Çam Fıstıklı İmam Bayıldı


Bu yemeği Ramazan'da bir iftar yemeği daveti için gittiğim Ankara Mövenpick Oteli'nde yemiştim. Çok açık söylüyorum, bana kalırsa, iftar davetindeki ana yemeği bile sollamıştı bu zeytinyağlı, çam fıstıklı imam bayıldı. Ben çok yakıştırdım çam fıstığını patlıcana. Bildiğimiz imam bayıldıdan biraz farklı yapılmıştı bu yemek. İçerisine yeşil biber ve maydanoz konulmamış, bol soğan, çam fıstığı ve domatesle yapılmış bir sosla doldurulmuştu patlıcanlar. Benim çok hoşuma gitti bu tat. Genelde, restoranlarda güzel bulduğum tatları, eve gelince kendim de denemeye çalışırım. Lezzetli bulduğum bu yemeği de sizlerle paylaşmak istedim. Umarım, siz de dener ve beğenirsiniz. ;-)

Malzemeler:

Patlıcanlar için: 
8-9 tane küçük patlıcan (Benim bulduğum patlıcanlar 10 cm civarıydı; bulabilirseniz, büyük marketlerde satılan minyatür patlıcanları da kullanabilirsiniz)
Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ (Ben fındık yağı kullandım; memleketim Balıkesir'de, özellikle de Ayvalık'ta bu tür patlıcan kızartmaları için zeytinyağı kullanılır)
1 yemek kaşığı kadar toz şeker

Domatesli iç malzeme için: 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 orta boy soğan 
4-5 diş sarımsak 
3-4 yemek kaşığı dolmalık çam fıstığı
3 orta boy domates
Yarım su bardağı sıcak su
Tuz, karabiber ve pul biber

Yapılışı:

1. Patlıcanları aşağıda gördüğünüz şekilde, yani pijama deseni soyun. Kızartılacakları için, tepesinde bir miktar saplarından bırakın. Aksi takdirde, kızartırken, patlıcanlar dağılabilir. Acısının çıkması için, patlıcanları en az yarım saat tuzlu suda bekletin. Bekletmiş olduğunuz patlıcanların suyunu süzüp yeniden yıkayın ve bir kağıt havlu yardımıyla iyice kurutun.


2. Sıvıyağı kızdırın. Patlıcanları renk alana dek kızartın. 


Kızartmış olduğunuz patlıcanları, içerisine kağıt havlu serilmiş bir tencereye alın ki, fazla yağlarını havlu emsin. 


3. Soğanı piyazlık, yani yarım ay şeklinde ince doğrayın. Sarımsakları da ince doğrayın. Zeytinyağını tavaya alıp, soğanları ve sarımsakları ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra çam fıstıklarını da ekleyip kavurmaya devam edin. 


4. Soğanlar parlak bir renk alınca, küçük küpler halinde doğranmış domatesi ekleyip kavurmaya devam edin. 


5. Domateslerde çok az su kalıncaya dek kavurun. Ocaktan indirmeden, tuz, karabiber ve pul biberi ilave edin. 


6. Tencerenin içindeki kağıt havluyu alın. Patlıcanların karnına çok derin inmeyecek ve patlıcanlara zarar vermeyecek şekilde bir bıçak yardımıyla aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi açın. Açtığınız her bir patlıcan karnına, çay kaşığının ucuyla, 1/4 çay kaşığı toz şeker serpin.  Hazırladığınız domatesli sosla patlıcanların içini hafif doldurun. Patlıcanların karnını çok açmamaya ve doldurmamaya özen gösterin, sunumun güzel olması açısından. Benimkiler fazla bile doldu, iç malzemem çok olduğu için. ;-)



8. Tüm patlıcanların karnını doldulduktan sonra eğer varsa, kalan domates sosuna yarım su bardağı sıcak su ekleyip tencereye ilave edin. Kısık ateşte su çok az kalana dek pişirin. Yemek piştikten sonra tencereyi ağzı kapalı şekilde soğumaya bırakın. Unutmayın ki, zeytinyağlılar kendi piştikleri tencerede ağzı kapalı bir şekilde soğursa, daha lezzetli olur. 


Dilerseniz, maydanozla, ılık veya soğuk servis edebilirsiniz. 


Afiyet olsun! 










Yorumlar

  1. Tarifleriniz hosuma gidiyor ben de yarin deneyecegim :) sevgiler eftun

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Eftun Hanım,

    Beğenmenize sevindim. Ziyaretiniz için teşekkürler.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar