Çikolatalı Yaş Pasta



Dün kızımın 14. yaş doğumgünüydü. Ben de, çikolatalı lezzetleri çok sevdiği için, ona çikolatalı yaş pasta yapmak istedim. Kolay ve farklı bir tarif bulmak için, internette yabancı blogları gezdim. Çoğu çok yağlı olduğu için o tarifleri eledim. Sonra aklıma Instagram'da pastalarını severek takip ettiğim Funda arkadaşımın çikolatalı pastası geldi. Malzemelere bakınca, bana çok hitap etti bu tarif. Ben de, denemeye karar verdim. Sonuç güzel oldu. Tam da, kızımın istediği gibi: bol çikolatalı. Benim birkaç değişiklik yaptığım bu tarif için, Funda'ya çok teşekkür ediyorum. 

Malzemeler: 

Pandispanya için: 
*1 cup= 240 ml'lik su bardağı

  
4 yumurta sarısı 
1 su bardağı (1 cup*) toz şeker
Yarım su bardağı (1/2 cup) sıvı yağ
1 çay bardağı süt (Ben eklemeyi unutmuşum ama sorun olmadı) 
3 tepeleme çorba kaşığı kakao
1 su bardağı + 1 su bardağının üçte biri kadar un (1 +1/3 cup un)
1 paket kabartma tozu
4 yumurta akı + 1 fiske tuz

Ara kreması için: 

2 tepeleme yemek kaşığı un
1 tepeleme yemek kaşığı + yarım yemek kaşığı nişasta (Buğday veya mısır nişastası farketmez)
3 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı soğuk süt
60 gr bitter çikolata
2 tepeleme yemek kaşığı labne peyniri

Ganaj kreması için: 

100 gr bitter çikolata
100 gr süt kreması

Süslemek için: 

Arzuya göre frambuaz taneleri ve nane yaprakları

Yapılışı:

1. Pandispanya için, yumurta sarıları ve şekeri iyice mikser yardımıyla çırpın. Ardından süt, kakao ve yağı da ilave edip mikserle çırpmaya devam edin. Un ve kabartma tozunu da ilave edip, 1-2 dakika daha çırpın. Yumurta aklari ve bir fiske tuzu ayri bir kasede kar beyazi olana dek elektrikli bir çırpıcı ile çırpın. Aynı beze (mereng) hamuru yapar gibi, iyice katılaşana dek, yani kabı ters çevirdiğinizde yumurta akları akmayacak hale gelesiye kadar, çırpın. Yumurta akından 2 yemek kaşığı alıp pandispanya hamuruna ekleyin ve 1-2 dakika çırpın. Geri kalan çırpılmış yumurta akını pandispanya hamurunun bulunduğu kaba aktarıp, bu kez spatula yardımıyla, hamuru, hep aynı olmak üzere, nazik hareketlerle alt-üst edin (Bu şekilde yapmanızın nedeni, yumurta aklarını söndürmemek. Sönerse, pandispanyanız, yeterince kabarmaz). Önceden yağladığınız ve tabanına yağlı kağıt serdiğiniz 20 cm çapında bir kelepçeli kek kalıbına pandispanya hamurunu aktarın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 40-45 dakika pişirin. Pandispanyaya kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa, pişmiş demektir. Pandispanyayı soğumaya bırakın. 




2. Ara kreması için, sütlükte un, nişasta ve şekeri iyice karıştırın. Soğuk sütü de ilave edip karıştırmaya devam edin. Ocağın altını açıp muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Muhallebi sıcakken içine bitter çikolatayı ilave edip hızlıca karıştırıp çikolatanın erimesini sağlayın. Daha sonra labne peynirini ve dilerseniz bir paket vanilyayı ekleyip karıştırmaya devam edin. Kremanın bir kenarda soğumasını sağlayın. 




3. Ganaj kreması için, çikolatayı benmari usulü, yani kaynayan sıcak üzerine yerleştirdiğniz ısıya dayanıklı bir kap içerisinde eritin. Çikolata iyice eriyince, süt kremasını da ilave edip hızlıca karıştırın. Ocaktan bu karışımı alıp soğumaya bırakın. 

4. Pişen ve soğuyan pandispanyayı, mümkün olduğunca eşit bir şekilde, enlemesine kesin. İlk parçayı düz bir zemine yerleştirip 




üzerine ara kremanın yarısını döküp bir spatula yardımıyla düzleştirin.



Pandispanyanın kenarlarına doğru biraz alan bırakın. Aksi takdirde, bir kat daha pandispanya koyduğunuzda ara krema taşabilir. 2. pandispanya katını da yerleştirip 



kalan ara kremayı da dökün ve bir spatula yardımıyla düzleştirin.



 3. pandispanya katmanını da yerleştirin.


 Üzerine ganaj kremasını dökün. 




5. Buzdolabına kaldırıp 1-2 saat dinlenmesini sağlayın. Sürenin sonunda, dilediğiniz şekilde süsleyin. Ben frambuaz taneleri ve nane yaprakları ile süsledim. 












Afiyet olsun! 

Yorumlar

  1. Tek kelimeyle harika olmuş Feyzacım. Kızına da buradan tekrar nice yıllar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Kizinizin 14.yasi kutlu ve mutlu olsun efendim! Pasta ise harika....

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Funda ve Bir Terazi Kızı,

    Güzel dilekleriniz için çok teşekkürler.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar