Kavanozda Limonlu Kek


Bu tarifi, geçen yıl Bake at 350'de 'de gördüğümde, "okuma listesi"ne eklemiştim. Kavanozda kek yapma fikri çok enteresan ama bir o kadar da pratik gelmişti. Dün, piknik için Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan doğa harikası Karagöl'e gittik. Piknik öncesi, benim aklıma da, bu sunumu kolay tek kişilik kavanozda kek tarifi geldi. Aslında orjinal tarif, badem özüyle yapılmış bademli bir kekti. Ben, o tarifteki malzemelerle bir hayli oynayıp bu kavanozdaki limonlu kek tarifini ortaya çıkardım. Eğer siz de, böyle tek kişilik kaşıkla yenilebilecek özellikle dışarıda, piknikte ve yolculukta yemesi daha kolay bir kek yapmak istiyorsanız, size bu tarifi öneriyorum. ;-)

Eğer aklınıza şöyle bir soru geliyorsa: "Kavanozlar o yükseklikteki fırın sıcağına dayanır mı?". Evet, dayanıyor. Ben, bu kekleri pişirmek için, Arzum yoğurt makinesinin 5 küçük kavanozunu ve konserve için kullandığımız 2 küçük kavanozu kullandım. Yani, bu malzemeden, 7-8 kişilik kek çıkıyor. 

Malzemeler: 

1 yemek kaşığı mavi haşhaş tohumu
2 yemek kaşığı sıcak su
3/4 cup+ 1 tepeleme yemek kaşığı un (Yani, yaklaşık 1 su bardağından 1 parmak eksik un)
1 tepeleme yemek kaşığı buğday veya mısır nişastası
1 çay kaşığı kabartma tozu
115 gr tereyağı+kavanozları yağlamak için tereyağı
2/3 cup toz şeker (Yani 1 su bardağının üçte ikisi kadar toz şeker)
2 yumurta sarısı
2 yumurta
Yarım limonun suyu
1 limonun rendelenmiş kabuğu
Yarım paket vanilya veya yarım vanilya çubuğu
2-3 yemek kaşığı kırık fındık veya file badem

Yapılışı: 

1. Öncelikle haşhaş tohumlarını bir kaseye alın üzerine sıcak suyu ekleyin. En az yarım saat bir kenarda bekletin. Arada bir karıştırmayı ihmal etmeyin. 

2. Fırını 175 derecede önceden ısıtın. 

3. Un, nişasta ve kabartma tozunu hep birlikte derince bir kaba eleyin. Üzerine rendelenmiş limon kabuğunu ilave edin. 

4. Oda ısısında erimiş tereyağı ve şekeri bir çırpıcı yardımıyla krema haline gelinceye dek iyice çırpın. 

5. Yumurta sarıları ve yumurtaları başka bir kapta hafifçe çırpın. 

6. Tereyağı-şeker karışımına sırasıyla biraz yumurta, biraz un karışımından ekleyerek çırpmaya devam edin. Tüm karışımlar iyice karıştıktan sonra limon suyu ve vanilyayı da ekleyip spatula ile karıştırın. 

7. Kullanacağınız kavanozların kuru olmasına özen gösterin ve tereyağı ile iyice yağlayın (İç kısmının her tarafını iyice yağlamazsanız, daha sonra temizliği zor olabilir). Her bir kavanozun yarısını kek hamuru ile doldurun. Üzerini kırık fındık veya file badem ile süsleyin. 

8. Önceden ısıtılmış, 175 derece fırında, turbo ayarda 20-25 dakika pişirin. Süreyi aşmayın çünkü kek sertleşebilir. Pişip pişmediğini anlamak için bir kürdanı keke batırabilirsiniz. Kürdan temiz çıkıyorsa, kek pişmiştir.










Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar