topak kalmayıncaya dek ezin. 
Tadına bakıp, dilerseniz biraz daha tuz ekleyin. 
5. Kruton yapmak için, ekmek dilimlerini küçük küpler halinde kesin. Bir tepsiye alıp üzerine zeytinyağı ve dilerseniz baharat ve tuz serpin. Ekmekleri önceden ısıtılmış 200 derece fırında ekmekler kızarana dek pişirin. 
6. Dilerseniz, süt kremasını, kaynamasına izin vermeden, bir soslukta ısıtın. 
Çorbayı kaselere alıp üzerine süt kreması gezdirin ve kruton ile sıcak servis edin. 
Afiyet olsun!











Yorumlar

  1. Mutlaka deniyorum, bu arada tarifteki anlatım süper, emeğine sağlık!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar