Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Eylül 2015 Cumartesi

Lavantalı Kek


Bu kek tarifini, Instagram'daki takipçilerimden @mutfakterapisi denemem için önerdi bana. Ben de, bu yaz Isparta, Kuyucak'a gidip aldığım lavantaları değerlendirmek adına denedim bu mis kokulu kekin tarifini. Kek sevmeyen eşim bile çok beğendi bu güzel lezzeti. Hatta evde paylaşılmadı kek. ;-) Sanırım, yumurta aklarının ayrı bir şekilde çırpılmasından, pek yumuşak ve hafif bir kek oldu. Bu nefis kokulu keki, farklı bir tarif arayanlardır öneriyorum ben de. 

Sevgili Mutfak Terapisi'ne de çok teşekkür ediyorum, beni bu tarifle tanıştırdığı için. 

Malzemeler: 

3 yumurta (Akları ve sarıları ayrılmış)
1 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kuru lavanta
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
2 adet (tercihen yeşil) limonun rendelenmiş kabuğu

Yapılışı:

1. Fırını önceden derecede ısıtın. Dikdörtgen bir kek kalıbını tereyağ ile yağlayın ve tabanına yağlı kağıt yerleştirin. 

2. Sütü bir cezveye alıp kaynatmaya bırakın. Kaynamaya başlayınca içerisine kuru lavantayı ilave edin ve ocağın altını kapatın. Lavantanın güzel aromasını bırakması için, lavantalı sütü 10 dakika bir kenarda bekletin. Sürenin sonunda, bir süzgeç yardımıyla, lavantaları süzün. 



3. Yarım su bardağı şeker, bir fiske tuz ve yumurta aklarını beyazlaşıncaya dek bir mikser yardımıyla çırpın. 


4. Kalan şeker ve yumurtayı, mikserle 2-3 dakika çırpın. Süt ve yağı ekleyip 2 dakika daha çırpın. 

5. Un, kabartma tozu ve limon kabuğu rendesini de ekleyip bir spatula yardımıyla hamuru alt üst edin. 



6. Kek hamurunu yağlanmamıştı kek kalıbına aktarın (Ben, iki adet kalıp kullandım. Bir tanesi, tek kişilik kek kalıbı, diğeri de dikdörtgen kek kalıbı idi). 





7. Önceden ısıtılmış derece fırında 50-60 dakika pişirin. 45 dakikanın sonunda, kekin pişip pişmediğini anlamak için, kürdan testi uygulayın. Pişmedi ise, 10-15 dakika daha pişirin. 
















4 yorum:

Sehrinaz Karasakal dedi ki...

blogu actım ve senin paylaşımınla karşılaştım feyza :) mis gibi kokusu burnuma geldi sanki. ellerine sağlık

Feyza S. dedi ki...

Ziyaretin için teşekkürler, Şehrinazcım. Beğenmene sevindim. Yemeye buyur gel. Beraber bakalım tadına. ;-)

Zeynep Sarıyıldız dedi ki...

en kısa zamanda deneyeceğim çok merak ettim :) ellerine sağlık bende bloguma beklerim :)

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Zeynep,

Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz için çok teşekkürler. :) Denediğinizde, yorumlarınızı beklerim. ;-)

Sevgiler,

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena