Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Ocak 2015 Perşembe

Avokadolu Kek


Foodgawker'da gezinirken, bu değişik kek tarifini gördüm. Fotoğrafı, çok iştah açıcıydı, gerçekten. Bir de, içinde, ilginç bir malzeme olduğunu düşündüğüm, avokadonun olduğunu görünce, değişik bir lezzet yakalayacağım için denemeye karar verdim tarifi. Tarifi deneyince, okuldaki asistanlarıma ve iş arkadaşlarıma tattırdım, bu değişik keki. Hepsi de çok beğendiler bu keki, ama içindeki o ilginç malzemenin ne olduğunu sorduğumda, hiçbirisi bilemedi, ipucunu vermeden. İpucunun yeşil bir meyve olduğunu söylediğimde ise, o ilginç malzemenin avokado olduğunu iki kişi bulabildi. :-)
Bence, benim gibi, değişik lezzetler peşindeyseniz, mineral ve vitamin deposu olan, zengin yağ asitlerine sahip olan avokadoyu muhakkak keklerde kullanın ve bu tarifi de deneyin. 

Benim uyarladığım orjinal tarif ise, Bake to the Roots adlı blogda. 

Malzemeler: 
Kek hamuru için:
1 cup= 240 ml'lik su bardağı
1 bütün + 1 yarım olgunlaşmış, yumuşak avokado

1 yemek kaşığı limon suyu (Bulabilirseniz lime, yani misket limonu suyu- Ben normal limon suyu kullandım)
1 cup (225 gr) oda sıcaklığında tereyağı
1 cup (200 gr) şeker
1 çay kaşığı vanilya
1 çimdik tuz
4 yumurta
2 cup + 1/2 cup (350g) un
1 paket kabartma tozu
1/2 cup (50 gr) robotta çok ince çekilmiş badem veya fındık (Ben fındık kullandım)
50 ml (yaklaşık yarım çay bardağı) süt 

Glazür için: 
2/3 cup (105 gr) robotta çekilmiş toz şeker veya pudra şekeri
3 yemek kaşığı limon suyu
2 yemek kaşığı iri kıyılmış tuzsuz antep fıstığı


Yapılışı: 
1. Olgun ve yumuşak avokadoları, kabuklarından ayırıp üzerine 1 yemek kaşığı limon suyunu dökün ve bir çatal yardımıyla iyice ezin (Pütür kalmasın. Dilerseniz, robotta çekebilirsiniz ya da blender yardımıyla ezebilirsiniz). 
2. Avokado püresine, tereyağı, şeker, vanilya ve tuzu ekleyip mikser yardımıyla iyice çırpın. 
3. Yumurtaları teker teker ekleyip, her eklemeden sonra mikserle iyice çırpın. 
4. Ayrı bir kasede, un, kabartma tozu ve çok ince çekilmiş badem veya fındığı karıştırın. 
5. Kek hamuruna süt ve un karışımını ekleyip malzemeler karışana dek çırpın. 
6. Tereyağı ile yağlanmış ve kek kalıbının ölçüsüne uygun yağlı kağıt serilmiş kek kalıbına hamuru dökün (Ben 25 cm uzunluğunda, 11 cm genişliğinde, 7cm derinliğinde bir kalıp kullandım. Ama bu kek gerçekten çok kabardı. İçi pişmeyecek diye korktum. Ama öyle bir şey olmadı. Eğer içi pişmeyecek diye endişeleniyorsanız, tavsiyem biraz daha büyük bir kalıp kullanmanız).


Önceden ısıtılmış fırında, turbo ayarında. ilk 50 dakika 180 derecede, sonraki 20 dakika da 150 derecede pişirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için ilk 50 dakikadan sonra kürdan testi uygulayın. Eğer kürdan temiz çıkmıyorsa, 150 derecede pişirmeye devam edin. 
7. Sürenin sonunda, kalıbı fırından çıkarın ve iyice soğuduktan sonra kalıptan keki çıkartın. Yağlı kağıdı kekten sıyırın. 



8. Glazür için, robotta çekilmiş toz şeker veya pudra şekerini limon suyu ile çırpın ve katılaşmasına izin vermeden hemen bir kaşık yardımıyla, kekin üzerine dökün. 

Glazür katılaşınca, kekin üzerine iri kıyılmış antep fıstığı ile süsleyin. 




Afiyet olsun! 







8 yorum:

Özgen dedi ki...

İlk defa avokadoyu bir kekte görüyorum harika bir fikir bu üstelik de sağlık deposu çok da güzel kabarmış sevgiler

Feyza S. dedi ki...

Teşekkürler, sevgili Özgen. Sevgiler...

Emine dedi ki...

merhaba feyza hnm ellerinize sağlık dün okadar kekin için de ne olduğuna dair yorumlar yaptık sonunu takip edememedim bilen oldumu bilmiyorum başım çok ağrıyordu yoksa ben kesin bilirdim :D sevgiler

nahide zereyak dedi ki...

Kekin üstüne döktüğünüz glazür çok ilgimi çekti. Tarifi aldım. Ben de denicem. Görüntü süper. Tadının da nefis olduğuna eminim.

Sevil Akçay Pakkan dedi ki...

İçindekini çok merak etmiştim :))
ellerinize sağlık,çok güzel görünüyor.

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Emine ve Sevil,
Sanirim, icerisinde ne oldugunu sordugumda, herkesi meraklandirdim. Cok tesekkurler ziyaretiniz icin.
Sevgiler,

Feyza S. dedi ki...

Sevgili Nahide,
Begendigine sevindim. Ben glazuru hem tat hem de sunum acisindan cok severim muffin ve kek uzerinde.
Sevgiler,

Beyaz Begonvil dedi ki...

Foodgawker sitesini daha ince bilmiyordum ve böyle değişik tarifler olan bir site arayışi içindeydim paylaştığın için çok teşekkür ederim cnm :) avakadolu kek nasıl olur gerçekten merak ettim :) ama kekin her türlüsünu sevdiğim için sanırım avakadoluyu da severim:) denemem lazim :)

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

© 2011 mutfakta Feyza var, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena