Patates Püresi Yatagında Pirzola Yemeği (Tencerede)


Bu yemeği yıllardır yaparım; evdekiler de bayılır. Ama bloguma tarifini yazmak bugüne kısmetmiş. Eğer siz de benim gibi, tencere yemeklerini seviyorsanız, pirzolayı bir de tencerede pişirin. Özellikle de demir döküm tencerede pişiriseniz, bu yemeğin tadına doyamayacaksınız. Sunum açısından ideal olan bu yemeği davet yemeklerinizde yapmanızı öneririm.

Malzemeler (5 kişilik): 

15 adet kuzu pirzola
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı (Benim kullandığım pirzolalar bir hayli yağlıydı. O yüzden ben çok fazla tereyağı kullanmadım. Siz dilediğinizce kullanabilirsiniz)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
5 adet sivri (biraz acı olursa, nefis olur) veya çarliston biber
2 adet iri domates
Tuz, karabiber, pulbiber, kekik ve varsa taze veya kuru biberiye

Patates Püresi için: 

3 adet iri patates
Patatesleri 2 parmak (2cm) geçecek kadar süt (yaklaşık 750 ml-Ama bu miktar kullanacağınız patateslere göre değişiklik gösterebilir; ayrıca, normalde patates püresi yaptığımda, patatesleri 1 parmak (1 cm) geçecek kadar süt kullanırım. Ama bu tarifte patates püresini daha cıvık sevdiğim için daha fazla süt kullandım. 
1 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Tuz

Yapılışı:

1. Mümkünse demir döküm tencerede (Demir döküm tencere kullandığınızda et yemeklerinde daha iyi sonuç alırsınız) tereyağını kızdırıp pirzolaların her iki yanını renk alana dek kızartın.  



 Bu kızartmanın amacı, eti mühürlemek; yani, eti hafif kızartıp, suyunun içinde kalmasını sağlamak. Bu şekilde ön pişirme yaptığınızda, etiniz çok daha lezzetli olur. 



2. Soğanı yemeklik doğrayın. Biberleri halka halka, kabukları soyulmuş domatesleri de küp şeklinde kesin. 1 yemek kaşığı zeytinyağında soğanı, parlak bir renk alıncaya dek, soteleyin. Ardından biberleri de ekleyip 1-2 dk daha kavurun. Domatesleri ve az tuz ve karabiberi de ekleyip, domateslerin suyu çekene dek pişirin. 


3. Domates sosunun üçte birini tencerenin altına döşeyin. Sonra da biraz pirzola biraz sos şeklinde tüm pirzola ve sosu tencereye yerleştirin. Üzerine 2 bardak sıcak su ekleyin. Ardından, yemeğe tuz, karabiber, pulbiber, kekik ve varsa taze biberiye de ekleyip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte 45 dk-1 saat pişirin. 


4. Pirzolalar pişerken, patates püresini hazırlayın. Kabuklarını soyduğunuz patatesleri büyük küpler halinde kesin ve bol suda yıkayın. Suyunu süzüp derin bir tencereye veya sütlüğe alın. Patateslerin üzerini 2 parmak (2cm) geçecek kadar süt ekleyin (Ben, her zaman patatesleri sütle pişirip püre yaparım. Siz de deneyin; lezzet farkını anlayacaksınız). İlkönce orta ateşte, süt kaynamaya başlayınca da kısık ateşte patatesler iyice yumuşayana dek pişirin. Pişen patateslere tereyağı ve tuz ekleyip patates ezeceği ile iyice patatesleri ezin. 

5. Sunum yapmak için bir kabın içine ilkönce patates püresini yerleştirin. Ardından, üzerine, pişen pirzolaları yerleştirin. Tabağın kenarlarına da yemeğin sosundan dökün. Dilerseniz, pirzolaların üzerine de dökebilirsiniz. 

Afiyet olsun! 















Yorumlar

  1. İşte bu tam benlik bir yemek ama bu lezzeti tutturmam için bir demir döküm tencere edinsem fena olmaz :) Ellerinize sağlık harika ötesi görünüyor.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. İftar sofrasını bugün bu yemek süsledi. Herkes tarafından tam not aldı. Tarif için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Tuğba,

    Beğenmene sevindim. Çok teşekkürler.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Fatmacığım,

    Beğenmene sevindim. Rica ederim.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınızda isim belirtirseniz memnun olurum; böylece size vereceğim cevaplarda hitabım -Sevgili Adsız- şeklinde olmaz. Yorumlarınız ve ilginiz için teşekkürler!

Popüler Yayınlar