Kan Portakallı Kek



Bu keki Annie's Eats adlı blogda görünce çok beğendim ve denemeye karar verdim. Ama kan portakalı bulmak için çok çaba sarfettim. Ocak ayından beri pazarlarda kan portakalı aramaktayım ama Mart başından beri tezgahları süslemekte bu güzel portakal. Sanırım, mevsimi Mart ayı.

Öncelikle uğraştırıcı bir tarif olduğunu itiraf etmeliyim. Keki pişirmekle kalmayıp, bir de üzerine ayrı ayrı şerbet, glazür ve portakal şekerlemesi hazırlıyorsunuz. Belki aranızda "Çok şekerli olmuyor mu?" diye soranlar olacaktır. Bence tatlı kekleri sevenler için iyi. Ama çok tatlı kekleri sevmiyorsanız, tavsiyem ya şerbeti ya da üzerindeki glazürü elemeniz. Ama glazür hoş bir görüntü kattığı için, şerbet elense daha iyi olabilir. Seçim size kalmış. Sadece keki pişirip üzerine de şerbet döküp yiyebilirsiniz, eğer glazür ve portakal şekerlemesi ile uğraşmak istemiyorsanız. 

Gelelim tarife... 

*1 cup- 240 ml'lik su bardağı


Malzemeler: 

Kek hamuru için: 
1+1/2 cup (1,5 su bardağı) un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığının ucu ile karbonat
1/2 yarım çay kaşığı tuz
1 cup (1 su bardağı) + 2 yemek kaşığı toz şeker
4 iri yumurta
1 yemek kaşığı rendelenmiş kan portakalı kabuğu
2 yemek kaşığı taze sıkılmış kan portakalı suyu 
225 gr (1 cup= 1 su bardağı) erimiş ve soğumuş tereyağ
¼ cup (Çeyrek su bardağı süt kreması
Şerbet için: 
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı taze sıkılmış kan portakalı suyu
Glazür için: 
1/2 cup pudra sekeri
2-3 yemek kaşığı kan portakalı suyu
Portakal şekerlemesi için: 
1 kan portakalı
½ cup (Yarım su bardağı ) şeker
½ cup (Yarım su bardağı) su

Yapılışı: 
1. Fırını önceden 175 derecede ısıtın. 25 cm uzunluğunda, 11 cm genişliğinde, 7 cm derinliğinde bir kek kalıbını tereyağ ile yağlayın ve kek kalıbının içine uyabilecek büyüklükte yağlı kağıt kesip yerleştirin (Yağlı kağıt, kekin kalıptan kolaylıkla çıkmasını sağlıyor). 
2. Bir kasede un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu bir çırpma teli yardımıyla karıştırın. 
3. Başka bir kasede şeker, yumurta, portakal kabuğu ve portakal suyunu mikser ile çırpın. Ardından tereyağını ekleyip düşük hızda çırpmaya devam edin. Kuru malzemelerin yarısını sıvı malzemeye ekleyip düşük hızda biraz daha çırpın. Süt kremasını da ekleyip bir müddet daha çırpın. Kuru malzemenin diğer yarısını da ekleyip malzemeler karışana dek düşük hızda çırpın. 
4. Hamuru kek kalıbına dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirin. 20 dakikanın sonunda fırının derecesini 160 dereceye düşürüp 30-35 dk pişirin (Her fırının pişirme süresi farklı olabilir. 20 dakika sonra kürdan testi uygulayarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz). Kek, pişmişse fırından çıkartın ve kalıptan çıkarmadan önce en az 15-20 dk soğumasını bekleyin. 
 S
Sürenin sonunda keki kalıptan çıkarıp yaplı kağıdı tabanından sıyırın. 
5. Şerbeti yapmak için, şeker ve portakal suyunu bir sos tenceresine alıp orta ateşte şeker çözünene dek pişirin. Kekin üst kısmına kürdan yardımıyla küçük delikler açın. Kek henüz ılıkken, sıcak şerbeti kaşık yardımıyla üzerine eşit bir şekilde dökün. 
  • 6. Portakal şekerlemelerini yapmak için kan portakalını iyice yıkayıp kurulayın. Portakalı önce ortadan ikiye kesin. Sonra da keskin bir bıçak yardımıyla olabildiğince ince yarım ay şeklinde dilimler kesin. Çekirdekleri varsa, çıkarmayı unutmayın. Şeker ve suyu bir sos tenceresine alın ve orta ateşte pişmeye bırakın. Şeker çözündüğünde, portakal dilimlerini ekleyin ve ocağın altını kısın. Bu şekilde, 20 dakika portakalları pişirin. Ocaktan alın ve portakalları şurubun içinde soğumaya alın. 
    7. Kek iyice soğuyunca, glazür için, pudra şekeri ve portakal suyunu mikser veya blender yardımıyla çırpın. Çok koyu bir kıvamı olduysa, biraz daha portakal suyu ekleyebilirsiniz. Glazürü bekletmeden hemen kaşık yardımıyla, kekin üzerine dökün.
     Glazürün üzerine de, soğumuş olan portakal şekerlemelerini yerleştirin. Dilimleyerek servis yapın. 
    Afiyet olsun! 





Yorumlar

Popüler Yayınlar