Ekşi Mayalı Baget Ekmeği





Daha önce Ekşi Mayalı Panini yaptığım bu tarifle, dilerseniz, baget ekmeği de yapabilirsiniz. Ben zeytinli ve cevizli-üzümlü denedim bu ekşi mayalı bagetleri. 
Eğer ekşi mayanız yoksa da, malzeme listesindeki ekşi maya yerine, 1/2 su bardağı ve 1 tatlı kaşığı instant maya da kullanabilirsiniz. 

Malzemeler (2-3 baget ekmeği için): 

*1 cup= 240 ml'lik su bardağı
  
3/4 cup (3/4 su bardağı*) yeni beslenmiş ekşi maya 
1 cup (1 su bardağı) içme suyu
1 cup (1 su bardağı) tam buğday unu
3 cup  (3 su bardağı) beyaz un
2 çay kaşığı dolusu tuz 
1/4 cup  (1/4 su bardağı) zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
15 adet siyah zeytin ya da ceviz kuru üzüm karışımı
Şekil vermek için ekstra un


Yapılışı: 

1. Ekşi maya, toz şeker, zeytinyağ ve içme suyunu derin bir kapta karıştırın. 

2. Tam buğday, beyaz un ve tuzu da ekleyip özdeşlesiye kadar yoğurmaya devam edin (Ele yapışan bir hamur olabilir. Ekmek hamurununun cıvık olması, yumuşak bir ekmek olmasını sağlayacaktır).

3. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp etli kısımlarını küçük parçalar halinde doğrayın. Bu parçaları veya ceviz-kuru üzüm karışımını ekmek hamuruna ilave edip bir kez daha yoğurun. 

4. Yoğurma kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve hamurun ılık bir ortamda 4-5 saat mayalanmasını sağlayın. İlk 3 saatte her yarım saatte bir bir spatula yardımıyla hamuru alt üst edin (Bu işlem daha güzel mayalanmasını sağlayacak). 

5. Mayalanmış hamurunuzu bolca un serpilmiş bir zemine alıp nazik hareketlerle bir kaç kez alt üst edin. 
Yeniden zemine un serpip 2-3 parçaya ayırın ve uzun rulolar yuvarlayın. Bu şekilde yarım saat bekletip bir daha mayalanmasını sağlayın. 




6. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık yarım saat pişirin. 



Afiyet olsun! 








Yorumlar

Popüler Yayınlar