Kuru Domatesli, Peynirli, Zeytinli Tuzlu Kek


Tuzlu kekleri çok severim; çok da besleyici bulurum. Özellikle de, içerdiği malzemeler açısından. çocuklar için iyi bir atıştırmalık olduğunu düşündüğüm bu lezzeti herkese öneriyorum. 


Benim birkaç değişiklik yaparak uyarladığım orjinal tarif ise, Baking Mad'te. 


Malzemeler: 

10 adet kuru domates
10-15 adet siyah zeytin
100 gr eski kaşar peyniri veya fırın ısısında hemen erimeyecek bir peynir çeşidi (İzmir tulum peyniri)- 2. yaptığım kekte bu çeşit peynir kullanmadım. Sadece beyaz peynir kullandım
200 gr beyaz peynir
4-5 yaprak taze fesleğen
3 yumurta
160 gr (1 su bardağı + 2/3 yemek kaşığı) veya 260 gr (2 su bardağından 2 yemek kaşığı eksik) un*
150 ml süt
50 ml zeytinyağ
1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz (Peynirler çok tuzlu ise kullanmayın)
1 çay kaşığı pulbiber

*Bu keki, iki kez denedim. Orjinal tarifteki un miktarını az bulduğum için ilk keki 260 gr unla denedim. Çok kabardı ve kabına sığmadı. İkinci keki ise, orjinal tarife uyarak 160 gr unla yaptım. İlki kadar kabarmadı ama o da çok lezzetliydi. Alttaki fotoğraflarda her iki keki de görebilirsiniz. Çok kabarmasını istiyorsanız, daha fazla un ve daha büyük kalıp kullanın. 

Üzerini süslemek için: 

Kabak çekirdeği içi


Yapılışı:

1. Fırını önceden 180 derecede ısıtın. 

2. Kuru domatesleri sıcak suda 10 dakika bekletip suyunu süzün. Bir havlu yardımıyla, domatesleri kurulayıp, küçük parçalar halinde kesin. 

3. Zeytinlerin çekirdeğini çıkartıp ikiye bölün. 

4. Beyaz peyniri rendeleyin veya yumuşak ise çatal yardımıyla hafif parçalı olacak şekilde ezin. Eski kaşar veya tulum peynirini de küçük küpler halinde kesin. 

5. Taze fesleğenleri ince kıyın. 

6. Yumurtaları ve unu  mikser yardımıyla çırpın. 

7. Yumurta-un karışımına süt ve sıvıyağı ekleyip biraz daha çırpın. Suda bekletilmiş kuru domatesleri, zeytinleri, kabartma tozu, tuz, pulbiber ve. kıyılmış fesleğeni ekleyip bir spatula yardımıyla alt üst edin. 

8. Dikdörtgen bir kek kalıbını tereyağ ile yağlayın ve içine yağlı kağıt döşeyin. Kalıba hamuru döküp üzerine kabak çekirdeği içi serpin. 

9. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50-60 dk pişirin (Bu kekin pişme süresi, kullandığınız un miktarına bağlı. 260 gr un kullanarak yaptığım ilk kekin pişme süresi daha uzundu. 160 gr un kullandığım 2. kek ise 50-60 dakikada pişti. 50 dakikanın sonunda, keke kürdan testi uygulayın. Keke batırdığınız kürdan, temiz çıkmıyorsa, biraz daha pişirin. 

Bu, orjinal tarife uyup 160 gr unla pişirdiğim kek:








Bu ise, 260 gr un kullanarak yaptığım ilk kek. Çok kabardı ve kalıbına sığmadı. Eğer siz, 260 gr unla yapacaksanız, daha büyük bir kalıp kullanın. 







Yorumlar

Popüler Yayınlar