Çikolatalı Bademli Kek (Unsuz)



Unsuz, sadece çikolata ve toz fındık veya bademden oluşan kekleri çok seviyorun. Çikolata düşkünü kızımın ısrarlarına dayanamayarak yaptığım bu keki, tüm çikolataseverlere ve içerisinde un bulunmadığı için de gluten alerjisi bulunanlara da öneriyorum. Benim malzeme miktarı ve yapılış aşamalarını değiştirdiğim orjinal tarif ise, BBC Good Food'da. ;-)

Malzemeler (8-10 kişilik)

Pandispanya için:

200 gr bitter çikolata
100 gr tereyağı
6 yumurta (Sarıları ve akları ayrılmış)
85 gr robotta çekilmiş toz şeker
140 gr ince çekilmiş kabuksuz badem

Çikolatalı sos için: 

200 gr bitter çikolata
200 ml (1 küçük paket) süt kreması
25 gr (1 yemek kaşığı) tereyağı

Süslemek için: 
40 gr (1 küçük paket) sütlü çikolata 
40 gr  (1 küçük paket) beyaz çikolata

Yapılışı: 

1. Fırını önceden turbo ayarda, 170 derecede ısıtın. 24- 26 cm'lik kelepçeli kek kalıbını tereyağı ile iyice yağlayın. Yağlı kağıdı kelepçeli kalıbın altına serip kelepçe ile kağıdı sıkıştırın. 

2. Tereyağı ve bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Yani bir sütlüğe su koyup kaynatın. Sütlüğün üzerine ısıya dayanıklı bir kabın içine tereyağı ve çikolatayı alın ve karıştırarak erimesini sağlayın. Çikolata-tereyağı karışımını bir kenara alıp 5 dakika bekletin ve ılımasını sağlayın.

3. Çikolata-tereyağı karışımına, 6 yumurtanın sarısını ve ince çekilmiş toz bademi ekleyip bir spatula ile karıştırın.

4. Ayrı bir kapta 6 yumurta akını bir elektrikli çırpıcı ile kar beyaz halini alana dek iyice çırpın. Sonra, her defasında 1 yemek kaşığı şeker eklemek üzere, çırpmaya devam edin. Mereng (beze) hamuru hazırlar gibi, yani küçük tepecikler oluşasıya değin, çırpmaya devam edin. 

5. Yumurta akından, 2 yemek kaşığı alıp çikolatalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Geri kalan yumurta akını da ekleyip, hep aynı yöne olmak üzere, dikkatli bir şekilde alt üst edin. Sakın çırpmayın. Amacımız yumurta akını söndürmemek. Söndürürsek, pandispanyamız yeterince kabarmaz. 

6. Yağlanmış ve yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kaba pandispanya hamurunu döküp 30-35 dakika pişirin. 
Sürenin sonunda, kürdan testi uygulayıp pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. 


Pişmiş pandispanyayı soğumaya bırakın. 

7. Pandispanya soğurken, çikolatalı sos için süt kremasını, kaynamasına izin vermeden bir sütlükte ısıtın. Isınmış süt kremasına bitter çikolata ve tereyağını ekleyip karıştırın ve erimesini sağlayın. 

8. Pandispanya soğyunca, kelepçeden çıkarıp ters çevirin ve yağlı kağıdı çıkarın. Pandispanyayı dikkatli bir şekilde enlemesine ortasından kesin. İlk parçayı düz bir kaba alın. 


9. Çikolata sosundan alıp kaşıkla ilk pandispanya parçasının üzerine yayın. 


10. İkinci pandispanya parçasını da alıp ilk pandispanyanın üzerine yerleştirin. 


11. Kalan çikolata sosunu da ikinci pandispanyanın üzerine döküp her yerine yayın. Bu haliyle 2-3 saat buzdolabında bekletip çikolatalı sosun donmasını sağlayın.


12. Beyaz ve sütlü çikolataları ayrı kaplarda yine benmari usulü eritin ve erimiş çikolatalarla dilediğinizce buzdolabında beklemiş kekinizi süsleyin. 


Çay ve kahve eşliğinde enfes kekinizin tadına varın. Afiyet olsun! 





















Yorumlar

Popüler Yayınlar