Terbiyeli Tavuk Çorbası (Balıkesir'e ait)


Bu çorba, memleketim Balıkesir'de, düğünlerde, özellikle de sünnet düğünlerinde ikram edilen nefis bir çorbadır. Tabii ki düğünlerde, bu çorba büyük kazanların içerisinde pişer ve tadı da bambaşka olur. Ama yine de, Balıkesir'de sadece düğünlerde değil, evlerde de pişer. Eğer doyurucu ve besleyici bir çorba arıyorsanız, bu çorba tam da size göre. Tarifin çok aşamalı olduğuna bakmayın; bu çorbaya alışınca, sürekli deneyip pratiklik kazanıyorsunuz. Bizim evde sıklıkla yapılan bu tarifi, çok uzun süredir bloguma yazmak istiyordum, aslında. Ama tarifini annemden gözlemleyerek öğrendiğim için, tüm malzemeyi göz kararı kullanıyordum. Tarifi bloga yazabilmek için, dün akşam ölçerek, tartarak yaptım bu lezzetli çorbayı.  Bu arada, şunu da ekleyeyim, hazırladığım tavuk suyu tarifi, tamamen bana ait. Yani, Balıkesir'de tavuk suyu bu şekilde hazırlanmıyor. Ben sadece, daha da lezzet katmak ve de çorbayı daha da besleyici yapmak için katıyorum havuç, soğan ve kereviz yaprakları veya biberiyeyi. 

Bana bu tarifi soran arakadaşlarım vardı. Yazacağım tarif, onlara armağanım olsun. ;-)

Malzemeler (10 kişilik): 

Tavuk suyu için: 

1 yarım tavuk göğsü
1 tavuk baget (Tavuk baget yerine, 1 tam tavuk göğsü de kullanabilirsiniz, ama kemikli etin tavuk suyuna ve çorbaya farklı bir lezzet kattığına inanıyorum)
1 bütün soyulmuş ve temizlenmiş soğan
1 orta boy temizlenmiş havuç
5 su bardağı su
4-5 adet tane karabiber
Mevsimi ise kereviz yaprakları veya taze biberiye (Arzuya göre-Aslında Balıkesir'de bu tür yeşillikler tavuk suyuna konmaz, ama ben daha sağlıklı olduğu için, tavuk sularını bu şekilde hazırlıyorum)

Çorba için:

3 su bardağı tavuk suyu
4 su bardağı sıcak normal su
2 çorba kepçesi ile arpa veya tel şehriye (Evde kesilmiş çorba hamuru var ise onunla da olur; Balıkesir'de çorba hamuru da kullanılır)
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Tuz

Terbiyesi için: 

200 ml (1 küçük kase) yoğurt 
1 yumurta 
Yarım limonun suyu
1 tepeleme yemek kaşığı un

Sunum için: 

Toz karabiber
Kıyılmış maydanoz

Sosu için: 
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tereyağ
2-3 yemek kaşığı su

Yapılışı: 

1. Tavuk parçalarını, soğan, havuç, tane karabiber, kereviz yaprağı veya biberiyeyi tencereye alıp 5 su bardağı su ile beraber tavuklar yumuşayıncaya dek pişirin. 

2. Tavuğun suyunu süzün ve 3 su bardağını çorba için ayırın. Geri kalanını, buzluğa atıp daha sonra çorbalarınızda ve pilavlarınızda kullanabilirsiniz.

3. Haşlanmış tavuk parçalarını küçük parçalar halinde didin. Eğer ağzınıza büyük parçalar gelmesini istemiyorsanız, tavla zarı büyüklüğünde bıçakla da kesebilirsiniz. 

4. 3 su bardağı sıcak tavuk suyu ve 4 su bardağı sıcak normal suyu bir tencereye alıp kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca, şehriyeleri ekleyin.  

5. Şehriyeler yumuşayınca, didilmiş tavuk parçalarını ve haşlanmış nohutları da ekleyin. 1-2 taşım daha kaynatın. Çorbanın altını iyice kısın. 

6. Terbiye için, yumurta, yoğurt, un ve limon suyunu bir çırpıcı yardımıyla iyice çırpın. Kaynamakta olan çorbadan bir kepçe alıp terbiyeye katın ve hızlıca karıştırın ( Bu işlemin amacı, terbiyenin kesilmesini önlemek). 

7. Hazırladığının terbiyeyi bir yandan yavaşça çorbaya ilave edin, bir yandan da çorbayı karıştırın. 

8 . Çorba, kaynamaya başlayınca tuzunu ilave edin( Diğer çorbalara göre, biraz daha fazla tuz çekiyor). 1-2 taşım kaynayınca, ocağın altını kapatın. 

9. Sos için, tereyağı veya salçayı bir sosluğa alın. Kısık ateşte kavurmaya başlayın. 1 dakika kavurduktan sonra suyu ilave edin. Fokurdamaya başlayınca, sosu ocaktan alın ve çorbanın üzerine ilave edin.

10. Çorbanın üzerine ince kıyılmış maydanoz  ve toz karabiber serpip sıcak servis edin. 



Afiyet olsun! 





Yorumlar

  1. Ben de Balıkesir'liyim (Gönen :) ) ve nasıl severim bu çorbayı ahh.. Özledim :)

    YanıtlaSil
  2. Feyzacım, artık girebiliyorum sitene :) İki gündür sorun olmuyor çok şükür :) Tavuk çorbasına bayılırım... Ama ben böyle sebzeli denemedim henüz... İlk fırsatta deneyeceğim. Şifa olsunn :))

    YanıtlaSil
  3. Uykusuzluktan malzemeleri tam okuyamadim ama tekrar gelip iyice bir incelemem lazim,cünkü yengemde Türkiye de cok nefis bir tavuk suyu corba yapiyor ve ben onu bir türlü tutturamiyorum,yani onunki o kadar lezzetli ki! Elinize ve emeginize saglik,cok güzel bir arsiv olmus sizinki!

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Annemin en sık yaptığı çorbadır, benim de en sevdiğim... Çocuklarım tel şehriyelisini sevse de benim favorim arpa şehriyeli...

    YanıtlaSil
  5. facebook,tan,paylaşayımmı,izniniz,i,almadan,eklemeyim,dedim, iyi,günler
    ellerinize,sağlık.

    YanıtlaSil
  6. lutfiye,soruyor,çorbanın,tarifini,aldım,bugün,yapacağım,
    elinize,sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar