Asma Yaprağında Enginar Dolması



Şifa deposu enginarı, eşimle ben çok severiz. Ama çocuklara yedirme konusunda zorlandığımı itiraf etmeliyim. Bu yüzden, alternatif tarifler üretmeye çalışıyorum, çocuklara yedirmek için. Bu dolma, kızımın çok sevdiği, hatta enginarı yediği tek yemek diyebilirim.

Sizler de, özelllikle çocuklarınıza enginar yedirmek istiyorsanız ya da farklı bir dolma tarifi arıyorsanız, bu tarifi öneriyorum. 

Özellikle de, taze asma yapraklarının bol olduğu bu zamanlarda tavsiye ediyorum bu tarifi. Zira, taze asma yaprağı çok güzel bir ekşilik katıyor, dolmaya.

Diğer enginarlı tarifler:

Enginar Ezmesi

Enginarlı Bahar Pilavı


Malzemeler: 

Enginarları hazırlamak için: 

5 adet temizlenmiş enginar çanağı
Yarım limon
Su
2 yemek kaşığı zeytinyağ

Asma yapraklarını hazırlamak için: 

10 adet geniş taze asma yaprağı (Her bir enginar çanağı için 2 asma yaprağı- yaprakların yırtılmasına karşı biraz daha fazla yaprak haşlayabilirsiniz)
Su


Dolmalık iç için: 

2 yemek kaşığı zeytinyağ
1 adet soğan 
5 yemek kaşığı pirinç (Her bir enginar çanağı için 1 yemek kaşığı pirinç)
Yarım çay bardağı sıcak su
Karabiber, tuz ve dilediğiniz baharatlar 
İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve taze nane
Arzu ederseniz, dolmalık fıstık ve kuş üzümü (Evdekiler sevmediği için ben kullanmadım)


Sos için: 

Sıcak su
Yarım çay bardağı zeytinyağ
Tuz
Yarım limon

Sunum için: 

İnce limon dilimleri ve nane yaprakları

Yapılışı: 

1. Temizlenmiş enginar çanaklarını, yarim limon ile iyice ovun ve yayvan bir tencere alın. Enginarların yarısına kadar su ekleyin. 2 yemek kaşığı zeytinyağ ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin ve enginarlar yumuşayana dek pişirin. 

2. Enginar haşlanırken, taze asma yapraklarını, erimesine izin vermeden, sıcak suda haşlayın. 

3. Dolma içi için, pirinci iyice yıkayıp süzün. Soğanı çok ince kıyın ve tencereye alın. 2 yemek kaşığı zeytinyağı da ekleyip soğanları kavurmaya başlayın (Dolmalık fıstık kullanacaksanız, bu aşamada ekleyip kavurabilirsiniz). Soğanlar parlak bir hal alınca, pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve dilediğiniz baharatları (ve kullanacaksanız kuş üzümünü de) ekleyip iyice karıştırın. Yarım çay bardağı sıcak su ekleyip su çekene dek pişirin. İnce kıyılmış dereotu, maydanoz ve taze naneyi de ekleyip karıştırın. Ilıması için bir kenara alın. 

4. Haşlanmış asma yapraklarından bir tanesini düz bir zemine alın ve iyice düzleştirin. Tam ortasına haşlanmış enginar çanaklarından birisini oturtun. 



 Çanağın içine, dolmalık içten alıp koyun. Alttaki yaprağın uçları ile çanağı sarmalayın.




  Üzerine, bir başka asma yaprağını yerleştirip, çanağın altına doğru yaprakların kenarlarını sarın.






 Tüm bu işlemleri kalan enginar çanaklarına ve asma yapraklarına uygulayın. 

5. Havuçları ince dilimleyin ve dolma tencerenizin dibine yatay yerleştirin. Hazırlamış olduğunuz dolmaları da havuçların üzerine yerleştirin. Yarım çay bardağı zeytinyağ, sıcak su (dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyebilirsiniz) ve yarım limon suyu ile sos hazırlayın (Eğer, enginarları haşladığınız sudan kaldıysa, o suyu bu sosu hazırlamakta kullanabilirsiniz). 






6. Dolmaları, çok az su kalana dek, pişirin. Zeytinyağlıları, özelliklede sarma ve dolmayı oda ısısında tencerenin kapağı şekilde soğumasını sağlayın. Özellikle asma yaprağı ile yapılmış tariflerde, tencerenin kapağını açarak soğutursanız, asma yaprakları kararır. 



7. Ilıkken veya soğukken, haşlanmış havuç dilimleri, limon dilimleri ve nane yaprakları ile süsleyip servis edin (Ben, zeytinyağlıları pişirip ertesi gün servis ediyorum). 


















Yorumlar

  1. Merhaba, sitenizi çok beğeniyoruz. Sitemizin ziyaretçileri de blog sitenizden överek bahsediyorlar. Sizleri de "Türkiye'nin En Sevilen Blogları" arasında görmek isteriz. www.Seviliyo.com 'a blogunuzu eklerseniz çok seviniriz. Blog sitenizi eklemek için lütfen tıklayınız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar